Webinar Basiscursus pensioenen: de inleiding tot het pensioenakkoord

Meer informatie nodig?
We helpen je graag!

Webinar Basiscursus pensioenen: de inleiding tot het pensioenakkoord

 • Bent u op de hoogte van het huidige pensioenstelsel?
 • Welke rol spelen de AOW en ANW binnen de pensioenregeling?
 • Weet u hoe hoog de pensioenkosten zijn en hoe deze zich ontwikkelen?
 • Weet u welke pensioensysteem het meest gebruikt is en hoe uw regeling zich hiertoe verhoudt?
 • Wat heeft de huidige pensioenregeling te maken met het nieuwe pensioenstelsel?

De Associatie voor Examinering organiseert op dinsdag 4 april 2023 een webinar waarin het pensioen centraal staat. Bedoeld voor werkgevers en salarisadministrateurs die binnen hun organisatie verantwoordelijk zijn voor de pensioenregeling. Spreker is zelfstandig pensioenspecialist Hans Kennis.

Een belangrijk thema voor salarisprofessionals de komende jaren is de pensioenregeling binnen de onderneming. Volgens het Trendonderzoek Salarisprofessionals 2021 geeft 19 procent van de respondenten zichzelf een matig of zelfs onvoldoende voor kennis over pensioenen. Met dit webinar van Hans Kennis kunnen salarisprofessionals hun basiskennis weer op peil krijgen.

Inhoud webinar

Er staat een ingrijpende pensioenwijziging voor de deur. Alle pensioenregelingen gaan tussen 1 juli 2023 en 1 januari 2027 veranderen. Om deze veranderingen goed te kunnen begrijpen en de impact ervan goed in te kunnen schatten, beginnen we in 2023 met een basiswebinar over pensioenen. Tijdens dit webinar gaan we in op de huidige situatie en worden de volgende onderwerpen op een interactieve manier behandeld:

 • Het Nederlandse pensioenstelsel: drie manieren van fiscaalvriendelijk pensioen opbouwen. Hoeveel pensioen bouwt een werknemer op? Hoeveel pensioen heb je nodig?
 • De pensioenuitvoering: waar kun je pensioen opbouwen? Wat zijn de verschillen tussen de uitvoerders?
 • De verschillende pensioensoorten: werknemers bouwen pensioen op voor de ‘oude dag’, maar een doorsnee pensioenregeling is veel meer dan sparen voor later. De onderdelen ouderdomspensioen, partner- en wezenpensioen en arbeidsongeschiktheidspensioen worden uitgelegd.
 • De twee meest voorkomende pensioensystemen en hoe de systemen werken. Hoe werkt een middelloonregeling en hoe een beschikbare premieregeling?
 • Hoe verhouden deze pensioensystemen zich tot de Wet toekomst pensioenen?
 • Berekening van de pensioenkosten. De factuur van de pensioenuitvoerder wordt uitgelegd.

Vervolg webinar met verdieping

De Wet toekomst pensioenen zorgt ervoor dat alle pensioenregelingen in Nederland gaan wijzigen. Deze basiscursus pensioenen gaat met name in op het huidige pensioenstelsel. Een goed begrip van het huidige stelsel is noodzakelijk om alle ins en outs van het nieuwe pensioenstelsel beter te begrijpen. Op dinsdag 23 mei vindt er een tweede webinar plaats dat dieper ingaat op de Wet toekomst pensioenen. Voor dit vervolg webinar kunt u zich apart inschrijven.

Spreker

Het webinar Basiskennis pensioenen wordt verzorgd door Hans Kennis. Hans adviseert in zijn dagelijks leven werkgevers en ondernemingsraden. In twee uur praat hij u bij over het pensioenstelsel. De theorie wordt behandeld, maar vooral ook de praktische vertaalslag naar het dagelijkse beleid bij u op kantoor.

Praktische informatie

 • Doelgroep: werkgevers en medewerkers in de functie van salarisadministrateur.
 • Datum: dinsdag 4 april 2023 van 15.00 uur tot 17.00 uur.
 • Tarief: € 150,00 excl. btw per persoon.

Wilt u meer informatie over dit webinar? Stuur een e-mail naar Saskia Bresser-Stein.

💡Tip: wilt u als organisatie een incompany webinar organiseren of meer informatie? Stuur dan een e-mail naar Saskia Bresser-Stein s.bresser@associatie.nl

Aanmelden voor het webinar
Maak een nieuw account aan of log in via bestaande inloggegevens. Aanmelden kan vervolgens via ‘Inschrijven webinar’ onder ‘Acties’.

Direct aanmelden voor het webinar

Laatste nieuws

 • 27 januari 2023

  Webinar Actualiteiten Sociale Zekerheid en Arbeidsmarkt

  De Associatie voor Examinering organiseert op maandag 20 maart 2023 een webinar omtrent alle actualiteiten binnen de sociale zekerheid en arbeidsmarkt. Bedoeld voor werkgevers en salarisadministrateurs. Spreker is Marjol Nikkels, specialist in sociale zekerheid, arbeidsrecht en inkomensverzekeringen.

 • 24 januari 2023

  Webinar Sectorindeling, cao-toepassing en pensioenverplichting

  De Associatie voor Examinering organiseert op dinsdag 30 mei 2023 een webinar waarin sectorindeling, cao en pensioenregelingen centraal staan. Spreker is specialist werkgeverszaken Roelof van Marrum. Met dit webinar kunnen salarisprofessionals hun kennis over dit onderwerp vergroten.

 • 12 januari 2023

  Webinar De do’s en don’ts van de werkkostenregeling

  De Associatie voor Examinering organiseert op dinsdag 14 maart 2023 een webinar waarin de werkkostenregeling (WKR) centraal staat. Spreker is Jan-Bertram Rietveld, specialist arbeidsverhoudingen en fiscaliteit tussen werkgever en werknemer. 

Meer informatie over onze dienstverlening of een examen? We helpen je graag!