“Extra verrijking in het vwo met een officieel, landelijk erkend diploma”

15 november 2021

Meer informatie nodig?
We helpen je graag!

Decaan Jan Driessen van het Stellingwerfcollege over BKB®

“Eén van de mogelijkheden van ‘verrijking’ in het vwo op het Stellingwerfcollege is meedoen aan het examen Basiskennis Boekhouden (BKB®). Dit diploma maakt deel uit van de diplomalijn Ondernemerschap van de Associatie voor Examinering. De voorbereiding wordt gedaan op de eigen school, de Associatie verzorgt de examinering. In 4 atheneum verkennen de leerlingen via de boekingsregels een eenvoudige financiële administratie. Leerlingen die het interessant vinden, kunnen het dan in 5 atheneum uitbreiden met extra financiële boekhoudkneepjes en het geheel afronden met dit officieel landelijk erkend examen.

Afgelopen jaar deden wij voor de tiende keer mee en dit jaar waren er vijf examenkandidaten. Begin juni 2021 konden Blessing Obasi, Harwin van Wesel, Egbert Menno Kuipers, Thomas Smeman (inmiddels ex 6 atheneum) en Sven Veldman (nu 6 atheneum) dit diploma in ontvangst nemen. De meesten van hen met een meer dan prima examencijfer!

Financieel ondernemer

De mogelijkheid bestaat om het BKB®-diploma uit te breiden met een cursus Ondernemerschap, waardoor het functiegericht diploma ‘Financieel Ondernemer’ in beeld komt. Harwin van Wesel en Thomas Smeman gingen hier nog voor en dat allemaal in juni 2021 ná hun eindexamen. Een tweede boek werd doorgewerkt, de begeleidend docent bleef ze een hoofdstuk voor.

Met een examen via proctoring hier op school werd de stof teruggevraagd. Proctoring betekent dat een kandidaat alleen in een ruimte zit aan een opgeruimd bureau, waarbij een proctor online (op afstand) in de gaten houdt of ondertussen niet extra bronnen aangesproken worden. Met behulp van onze afdeling systeembeheer was dit allemaal prima geregeld! De heren kregen gelukkig niet een al te moeilijk examen voorgeschoteld, scoorden weer een prima cijfer en hebben eind september hier op school hun diploma op kunnen halen.”

Laatste onderwijs blogs

 • Opleider

  22 maart 2024

  Het examenafnameproces door de ogen van een ervaren toezichthouder

  Het examenafnameproces door de ogen van ervaren toezichthouder Lineke Hanselaar

 • Opleider

  12 december 2023

  Toekomstgericht leren: het belang van Basiskennis Ondernemerschap op de Johan de Witt Scholengroep

  Lars van Gelder over het examen Basiskennis Ondernemerschap (BKO)

 • Opleider

  28 september 2023

  De integratie van boekhouden in het onderwijs levert een waardevolle bijdrage

  Willy van Stipdonk over het examen Basiskennis Boekhouden (BKB®) van de Associatie voor Examinering

Meer informatie over onze dienstverlening of een examen? We helpen je graag!