Basiskennis Secretariaatspraktijk

Opleidingsniveau: Vergelijkbaar met mbo 2
Examensoort: Online

Meer informatie nodig?
We helpen je graag!

Omschrijving Examen

Let op: per 1 september 2022 stopt de Associatie met het aanbieden van dit examen.

Met het Associatiediploma Basiskennis Secretariaatspraktijk ken je de fijne kneepjes van het secretariële vak. Je beheert efficiënt een of meerdere agenda’s, maakt afspraken en handelt post op een correcte wijze af. Ook ben je goed inzetbaar als gastheer of gastvrouw: je kent de etiquetteregels voor aanspreekvormen en formele diners. Je ontvangt zelfstandig gasten en representeert jouw organisatie klantvriendelijk en efficiënt. Kortom: met het diploma Basiskennis Secretariaatspraktijk kun je direct aan de slag als medewerker secretariaat of als telefoniste/receptioniste op ondersteunend niveau.

Verder groeien?

Samen met de Associatiediploma’s Basiskennis Correspondentie Nederlands en Basiskennis Computervaardigheden levert dit diploma je een functiegericht Associatiediploma op: het Praktijkdiploma Medewerker Secretariaat. Met dit functiegerichte diploma toon je aan dat je alle uitvoerende werkzaamheden op een secretariaat onder de knie hebt. 

Praktische informatie

  Vooropleiding
  Examendata en locaties
  Tarieven
  Inschrijftermijnen & examenoproep
  Toegestane hulpmiddelen
  Procedures & regels
  Belangrijke exameninformatie
  Downloads
Vooropleiding
Voor dit examen is geen specifieke vooropleiding vereist.
Het is wel belangrijk dat je de Nederlandse taal goed begrijpt en redelijk spreekt en schrijft.
Examendata en locaties
Datum: Elke werkdag

Locaties: 19 locaties

Online examens worden gedurende het gehele jaar afgenomen. Je kunt elke werkdag online examen doen in een toetscentrum. Tijdens je inschrijving kies je een examendatum, -tijdstip en -locatie.

Tarieven

De kosten voor het examen Basiskennis Secretariaatspraktijk zijn € 118,00 exclusief btw. Is je opleider vrijgesteld van btw-heffing? Dan betaal je over het examen ook geen btw. Kijk voor meer informatie op de pagina Betalen.

Inschrijftermijnen & examenoproep

Inschrijftermijn
Je kunt elke werkdag online examen doen. Daarom geldt voor online examens geen inschrijftermijn.

Examenoproep
De oproep voor online examens ontvangt je per e-mail, direct na je inschrijving. Bij de toetslocatie kun je je examenoproep op je telefoon of tablet laten zien. Uiteraard is het ook toegestaan om je oproep te printen en op papier te tonen.

Toegestane hulpmiddelen

Wil je weten welke hulpmiddelen je standaard mag gebruiken tijdens een Associatie-examen? Kijk dan op de pagina Procedures & regels.

Daarnaast mag je tijdens dit examen gebruikmaken van het Groene Boekje.

Procedures & regels

Ga je examen doen? Kijk dan op de pagina Procedures & regels. Zo weet je precies waar je aan toe bent. Op deze pagina vind je een overzicht van de belangrijkste procedures en een uitleg over het aanvragen van examenproducten zoals een vrijstelling of inzage.

Belangrijke exameninformatie
 • Het online examen Basiskennis Secretariaatspraktijk bestaat uit gesloten vragen en duurt 60 minuten.
 • Wil je oefenen met de examensoftware en de verschillende vraagsoorten die in het examen voor kunnen komen? Bekijk hier  het demo-examen.
Downloads
Het voorbeeldexamen Basiskennis Secretariaatspraktijk kun je gratis downloaden in jouw account.

Veelgestelde vragen

Ik heb extra tijd nodig tijdens mijn examen. Hoe vraag ik dit aan?

Heb je een beperking? Dan kun je examentijdverlenging of een eventuele aanpassing aanvragen. Tijdens je inschrijving in onze webshop wordt gevraagd of je examentijdverlenging of andere hulpmiddelen nodig hebt. Je vinkt dit aan. Als bewijs vragen wij om een dokters- of dyslexieverklaring te uploaden. Ben je van buitenlandse afkomst? Dan kun je een aanvraag doen als je korter dan vijf jaar in Nederland woont. Upload een uittreksel BRP of ander officieel document waarop staat sinds wanneer je in Nederland woont.

Na aanvraag is je inschrijving nog niet definitief. Wanneer je voorkeursdatum niet meer beschikbaar is, neemt onze Klantenservice contact met je op om de definitieve datum, locatie en het tijdstip met je af te stemmen. Wanneer je verklaring niet voldoende is, nemen wij ook contact met je op.

Het is niet mogelijk om na inschrijving een aanpassing aan te vragen.

Is het mogelijk om een examendatum te verzetten?

Je kunt een online examen omboeken tot 7 dagen vóór de examendatum. Aan een omboeking zijn administratiekosten verbonden. Je kunt je examen zelf omboeken via je account op de website.

Kan de factuur naar mijn werkgever worden gestuurd of op naam van mijn werkgever worden gezet?

De factuur wordt altijd naar je verstuurd en op jouw naam uitgegeven. Het is niet mogelijk om de factuur op een andere naam te laten zetten. Als je wilt, kun je je factuur als declaratie indienen bij je werkgever.

Meer informatie over onze dienstverlening of een examen? We helpen je graag!