“Ik haalde kracht uit een moeilijke tijd om verder te gaan en behaalde succes!”

24 april 2023

Meer informatie nodig?
We helpen je graag!

Ilse Kramer over het Praktijkdiploma Boekhouden (PDB®)

In november 2021 ben ik gestart als financieel-administrateur voor 36 uur bij het bedrijf waar ik nu nog steeds werkzaam ben. Het is een bedrijf waar ik heel zelfstandig kan werken, waardoor ik leer van fouten. Ik deel zelf mijn eigen planning in wat mij heel veel rust geeft. En er zijn ook nog eens doorgroeimogelijkheden voor mij.

Toen ik solliciteerde was ik alleen in het bezit van de Associatiecertificaten Financiering en Bedrijfsadministratie van het Praktijkdiploma Boekhouden (PDB®). Het laatste en voor mij het moeilijkste onderdeel, was Kostencalculatie.

Ik wilde dit onderdeel eigenlijk niet meer doen en direct beginnen aan de volgende opleiding. Mijn directeur zei dat het zonde zou zijn als ik dat laatste onderdeel niet zou behalen. Ook mijn vriend en mijn ouders vonden dat ik het toch moest proberen en stimuleerden mij om ervoor te gaan. Uiteindelijk heb ik de stoute schoenen aangetrokken en ben ik gaan oefenen.

In de tussentijd overleed mijn vader en dat heeft mij de kracht gegeven om door te gaan. Hij zei dat ik door moest blijven gaan met studeren en mijn best moest blijven doen omdat hij in mij geloofde.

Bij de eerste keer examen doen was ik heel erg nerveus en kreeg ik een black out. Er ging een gedachte door mij heen dat ik het niet zou halen en niet zou kunnen. Faalangst denk ik. Misschien voelde ik druk omdat ik niet wilde zakken voor mijn vader. Ook al is hij er niet meer, ik wilde hem niet teleurstellen. Ik kreeg mijn cijfer en dit was helaas een 2,8.

Die avonden en weekenden erna ben ik blijven oefenen, oefenen en oefenen. Bij de tweede keer examen doen was ik er bijna met een 4,8. Omdat ik een totaal ander examen kreeg, had ik bijna voor niets de opdrachten zitten oefenen die ik niet onder de knie had, omdat deze niet voorkwamen in dit examen. Vervolgens ben ik gestopt met leren en heb ik een week erna weer een examen gepland. De zenuwen werden per examen minder.

Mijn gedachtes waren veranderd. Ik dacht: ‘Als ik iedere week een examen afleg, train in mijzelf om te denken dat het routine is en word ik vanzelf minder zenuwachtig’. Ook dacht ik: ‘Van een 2,8 naar een 4,8 ben ik al verder dan waar ik was. Ik wilde dit examen niet doen omdat ik dacht dat ik het niet kon en nu ben ik al twee examens verder’. Uiteindelijk na het derde examen kreeg ik het verlossende e-mailtje: GESLAAGD! Mijn moeder en vriend waren zo enorm trots. Dit was zo’n bevestiging voor mij dat ik mij niet moest laten leiden door mijn negatieve gedachtes omdat deze vaak niet waar zijn.

Zelfs in deze verdrietige tijd ben ik vier maanden na het overlijden van mijn vader geslaagd. Inmiddels heb ik mij aangemeld voor de volgende opleiding Moderne Bedrijfsadministratie (MBA). Nu ga ik er met positieve gedachtes in en hou ik mij bezig met wat echt belangrijk is: mijn doelen behalen. Want als je iets écht wilt, dan kun je het.

Laatste blogs van kandidaten

 • Kandidaat

  22 mei 2024

  Online studie bij LOI opent deuren

  Romeo Kemper over zijn VBA ®-diploma

 • Kandidaat

  6 mei 2024

  Levenslang leren en duurzaam inzetbaarheid

  Hui Chen Hsu over haar interessante carrièrepad

 • Kandidaat

  22 april 2024

  Elke stap die je zet, brengt je dichter bij je dromen

  Joanna Fraczak over Basiskennis Boekhouden (BKB®)

Meer informatie over onze dienstverlening of een examen? We helpen je graag!