Vermogensrecht niveau 5

Opleidingsniveau: Vergelijkbaar met hbo-ad
Examensoort: Online

Meer informatie nodig?
We helpen je graag!

Omschrijving Examen

Let op: per 1 september 2022 stopt de Associatie met het aanbieden van dit examen.

Vermogensrecht omvat de gebieden goederenrecht en verbintenissenrecht. Kom je in je werk in aanraking met wet- en regelgeving op het gebied van goederenrecht of verbintenissenrecht? Dan is het Associatiediploma Vermogensrecht niveau 5 de juiste investering in jouw carrière. Denk aan functies als juridisch medewerker, – secretaresse, ambtelijk secretaris en iedereen die met regelmaat te maken krijgt met verbintenissen en goederenrecht.
Je wilt antwoord kunnen geven op vragen zoals ‘Wanneer is er sprake van rechtshandeling’, ’Wat is goederenrecht?’ Maar ook regelgeving met betrekking tot de koopovereenkomst en de huurovereenkomst en wanneer er sprake is van eigendom, verjaring of een onrechtmatige daad. Met het Associatiediploma Vermogensrecht niveau 5 op zak ben je een volwaardig adviseur op het gebied van vermogensrecht.

Verder groeien?

Samen met Ondernemingsrecht niveau 5 en Arbeidsrecht niveau 5 levert dit diploma je het functiegericht Associatiediploma Juridisch Adviseur op.
Het functiegericht Associatiediploma Juridisch Adviseur geeft, in combinatie met het Associatiediploma Juridische Vaardigheden niveau 4, recht op het functiegericht Associatiediploma Paralegal.

Praktische informatie

  Vooropleiding
  Examendata en locaties
  Tarieven
  Inschrijftermijnen & examenoproep
  Toegestane hulpmiddelen
  Procedures & regels
  Belangrijke exameninformatie
  Downloads
Vooropleiding

Voor dit examen is geen specifieke vooropleiding vereist.

Examendata en locaties
Datum: Elke werkdag

Locaties: 19 locaties

Online examens worden gedurende het gehele jaar afgenomen. Je kunt elke werkdag online examen doen in een toetscentrum. Tijdens je inschrijving kies je een examendatum, -tijdstip en -locatie.
Tarieven

De kosten voor het examen Vermogensrecht niveau 5 zijn € 213,00 exclusief btw. Is je opleider vrijgesteld van btw-heffing? Dan betaal je over je examen ook geen btw. Kijk voor meer informatie op de pagina Betalen.

Inschrijftermijnen & examenoproep

Inschrijftermijn
Je kunt elke werkdag online examen doen. Daarom geldt voor online examens geen inschrijftermijn.

Examenoproep
De oproep voor online examens ontvang je per e-mail, direct na je inschrijving. Bij de toetslocatie kun je je examenoproep op je telefoon of tablet laten zien. Uiteraard is het ook toegestaan om je oproep te printen en op papier te tonen.

Toegestane hulpmiddelen

Wil je weten welke hulpmiddelen je standaard mag gebruiken tijdens een Associatie-examen? Kijk dan op de pagina Procedures & regels.

Daarnaast mag je tijdens het examen Vermogensrecht niveau 5 het volgende hulpmiddel gebruiken:

 • Niet-geannoteerde Wettenbundel Burgerlijk Recht
Procedures & regels
Ga je examen doen? Kijk op de pagina Procedures & regels. Zo weet je precies waar je aan toe bent. Op deze pagina vind je een overzicht van de belangrijkste procedures en een uitleg over het aanvragen van examenproducten zoals een vrijstelling of inzage.
Belangrijke exameninformatie
 • Het examen Vermogensrecht niveau 5 bestaat uit 20 open vragen en duurt 120 minuten.
 • Wil je oefenen met de examensoftware en de verschillende vraagsoorten die in het examen voor kunnen komen?  Bekijk hier het demo-examen.
Downloads

Op deze pagina vind je downloads met betrekking tot dit examen.

Het voorbeeldexamen Vermogensrecht niveau 5 kun je gratis downloaden in jouw account. Log in en kijk in onze webshop of er voorbeeldexamens beschikbaar zijn.

Veelgestelde vragen

Ik heb extra tijd nodig tijdens mijn examen. Hoe vraag ik dit aan?

Heb je een beperking? Dan kun je examentijdverlenging of een eventuele aanpassing aanvragen. Tijdens je inschrijving in onze webshop wordt gevraagd of je examentijdverlenging of andere hulpmiddelen nodig hebt. Je vinkt dit aan. Als bewijs vragen wij om een dokters- of dyslexieverklaring te uploaden. Ben je van buitenlandse afkomst? Dan kun je een aanvraag doen als je korter dan vijf jaar in Nederland woont. Upload een uittreksel BRP of ander officieel document waarop staat sinds wanneer je in Nederland woont. 

Na aanvraag is je inschrijving nog niet definitief. Wanneer je voorkeursdatum niet meer beschikbaar is, neemt onze Klantenservice contact met je op om de definitieve datum, locatie en het tijdstip met je af te stemmen. Wanneer je verklaring niet voldoende is, nemen wij ook contact met je op. 

Het is niet mogelijk om na inschrijving een aanpassing aan te vragen.

Is het mogelijk om een examendatum te verzetten?

Je kunt een online examen omboeken tot 7 dagen vóór de examendatum. Aan een omboeking zijn administratiekosten verbonden. Je kunt je examen zelf omboeken via je accountop de website.

Kan de factuur naar mijn werkgever worden gestuurd of op naam van mijn werkgever worden gezet?

De factuur wordt altijd naar je verstuurd en op jouw naam uitgegeven. Het is niet mogelijk om de factuur op een andere naam te laten zetten. Als je wilt, kun je je factuur als declaratie indienen bij je werkgever.

Meer informatie over onze dienstverlening of een examen? We helpen je graag!