Praktijkdiploma Boekhouden (PDB®)

Opleidingsniveau: Vergelijkbaar met mbo 4

 Meer inzicht in de boekhoudkundige en bedrijfseconomische processen die zich in een organisatie afspelen? Dan is het Praktijkdiploma Boekhouden (PDB®) van de Associatie een absolute must: één van de meest gevraagde diploma’s in het administratieve werkveld. Gedegen en zeer actueel. Naast de vakkennis van boekhouden is ook de toepassing in de praktijk van belang.

Meer informatie nodig?
We helpen je graag!

Het Praktijkdiploma Boekhouden (PDB®) is bij uitstek geschikt om in kleine en middelgrote organisaties geheel zelfstandig de boekhouding te voeren. Ook in grote organisaties ben jij een waardevolle kracht als assistent van de administrateur of controller. Het Praktijkdiploma Boekhouden (PDB®) is het begin van een succesvolle carrière in het bedrijfsleven, een carrière die soms verder reikt dan het administratieve vlak. Dit diploma biedt er alle mogelijkheden voor! 

Het  Praktijkdiploma Boekhouden (PDB®) bestaat uit drie examens: Bedrijfsadministratie niveau 4, Kostencalculatie niveau 4 en Financiering niveau 4. Je bepaalt zelf in welke volgorde je examen doet. 

Het Praktijkdiploma Boekhouden (PDB®) bestaat uit de volgende examens:

Bedrijfsadministratie niveau 4

Vergelijkbaar met opleidingsniveau: mbo 4

Examensoort: Online

Met het certificaat Bedrijfsadministratie niveau 4 ben je in staat journaalposten te maken ten behoeve van de financiële administratie van …

 

Bedrijfsadministratie niveau 4

Kostencalculatie niveau 4

Vergelijkbaar met opleidingsniveau: mbo 4

Examensoort: Online

Hoe staat het bedrijfsresultaat ervoor? Wat is de kostprijs en hoe verhoudt zich dit tot de verkoopprijs? Met het Associatiecertificaat …

 

Kostencalculatie niveau 4

Financiering niveau 4

Vergelijkbaar met opleidingsniveau: mbo 4

Examensoort: Online

Met Financiering niveau 4 heb je de belangrijkste theorie paraat met betrekking tot financiering. Denk bijvoorbeeld aan de termen agio, …

 

Financiering niveau 4

Praktische informatie

  Vooropleiding
  Examendata en locaties
  Tarieven
  Inschrijftermijnen & examenoproep
  Toegestane hulpmiddelen
  Procedures & regels
  Bijzonderheden
Vooropleiding

Er is geen specifieke vooropleiding vereist.

Ben je nieuw of nog niet heel ervaren in dit vakgebied? Dan adviseren we je eerst Basiskennis Calculatie (BKC®) en/of Basiskennis Boekhouden (BKB®) te doen. 

Examendata en locaties
 • Bedrijfsadministratie niveau 4
  Online examen
  Elke werkdag
  19 locaties
 • Kostencalculatie niveau 4
  Online examen
  Elke werkdag
  19 locaties
 • Financiering niveau 4
  Online examen
  Elke werkdag
  19 locaties
Tarieven
 • Bekijk hier informatie over de tarieven van het examen Bedrijfsadministratie niveau 4.
 • Bekijk hier informatie over de tarieven van het examen Kostencalculatie niveau 4.
 • Bekijk hier informatie over de tarieven van het examen Financiering niveau 4.

Deze tarieven zijn exclusief btw. Is je opleider vrijgesteld van btw-heffing? Dan betaal je over je examen ook geen btw. Kijk voor meer informatie op de pagina Betalen.

Inschrijftermijnen & examenoproep

Inschrijftermijn
Je kunt elke werkdag online examen doen. Daarom geldt voor online examens geen inschrijftermijn.

Examenoproep
De oproep voor online examens ontvang je per e-mail, direct na je inschrijving. Bij de toetslocatie kun je je examenoproep op je telefoon of tablet laten zien. Uiteraard is het ook toegestaan om je oproep te printen en op papier te tonen.

Toegestane hulpmiddelen

Wil je weten welke hulpmiddelen je standaard mag gebruiken tijdens een Associatie-examen? Kijk dan op de pagina Procedures & regels.

Procedures & regels

Ga je examen doen? Kijk op de pagina Procedures & regels. Zo weet je precies waar je aan toe bent. Op deze pagina vind je een overzicht van de belangrijkste procedures en een uitleg over het aanvragen van examenproducten zoals een vrijstelling of inzage.

Bijzonderheden

Certificaten op basis van een ouder examenprogramma zijn te combineren met certificaten op basis van het nieuwe examenprogramma voor de inwisseling van het Praktijkdiploma Boekhouden (PDB®).

Voor meer informatie over de geldigheidstermijn van de certificaten, klik hier.

Meer informatie over onze dienstverlening of een examen? We helpen je graag!