Ondernemerschap niveau 4

Opleidingsniveau: Vergelijkbaar met mbo 4
Examensoort: Online

Meer informatie nodig?
We helpen je graag!

Omschrijving examen

Heb jij mooie plannen voor een eigen onderneming? Of wil jij als ondernemer je kennis vergroten, om bijvoorbeeld jouw bedrijf naar een hoger niveau te tillen? Met het diploma Ondernemerschap niveau 4 op zak ben je voorbereid op het ondernemerschap.

Als zzp’er heb jij kennis van en inzicht in marketing, financiën, personeel en commercie. Een eigen ondernemingsplan opstellen is geen probleem voor jou. Je kent verschillen van nationaal en internationaal zaken doen. Jij bent op de hoogte van de mogelijkheden van e-commerce en je kunt een winst- en verliesrekening of factuur opstellen. Jij schrikt niet van de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden of het berekenen van de arbeidsproductiviteit.

Ook als je carrière wilt maken in het bedrijfsleven zul je veel profijt hebben van het Ondernemerschap niveau 4 diploma. Dit diploma is een mooie aanvulling op het diploma Basiskennis ondernemerschap (BKO). In het examen BKO ligt de nadruk op de basiskneepjes in marketing, commercie & Sales en Bedrijfsadministratie. In het examen Ondernemerschap niveau 4 wordt hier dieper op ingegaan en ligt de focus ook op specifieke skills en Personeel & Organisatie. Aan bod komen: Ondernemerschap in het algemeen; Commercie & Sales; Marketing; Financiële & Bedrijfsadministratie en Personeel & Organisatie.

Verder groeien?

In combinatie met het Associatiediploma Basiskennis Boekhouden (BKB®) geeft het Associatiediploma Ondernemerschap niveau 4 óf het Associatiediploma Basiskennis Ondernemerschap recht op het functiegericht diploma Financieel Ondernemer.

Praktische informatie

  Vooropleiding
  Examendata en locaties
  Tarieven
  Inschrijftermijnen & examenoproep
  Toegestane hulpmiddelen
  Procedures & regels
  Belangrijke exameninformatie
  Dit examen in het regulier onderwijs
  Downloads
  Slagingspercentages
Vooropleiding

Er is geen specifieke vooropleiding vereist.

Ben je nieuw of nog niet heel ervaren in dit vakgebiedDan adviseren we je om eerst het examen Basiskennis Ondernemerschap te doen.

Examendata en locaties

Het is nu mogelijk je in te schrijven voor het examen. Vanaf 1 maart 2022 is het mogelijk het examen te doen.

Datum: Elke werkdag
Locaties: 18 locaties

Online examens worden gedurende het gehele jaar afgenomen. Je kunt elke werkdag online examen doen in een toetscentrum. Tijdens je inschrijving kies je een examendatum, -tijdstip en -locatie.

Tarieven

Bekijk hier informatie over de tarieven van dit examen. Is je opleider vrijgesteld van btw-heffing? Dan betaal je over het examen ook geen btw. Kijk voor meer informatie op de pagina Betalen.

Inschrijftermijnen & examenoproep

Inschrijftermijn
Het is nu mogelijk je in te schrijven voor het examen. Vanaf 1 maart 2022 is het mogelijk het examen te doen.
Je kunt elke werkdag online examen doen. Daarom geldt voor online examens geen inschrijftermijn.

Examenoproep
De oproep voor online examens ontvang je per e-mail, direct na je inschrijving. Bij de toetslocatie kun je je examenoproep op je telefoon of tablet laten zien. Uiteraard is het ook toegestaan om je oproep te printen en op papier te tonen.

Toegestane hulpmiddelen

Wil je weten welke hulpmiddelen je standaard mag gebruiken tijdens een Associatie-examen? Kijk dan op de pagina Procedure & Regels.

Procedures & regels

Ga je examen doen? Kijk op de pagina Procedures & Regels. Zo weet je precies waar je aan toe bent. Op deze pagina vind je een overzicht van de belangrijkste procedures en een uitleg over het aanvragen van examenproducten zoals een vrijstelling of inzage.

Belangrijke exameninformatie

Het online examen Ondernemerschap niveau 4 bestaat uit gesloten vragen. Het examen duurt 90 minuten.

Wil je oefenen met de examensoftware en de verschillende vraagsoorten die in het examen voor kunnen komen? Bekijk hier het demo-examen.

 • Voor meer informatie over de geldigheidstermijn van de certificaten, klik hier.
Dit examen in het regulier onderwijs

Biedt u leerling/student de mogelijkheid om zich voor te bereiden op het toekomstig ondernemerschap.

Tarieven
Voor leerlingen/studenten van het reguliere onderwijs geldt een aangepast tarief. Neem contact op met de Associatie voor meer informatie.

Collectieve aanmelding
U meldt uw leerlingen/studenten collectief aan. Op de website gaat u rechtsboven naar ‘mijn account’. Na eenmalige registratie als opleider kunt u uw leerlingen/studenten aanmelden. Volg hiervoor de instructies in de webshop. Bij deelname van tenminste 20 leerlingen/studenten wordt het examen op de school afgenomen. Hebt u minder dan 20 leerlingen/studenten? Neem dan contact op met onze klantenservice om de mogelijkheden te bespreken.

U bepaalt zelf het examenmoment (werkdag en tijdstip).
Voorwaarde: de collectieve aanmelding is uiterlijk 6 weken voor de gewenste examendatum bij ons binnen. De Associatie voert in samenwerking met uw ict-afdeling vooraf een test uit.

Belangrijke exameninformatie

 • Met het demo-examen kunnen uw leerlingen oefenen met een online examen. Dit is een goede voorbereiding op het examen. Bekijk hier het demo-examen.
 • De Associatie stelt geen voorwaarden aan de docent.
 • U ontvangt de uitslag uiterlijk 5 weken na het examen. Ongeveer 6 tot 8 weken na het examen ontvangt u per post de diploma’s en cijferlijsten.
Downloads

Op deze pagina vind je downloads voor dit examen

Het voorbeeldexamen Ondernemerschap kun je gratis downloaden in jouw account.

Slagingspercentages

Bekijk hier informatie over de slagingspercentages.

Veelgestelde vragen

Ik heb extra tijd nodig tijdens mijn examen. Hoe vraag ik dit aan?

Heb je een beperking? Dan kun je examentijdverlenging of een eventuele aanpassing aanvragen. Tijdens je inschrijving in onze webshop wordt gevraagd of je examentijdverlenging of andere hulpmiddelen nodig hebt. Je vinkt dit aan. Als bewijs vragen wij om een dokters- of dyslexieverklaring te uploaden. Ben je van buitenlandse afkomst? Dan kun je een aanvraag doen als je korter dan vijf jaar in Nederland woont. Upload een uittreksel BRP of ander officieel document waarop staat sinds wanneer je in Nederland woont.

Na aanvraag is je inschrijving nog niet definitief. Wanneer je voorkeursdatum niet meer beschikbaar is, neemt onze Klantenservice contact met je op om de definitieve datum, locatie en het tijdstip met je af te stemmen. Wanneer je verklaring niet voldoende is, nemen wij ook contact met je op.

Het is niet mogelijk om na inschrijving een aanpassing aan te vragen.

Is het mogelijk om een examendatum te verzetten?

Je kunt een online examen omboeken tot 7 dagen vóór de examendatum. Aan een omboeking zijn administratiekosten verbonden. Je kunt je examen zelf omboeken via je account op de website.

Kan de factuur naar mijn werkgever worden gestuurd of op naam van mijn werkgever worden gezet?

De factuur wordt altijd naar je verstuurd en op jouw naam uitgegeven. Het is niet mogelijk om de factuur op een andere naam te laten zetten. Als je wilt, kun je je factuur als declaratie indienen bij je werkgever.

Meer informatie over onze dienstverlening of een examen? We helpen je graag!