“Als personeelsadviseur was PDL® erg waardevol om te volgen”

20 april 2021

Meer informatie nodig?
We helpen je graag!

Blog Marleen Schoppers

In mei 2021 ben ik alweer een jaar aan het werk bij accountantsbureau de Jong & Laan. In februari 2020 (net voor coronatijd dus) wist ik dat ik was aangenomen, dus je kunt je voorstellen dat het een gek afscheid bij mijn oud werkgever was en een gekke tijd om bij een nieuwe organisatie te starten. Toch kijk ik terug op een mooi jaar! Maar nu terug naar mijn connectie met de Associatie voor Examinering.

Als starter op de arbeidsmarkt kun je bij de Jong & Laan instromen als salarisadviseur. Salarisadministraties uitvoeren voor klanten en hen adviseren, staan centraal in dit vak. Niet iedereen die bij ons komt werken, bezit de juiste opleiding en skills om dit vak uit te voeren. Maar dat is niet erg! Daarom biedt de Jong & Laan haar werknemers de opleiding Praktijkdiploma Loonadministratie (PDL®) aan.

Na het volgen van deze opleiding weet je hoe je een loonadministratie kunt opzetten, beschik je over actuele kennis op het gebied van wet- en regelgeving én weet je hoe wetswijzigingen doorwerken in de loonadministratie. Daarnaast kun je klanten adviseren bij diverse vraagstukken op dit gebied.

Zelf is dit de tweede stap in mijn carrière en ben ik begonnen als personeelsadviseur binnen de Jong & Laan. In mijn rol adviseer ik bedrijven bij personele vraagstukken op het gebied van in- door- en uitstroom. Daarbij kun je denken aan vragen over contracten en cao’s, advies bij ontslagzaken, ontwikkeling van personeel (en subsidies), werving en selectie, arbeidsmarktcommunicatie et cetera. Erg divers en dat maakt het zo uitdagend.

Vraagstukken klanten

Met mijn studie-achtergrond Bedrijfskunde en Human Resource Management (7 jaar geleden afgestudeerd) kun je je voorstellen dat ik niet meer alle kennis paraat had. En dat was niet erg, want ook ik mocht PDL® gaan volgen. Hoewel ik geen salarisadministraties uitvoer voor klanten, is het wel erg handig om hier kennis van te hebben. Daarnaast ligt de nadruk van de opleiding niet op loonadministratie, maar komen ook de thema’s loonheffingen, sociale zekerheid & arbeidsrecht en personeel, organisatie & communicatie terug. En dat zijn bij uitstek thema’s die aan bod komen bij vraagstukken van klanten. Het was daarom voor mij erg waardevol om deze opleiding te volgen.

Corona

De eerste paar colleges waren ‘live’. Met een groep van 10 volgden we deze op het Deltion College in Zwolle. Leerzame colleges met meestal een stuk theorie en daarbij voorbeelden uit de praktijk. Ook mochten we onze eigen (klant)vraagstukken inbrengen, dit maakte het extra leerzaam én toepasbaar. Door corona werden de colleges daarna in digitale vorm aangeboden. Dit werkte wel minder prettig, maar was alsnog goed te volgen. Na een aantal colleges per thema volgde een examen. Dat was wel wennen na 7 jaar. Gelukkig heb ik alle examens in één keer behaald en daarmee mijn opleiding afgerond.

Ik had dus het geluk dat ik deze opleiding via mijn werkgever kon volgen, maar ik raad hem zeker aan voor iedereen die op een HR-afdeling (of inherent hieraan) gaat werken. Het hangt natuurlijk wel af welke functie je gaat bekleden, maar voor mij biedt het een fijne basis die ik vaak toepas in mijn werk!

Laatste blogs van kandidaten

 • Kandidaat

  22 mei 2024

  Online studie bij LOI opent deuren

  Romeo Kemper over zijn VBA ®-diploma

 • Kandidaat

  6 mei 2024

  Levenslang leren en duurzaam inzetbaarheid

  Hui Chen Hsu over haar interessante carrièrepad

 • Kandidaat

  22 april 2024

  Elke stap die je zet, brengt je dichter bij je dromen

  Joanna Fraczak over Basiskennis Boekhouden (BKB®)

Meer informatie over onze dienstverlening of een examen? We helpen je graag!