Het examenafnameproces door de ogen van een ervaren toezichthouder

Toezichthouder Lineke Hanselaar biedt een exclusief inzicht in het afnemen van het Basiskennis Boekhouden (BKB®) examen en belicht gedetailleerd alle aspecten die hierbij komen kijken.
Lees verder voor haar perspectief op het examenproces.

Voorbereiding is het halve werk
Het is altijd een genoegen om uitgenodigd te worden om het examen Basiskennis Boekhouden (BKB®) op een school te begeleiden, vooral als het op een school is waar ik vanaf het begin van de digitale examens aanwezig ben geweest.

Het examenafnameproces door de ogen van een ervaren toezichthouder

Het proces van examenvoorbereiding is door de jaren heen aanzienlijk vereenvoudigd. Als toezichthouder beschik ik over een eigen account waar ik alle benodigde informatie kan vinden en afdrukken. Dit omvat onder andere presentielijsten, proces-verbaal en een overzicht van grootboekrekeningnummers. Vervolgens neem ik contact op met de docent om het aantal benodigde lokalen en surveillanten te bespreken. Ook controleer ik de presentielijst zorgvuldig, waarbij ik erop let dat de officiële voornaam (geen roepnaam) vermeld staat.

Dag van de examenafname
Op de dag van het examen zorg ik samen met de docent voor een rustige voorbereiding. De lokalen worden duidelijk ingedeeld met presentielijsten op de deuren en borden met “STILTE” op de gangen. Vooraf neem ik ook contact op met de ICT-afdeling, voor het geval dat er eventuele calamiteiten zich voordoen. Bij binnenkomst worden de mobiele telefoons van de leerlingen ingenomen en bewaard tot het einde van het examen. Op de tafel van de kandidaat liggen de inlogkaarten, grootboekrekeningnummers en kladpapier klaar, samen met een calculator, pen en ID. De ID’s van de leerlingen worden gecontroleerd en ze tekenen de presentielijst. Daarna lees ik, of een surveillant indien er meerdere lokalen zijn, de instructies voor, waarbij ik benadruk dat het lokaal gedurende het eerste half uur niet verlaten mag worden. Het is belangrijk dat de leerlingen nooit zelf het examen afsluiten; dit moet in drie stappen gebeuren onder toezicht. Bij eventuele computerstoringen wordt de surveillant gewaarschuwd, die mij informeert. Bij kleine storingen kan ik extra tijd toewijzen voor de gemiste examentijd.

Inspelen op onvoorziene situaties
Het kan voorkomen dat zich onvoorziene omstandigheden voordoen, zoals internetuitval. Een situatie die ik me herinner was toen er werkzaamheden op straat waren, waardoor vermoedelijk een verbinding werd geraakt. Een ICT-medewerker verzekerde me dat het probleem kon worden opgelost, maar dat dit enige tijd zou vergen. Na ongeveer 45 minuten was de internetverbinding hersteld en kon het examen worden voortgezet, tot grote tevredenheid van alle betrokkenen.

Betrokkenheid en fijne ervaring
Mijn ervaringen met het Basiskennis Boekhouden (BKB®) examen zijn positief, mede dankzij de steun van de schoolmedewerkers en de Associatie die bij de uitvoering betrokken zijn. De medewerkers van de Associatie zijn altijd bereikbaar via app of mobiel, wat cruciaal is voor het oplossen van eventuele ad hoc problemen.

Scholen die de mogelijkheid bieden om een niet-verplicht schoolexamen, zoals het examen Basiskennis Boekhouden (BKB®), af te nemen, geven hun leerlingen hiermee een extra troef voor hun vervolgstudie.

Laatste onderwijs blogs

  • Opleider

    22 maart 2024

    Het examenafnameproces door de ogen van een ervaren toezichthouder

    Het examenafnameproces door de ogen van ervaren toezichthouder Lineke Hanselaar

  • Opleider

    12 december 2023

    Toekomstgericht leren: het belang van Basiskennis Ondernemerschap op de Johan de Witt Scholengroep

    Lars van Gelder over het examen Basiskennis Ondernemerschap (BKO)

  • Opleider

    28 september 2023

    De integratie van boekhouden in het onderwijs levert een waardevolle bijdrage

    Willy van Stipdonk over het examen Basiskennis Boekhouden (BKB®) van de Associatie voor Examinering

Meer informatie over onze dienstverlening of een examen? We helpen je graag!