“Studenten laten uitstijgen boven hun eigen verwachtingen, geeft me veel voldoening”

29 november 2021

Meer informatie nodig?
We helpen je graag!

Blog Sergio van Tiel van ROC Midden Nederland

ROC Midden Nederland kent een uitgebreid scala aan excellentieprogramma’s om de betere student uit te dagen met verdieping, verbreding en/of internationalisering.

Binnen Financiële Beroepen kennen we sinds 2015 het excellentieprogramma ‘Financieel Expert MKB’. Tijdens de bijeenkomsten wordt de studenten gevraagd om casussen uit het bedrijfsleven te behandelen waarin de lesstof van niveau 4 wordt uitgebreid en samengevoegd. Studenten krijgen zo beter inzicht in o.a. de functie en de bepaling van kostprijzen, fiscale effecten van financiële beslissingen en de voor- en nadelen van verschillende financieringsvormen. Tegelijkertijd worden zij opgeleid voor de drie modules van Praktijkdiploma Boekhouden (PDB®). Deze modules worden geëxamineerd door de Associatie voor Examinering.

Mij geeft het veel voldoening om te zien hoe studenten kunnen uitstijgen boven hun eigen verwachtingen. Door ze het deksel van de doos aan te reiken, zien zij het nut van alle puzzelstukjes die ze op het mbo geleerd hebben. Tegelijkertijd leren ze conceptueel en vakoverstijgend denken. Ze gaan inzien dat in het financiële beroep weliswaar specialisaties bestaan, maar de samenhang tussen vakken cruciaal is. Ook diegenen die uiteindelijk niet alle certificaten behalen, voelen zich verrijkt.

Een ex-studente, verwoordt het als volgt: “In elke module leer je allerlei extra ins & outs. We gaan veel dieper in op de lesstof. Zo krijgen we formules die we uit ons hoofd moet leren. Bij PDB® graven we veel dieper. Hoe zijn de formules eigenlijk tot stand gekomen?  Wat zie je er nu eigenlijk in? Door er dieper op in te gaan, ga je het beter begrijpen. Je leert in het excellentieprogramma echt anders kijken dan dat je bij je reguliere opleiding doet. Je krijgt ook te maken met andere vraagstellingen. Het excellentieprogramma levert me dus veel op. Dat ik veel extra uren maak, heb ik er dan ook graag voor over!”

Laatste onderwijs blogs

 • Opleider

  9 juni 2023

  “Een 100% score met een cijfergemiddelde van een 7,9 overtrof al onze verwachtingen! WoW!”

  Erik Koelewijn en Joyce Frentzen, docenten Bedrijfseconomie van het Teylingen College in Leeuwenhorst over het examen Basiskennis Boekhouden (BKB®) van de Associatie. Ook twee leerlingen kwamen aan het woord. Lees snel verder.

 • Opleider

  29 november 2022

  “Kennis, maar vooral ook motivatie van leerlingen neemt in rap tempo toe!”

  Economiedocent Patrick Fränzel van het VeenLanden College vertelt over de praktijkdiploma’s van de Associatie voor het vo.

 • Opleider

  12 september 2022

  “Grote voorsprong bij sollicitaties met BKB® op zak!”

  Docent Alex Slob van het Johannes Fontanus College over BKB®

Meer informatie over onze dienstverlening of een examen? We helpen je graag!