Beroepscommunicatie VPS® niveau 5

Opleidingsniveau: Vergelijkbaar met hbo-ad
Examensoort: Online

Meer informatie nodig?
We helpen je graag!

Omschrijving examen

Helder kunnen communiceren is belangrijk voor iedereen in een organisatie. Daarnaast worden communicatieve- en adviesvaardigheden voor bepaalde beroepsgroepen zoals de salarisprofessional steeds belangrijker. Daarom heeft de Associatie speciaal voor deze beroepsgroep een examen ontwikkeld: Beroepscommunicatie VPS® niveau 5. Hierin komen situaties aan de orde waarmee jij als salarisadministrateur dagelijks te maken hebt.

De social skills die gevraagd worden, zijn herkenbaar en toepasbaar voor:

 • salarisadministrateurs die de administratie doen voor het eigen bedrijf;
 • internen die de administratie hebben uitbesteed;
 • salarisadministrateurs die werken bij een accountantsbureau;
 • salarisadministrateurs met een eigen bedrijf (ZZP’ers).

Met het certificaat Beroepscommunicatie VPS® niveau 5 laat je zien dat je communicatievaardigheden zoals uitleg geven aan medewerkers, advies geven aan het management en overtuigen van de directie, tot in de puntjes beheerst.

We raden je aan om voor het examen de checklist goed door te nemen, deze is te vinden onder de praktische informatie.

Examenvorm
Dit examen heeft een andere vorm dan onze andere examens. Tijdens dit examen krijg je geluidsfragmenten te horen en filmpjes te zien waarop je moet gaan reageren via de webcam inclusief geluid.

Verder groeien?
Samen met Loonheffingen niveau 5, Arbeidsrecht & Sociale Zekerheid niveau 5 en Personeel & Organisatie niveau 5 levert dit certificaat je het Associatiediploma Vakopleiding Payroll Services (VPS®) op. Hét diploma voor de allround payroll professional!

Praktische informatie

  Vooropleiding
  Examendata en locaties
  Tarieven
  Inschrijftermijnen & examenoproep
  Toegestane hulpmiddelen
  Procedures & regels
  Checklist vooraf
  Belangrijke exameninformatie
  Downloads
  Slagingspercentages
Vooropleiding

Voor dit examen is geen vooropleiding vereist.

Ben je nieuw of onervaren in dit vakgebied? Dan raden we je aan om eerst de examens Arbeidsrecht & Sociale Zekerheid en Loonheffingen te doen.

Examendata en locaties

Dit examen wijkt af van de reguliere examens. Je maakt dit examen wanneer het jou uitkomt op een eigen gewenste locatie op werkdagen tussen 10:00 en 17:00 uur.

 

 

Tarieven

Bekijk hier informatie over de tarieven van dit examen.  
Is je opleider vrijgesteld van btw-heffing? Dan betaal je over je examen ook geen btw. Kijk voor meer informatie op de pagina Betalen.

Inschrijftermijnen & examenoproep

Inschrijftermijn: Voor dit examen gelden afwijkende inschrijftermijnen ten opzichte van het examenreglement. Je kunt elke werkdag online examen doen tussen 10:00 en 17:00 uur. Inschrijven kan tot 5 werkdagen voor de examendatum.

Examenoproep: Na inschrijving ontvang je een automatische bevestigingsmail van je aanvraag en een bevestigingsmail van goedkeuring van inschrijving zodra deze bij ons is verwerkt. Op de dag waarop je het examen gaat maken, ontvang je een mail van Traintool dat je kunt starten met het maken van het examen.

 

Toegestane hulpmiddelen

Wil je weten welke hulpmiddelen je standaard mag gebruiken tijdens een Associatie-examen? Kijk dan op de pagina Procedures & Regels.

Eigen laptop of tablet is noodzakelijk.

Procedures & regels

Ga je examen doen? Kijk dan op onze algemene pagina Procedures & regels. Hier vind je alles wat je moet weten voordat je examen gaat doen. Ook lees je hoe je examenproducten kunt aanvragen: van een vrijstelling of inzage tot een vertaling van je diploma.

Na het indienen van het examen kijkt de corrector na. Zodra dit is afgerond, ontvang je een resultaat en een bijbehorende algemene toelichting.

Checklist vooraf

Voordat je begint aan het examen is het belangrijk om de checklist  door te nemen.

In de checklist staat onder andere het advies om geen Bluetooth oortjes te gebruiken, de nieuwste versie van Google Chrome te installeren en het emailadres van Traintool toe te voegen aan je contacten zodat de bevestigingsmail niet bij de spam terecht komt en alle afbeeldingen in de mail zichtbaar zijn.

 

Belangrijke exameninformatie

Overgangsregeling

 • Het examen Beroepscommunicatie VPS® niveau 5 zal met ingang van 1 september 2023 het certificaat Communicatie niveau 5, dat door de opleider wordt uitgegeven, vervangen. Dit houdt in dat het certificaat vanaf 1 september 2023 alleen nog via de Associatie verkregen kan worden.
 • Met het certificaat Communicatie niveau 5 kun je tot 1 september 2027 het VPS®-diploma aanvragen.

Geldigheidsduur certificaten

 • Voor meer informatie over de geldigheidstermijn van de certificaten, klik hier.

Voorbereiding presentatie

 • De opdracht in het examen van toetsterm 3.1 uit het examenprogramma bestaat uit het geven van een presentatie. De kandidaat heeft recht op voorbereiding voorafgaand aan het examen. Kies een onderwerp uit de lijst waar je het meest affiniteit mee hebt en bereid een korte presentatie voor van maximaal 3 minuten. De toetsterm en de mogelijke onderwerpen kun je terugvinden in het examenprogramma onder ‘Downloads’.

Dit examen bestaat uit mondelinge opdrachten die met audio en video worden opgenomen en duurt 90 minuten. De identificatieopdracht moet doorlopen zijn om het examen te starten.

 

 

Downloads

Op deze pagina vind je downloads voor dit examen.

 1. Dat je beoordeeld wordt op vier verschillende onderwerpen
 2. Hoe het cijfer berekend wordt
 3. Dat er knock-out criteria te vinden zijn waar je aan moet voldoen

 

 

Slagingspercentages

Bekijk hier informatie over de slagingspercentages.

Veelgestelde vragen

Ik heb extra tijd nodig tijdens mijn examen. Hoe vraag ik dit aan?

Heb je een beperking? Dan kun je examentijdverlenging of een eventuele aanpassing aanvragen. Tijdens je inschrijving in onze webshop wordt gevraagd of je examentijdverlenging of andere hulpmiddelen nodig hebt. Je vinkt dit aan. Als bewijs vragen wij om een dokters- of dyslexieverklaring te uploaden. Ben je van buitenlandse afkomst? Dan kun je een aanvraag doen als je korter dan vijf jaar in Nederland woont. Upload een uittreksel BRP of ander officieel document waarop staat sinds wanneer je in Nederland woont.

Na aanvraag is je inschrijving nog niet definitief. Onze klantenservice neemt contact met je op om de definitieve inschrijving met je af te stemmen. Wanneer je verklaring niet voldoende is, nemen wij ook contact met je op.

Het is niet mogelijk om na inschrijving een aanpassing aan te vragen.

Is het mogelijk om een examendatum te verzetten?

Het is voor dit examen niet nodig om een datum te verzetten, omdat je het examen kunt maken op een datum naar keuze.

Kan de factuur naar mijn werkgever worden gestuurd of op naam van mijn werkgever worden gezet?

De factuur wordt altijd naar je verstuurd en op jouw naam uitgegeven. Het is niet mogelijk om de factuur op een andere naam te laten zetten. Als je wilt, kun je je factuur als declaratie indienen bij je werkgever.

Meer informatie over onze dienstverlening of een examen? We helpen je graag!