“Een 100% score met een cijfergemiddelde van een 7,9 overtrof al onze verwachtingen! WoW!”

Meer informatie nodig?
We helpen je graag!

Erik Koelewijn en Joyce Frentzen, docenten Bedrijfseconomie van het Teylingen College in Leeuwenhorst over het examen Basiskennis Boekhouden (BKB®) van de Associatie.

Onze ondernemende school uit de bollenstreek geeft onze leerlingen uit 4 VWO al jarenlang een extra uur Bedrijfseconomie. Wij zien boekhouden als een toegevoegde waarde voor onze leerlingen. Om die reden zijn we in november 2022 in 4 VWO gestart met de lessen Boekhouden. In deze lessen wordt de stof uit de vernieuwde Boekhoudmodule van LWEO (4e druk) behandeld. De boekhoudmodule sluit prima aan op het examen Basiskennis Boekhouden (BKB®). Na twee tussentijdse proefwerken hebben wij leerlingen voor het niet verplichte examen uitgenodigd. Ruim de helft van de leerlingen heeft zich naderhand ingeschreven!

Examentrainingen
Van februari tot begin maart werden er naast de lessen ook aparte examentrainingen georganiseerd. In deze trainingen stonden recente voorbeeldexamens van de Associatie en zelfgemaakt oefenmateriaal centraal. Aan het einde van een lesdag gingen onze leerlingen dan ‘onder het genot van een lekkere stroopwafel’ aan de slag met de examentrainingen.

Officiële examens
Op donderdag 9 maart waren de officiële examens waarbij examenleider Jacqueline door de Associatie werd afgevaardigd.
De drieëntwintig goed voorbereide deelnemers, kwamen die middag over het algemeen heel ontspannen het lokaal in om vervolgens aan de slag te gaan met het examen. Na afloop kwamen wij gelukkig niet voor onaangename verrassingen te staan want de reacties waren overwegend positief.

100% score
Vroeger duurde het soms tot wel vier weken voordat de uitslag van een examen bekend was. De uitslag kwam nu al na een week! Wij hoopten op een score van ruim 80%, maar het eindresultaat; een 100% score met een cijfergemiddelde van een 7,9, overtrof al onze verwachtingen! WoW!

Bij de uitslag en op de diploma-uitreiking op 18 april waren dan ook een hoop blije gezichten te zien. Volgend jaar gaan we weer vrolijk van start met een nieuwe groep leerlingen!

Onze leerling Hidde Balk over het examen

Ik ben heel trots dat ik ben geslaagd met een 7.7 voor het examen Basiskennis Boekhouden (BKB®)! Ik ben heel dankbaar dat ik deze kans door de Associatie heb gekregen. Ondanks het succesvolle resultaat verliep het proces nog wel wat moeilijker, boekhouden is namelijk een breed en belangrijk onderwerp in de economische tak. Ik heb er elke week met de hulp van mijn docent keihard aan gewerkt. Ik wil hem hier via deze weg nog voor bedanken! Ik heb er zoveel moeite voor gedaan, dat ik meteen toen ik de kans kreeg aangeboden wist dat ik het examen wilde maken.

Bovendien heeft de Associatie ons ook erg geholpen met de oefenexamens Boekhouden. Door het velen oefenen en de succesvolle voorbereiding ging ik met vertrouwen, maar toch ook wel met spanning het examen in. Tijdens het maken van het examen verdween mijn spanning volledig.

Wanneer ik een probleem had, stonden de gastvrije medewerkers van de Associatie en mijn docent voor mij klaar. Zo ben ik zonder druk succesvol geslaagd.
De meest waardevolle ontdekking over mijzelf? Dat ik naast het behalen van mijn examen in staat ben om onder druk te presteren. Ik ben supertrots en ik wil iedereen bedanken voor de hulp!

Ook leerling Michael Vandersmissen is geslaagd met een 8.2

Ik heb meegedaan aan het examen ‘Basiskennis Boekhouden (BKB®)’ en ik kan met trots melden dat ik ben geslaagd! Een proces van vier maanden waarin ik, week in week uit keihard heb gewerkt. Uiteindelijk ben ik geslaagd met een 8.2. Ik, mijn docent en mijn familie zijn hier erg trots op. Ik vond ‘ondanks dat alles tot in de puntjes was georganiseerd’ de doorloop van het traject best spannend. Toen in januari aan mij werd gevraagd of ik mee wilde doen, zag ik het direct als een unieke kans om zo’n mooi en belangrijk certificaat te behalen. Ik wil in de toekomst verder binnen deze sector dus zo’n certificaat is dan heel handig, daar kwam bij dat ik het examen kon doen tegen een voordelig tarief. Ik hoefde er dus niet lang over na te denken.

Vanaf dat moment oefende ik wekelijks met oefenexamens die exact dezelfde vraagstelling hadden als het echte examen. Hierdoor kreeg ik de kans om mij perfect voor te bereiden op het examen en dat was heel praktisch.

Op donderdag 9 maart was het grote moment daar, om klokslag half 2 zou het officiële examen beginnen. Normaal gesproken ben ik een jongen die onder druk kalm oogt, maar ondanks mijn perfecte voorbereiding voelde ik de spanning door mijn lijf gieren. Eenmaal bij aankomst was ik dit gevoel direct kwijt. Ik werd door twee mensen van de Associatie en mijn eigen docent vriendelijk verwelkomt. Ze gaven mij een fijne plek waar ik twee uur de tijd had om het examen te maken. Bij vragen kwamen ze direct naar mij toe en ik had dan ook aan die twee uur ruim voldoende de tijd. Ik kijk er met een zeer positief gevoel op terug. Hierbij wil ik mijn docent bedanken, hij heeft mij deze vier maanden heel goed begeleid. De Associatie wil ik ook bedanken, zij hebben mij deze unieke kans gegeven. Ik ga hier later heel veel aan hebben!

Laatste onderwijs blogs

 • Opleider

  22 maart 2024

  Het examenafnameproces door de ogen van een ervaren toezichthouder

  Het examenafnameproces door de ogen van ervaren toezichthouder Lineke Hanselaar

 • Opleider

  12 december 2023

  Toekomstgericht leren: het belang van Basiskennis Ondernemerschap op de Johan de Witt Scholengroep

  Lars van Gelder over het examen Basiskennis Ondernemerschap (BKO)

 • Opleider

  28 september 2023

  De integratie van boekhouden in het onderwijs levert een waardevolle bijdrage

  Willy van Stipdonk over het examen Basiskennis Boekhouden (BKB®) van de Associatie voor Examinering

Meer informatie over onze dienstverlening of een examen? We helpen je graag!