Toekomstgericht leren: het belang van Basiskennis Ondernemerschap op de Johan de Witt Scholengroep

Al enkele jaren biedt de Johan de Witt Scholengroep het examen Basiskennis Ondernemerschap (BKO) aan voor de vierdeklassers Bedrijfseconomie havo en vwo, in samenwerking met de Associatie voor Examinering. Deze inspanning maakt deel uit van de JdW Business School, die lid is van de Vecon Business School.

Lars van Gelder, docent economie en ondernemerschap aan de Johan de Witt Scholengroep benadrukt dat de leerlingen de kans hebben om een Business School diploma te behalen door gedurende hun schoolloopbaan zeven punten of meer te scoren met ondernemersactiviteiten, zoals lezingen, groepsprojecten en het behalen van het diploma Basiskennis Ondernemerschap (BKO).

Het examen Basiskennis Ondernemerschap (BKO) is geïntegreerd in hun curriculum Bedrijfseconomie. Gedurende een bepaalde periode volgen de leerlingen lessen om aan het einde het examen af te leggen. Het behaalde cijfer telt ook mee voor hun schoolrapport. Bij een voldoende resultaat ontvangen ze niet alleen het diploma, maar verdienen ze ook twee punten voor het Business School certificaat. Deze “beloningen” dienen als extra motivatie voor de leerlingen om zich extra in te zetten.

Het examenmoment is bijzonder omdat dit online plaatsvindt, onder toezicht van de vakdocent en een contactpersoon van de Associatie voor Examinering. De leerlingen moeten zich goed concentreren, aangezien het niet alleen gaat om het geven van de juiste antwoorden, maar dit moet ook nog eens binnen een beperkte tijdspanne gebeuren. Over het algemeen is het examen niet zeer moeilijk en wordt er doorgaans goed gescoord, maar de spanning blijft tot het laatste moment voelbaar.

Het behaalde diploma Basiskennis Ondernemerschap (BKO) voegt waarde toe aan het cv van de leerling en komt van pas bij latere sollicitaties. Dit vormt een extra stimulans voor de leerlingen om hun uiterste best te doen!

Laatste onderwijs blogs

 • Opleider

  22 maart 2024

  Het examenafnameproces door de ogen van een ervaren toezichthouder

  Het examenafnameproces door de ogen van ervaren toezichthouder Lineke Hanselaar

 • Opleider

  12 december 2023

  Toekomstgericht leren: het belang van Basiskennis Ondernemerschap op de Johan de Witt Scholengroep

  Lars van Gelder over het examen Basiskennis Ondernemerschap (BKO)

 • Opleider

  28 september 2023

  De integratie van boekhouden in het onderwijs levert een waardevolle bijdrage

  Willy van Stipdonk over het examen Basiskennis Boekhouden (BKB®) van de Associatie voor Examinering

Meer informatie over onze dienstverlening of een examen? We helpen je graag!