Praktijkdiploma Boekhouden (PDB®)

Opleidingsniveau: Vergelijkbaar met mbo 4

 Meer inzicht in de boekhoudkundige en bedrijfseconomische processen die zich in een organisatie afspelen? Dan is het Praktijkdiploma Boekhouden (PDB®) van de Associatie een absolute must: één van de meest gevraagde diploma’s in het administratieve werkveld. Gedegen en zeer actueel. Naast de vakkennis van boekhouden is ook de toepassing in de praktijk van belang.

Meer informatie nodig?
We helpen je graag!

Het Praktijkdiploma Boekhouden (PDB®) is bij uitstek geschikt om in kleine en middelgrote organisaties geheel zelfstandig de boekhouding te voeren. Ook in grote organisaties ben jij een waardevolle kracht als assistent van de administrateur of controller. Het Praktijkdiploma Boekhouden (PDB®) is het begin van een succesvolle carrière in het bedrijfsleven, een carrière die soms verder reikt dan het administratieve vlak. Dit diploma biedt er alle mogelijkheden voor! 

Het  Praktijkdiploma Boekhouden (PDB®) bestaat uit drie examens: Bedrijfsadministratie niveau 4, Kostencalculatie niveau 4 en Financiering niveau 4. Je bepaalt zelf in welke volgorde je examen doet. 

Praktijkdiploma Boekhouden (PDB®) in het regulier onderwijs

Het Praktijkdiploma Boekhouden (PDB®) is zeer geschikt om aan te bieden in het regulier onderwijs. PDB® biedt leerlingen/studenten van havo, vwo, mbo en (propedeuse) hbo een stevig bewijs van gedegen kennis van boekhouden. En dat heeft verschillende voordelen!

Zo kan het diploma bij vervolgopleidingen een vrijstelling opleveren voor bepaalde vakken. Bovendien is PDB® een van de meest gevraagde diploma’s in het administratief werkveld. Het geeft leerlingen/studenten dus een streepje voor op de arbeidsmarkt én in het vervolgonderwijs.

Leerlingen/studenten die voorsprong bieden? Kijk op deze pagina bij Praktische informatie, onder ‘Dit examen in het regulier onderwijs’. Neem bij vragen gerust contact op met de Associatie. Bel 033 – 461 21 59 of stuur een e-mail naar sales@associatie.nl.

Het Praktijkdiploma Boekhouden (PDB®) bestaat uit de volgende examens:

Bedrijfsadministratie niveau 4

Vergelijkbaar met opleidingsniveau: mbo 4

Examensoort: Online

Met het certificaat Bedrijfsadministratie niveau 4 ben je in staat journaalposten te maken ten behoeve van de financiële administratie van …

 

Bedrijfsadministratie niveau 4

Kostencalculatie niveau 4

Vergelijkbaar met opleidingsniveau: mbo 4

Examensoort: Online

Hoe staat het bedrijfsresultaat ervoor? Wat is de kostprijs en hoe verhoudt zich dit tot de verkoopprijs? Met het Associatiecertificaat …

 

Kostencalculatie niveau 4

Financiering niveau 4

Vergelijkbaar met opleidingsniveau: mbo 4

Examensoort: Online

Met Financiering niveau 4 heb je de belangrijkste theorie paraat met betrekking tot financiering. Denk bijvoorbeeld aan de termen agio, …

 

Financiering niveau 4

Praktische informatie

  Vooropleiding
  Examendata en locaties
  Tarieven
  Inschrijftermijnen & examenoproep
  Toegestane hulpmiddelen
  Procedures & regels
  Dit examen in het regulier onderwijs
  Bijzonderheden
Vooropleiding

Er is geen specifieke vooropleiding vereist.

Ben je nieuw of nog niet heel ervaren in dit vakgebied? Dan adviseren we je eerst Basiskennis Calculatie (BKC®) en/of Basiskennis Boekhouden (BKB®) te doen. 

Examendata en locaties
 • Bedrijfsadministratie niveau 4
  Online examen
  Elke werkdag
  19 locaties
 • Kostencalculatie niveau 4
  Online examen
  Elke werkdag
  19 locaties
 • Financiering niveau 4
  Online examen
  Elke werkdag
  19 locaties
Tarieven
 • Bekijk hier informatie over de tarieven van het examen Bedrijfsadministratie niveau 4.
 • Bekijk hier informatie over de tarieven van het examen Kostencalculatie niveau 4.
 • Bekijk hier informatie over de tarieven van het examen Financiering niveau 4.

Deze tarieven zijn exclusief btw. Is je opleider vrijgesteld van btw-heffing? Dan betaal je over je examen ook geen btw. Kijk voor meer informatie op de pagina Betalen.

Inschrijftermijnen & examenoproep

Inschrijftermijn
Je kunt elke werkdag online examen doen. Daarom geldt voor online examens geen inschrijftermijn.

Examenoproep
De oproep voor online examens ontvang je per e-mail, direct na je inschrijving. Bij de toetslocatie kun je je examenoproep op je telefoon of tablet laten zien. Uiteraard is het ook toegestaan om je oproep te printen en op papier te tonen.

Toegestane hulpmiddelen

Wil je weten welke hulpmiddelen je standaard mag gebruiken tijdens een Associatie-examen? Kijk dan op de pagina Procedures & regels.

Procedures & regels

Ga je examen doen? Kijk op de pagina Procedures & regels. Zo weet je precies waar je aan toe bent. Op deze pagina vind je een overzicht van de belangrijkste procedures en een uitleg over het aanvragen van examenproducten zoals een vrijstelling of inzage.

Dit examen in het regulier onderwijs

Bied nu als school uw leerling de mogelijkheid het Associatie Praktijkdiploma Boekhouden (PDB®) te halen!

Met PDB® heeft uw leerling een bewijs van gedegen kennis van boekhouden in handen. Dit geeft ze gegarandeerd een streepje voor op de arbeidsmarkt en een voorsprong in het vervolgonderwijs.

U leidt de leerling op, de Associatie verzorgt de examinering. Met als resultaat een waardevol en onafhankelijk diploma op het cv/portfolio van uw leerling.

Doelgroep & vooropleiding
Het diploma is geschikt voor:

 • Havo- en vwo-leerlingen met Bedrijfseconomie, ondernemerschap en financiële zelfredzaamheid in het vakkenpakket
 • Mbo-student
 • Hbo-student, propedeuse-fase

Er is geen specifieke vooropleiding vereist. Het is wel noodzakelijk dat de leerling minimaal beschikt over enige bedrijfseconomische kennis, zoals die bij het vak Bedrijfseconomie, ondernemerschap en financiële zelfredzaamheid op de havo en het vwo aan de orde komt.

Tarieven
Voor leerlingen/studenten van het reguliere onderwijs geldt een aangepast tarief. Neem contact op met de Associatie voor meer informatie.

Collectieve aanmelding
U meldt uw leerlingen/studenten collectief aan. Op de website gaat u rechtsboven naar ‘mijn account’. Na eenmalige registratie als opleider kunt u uw leerlingen/studenten aanmelden. Volg hiervoor de instructies in de webshop.
Bij deelname van tenminste 20 leerlingen wordt het examen op de school afgenomen. Hebt u minder dan 20 leerlingen? Neem dan contact op met onze klantenservice om de mogelijkheden te bespreken.

U bepaalt zelf het examenmoment (werkdag en tijdstip). Voorwaarde: de collectieve aanmelding is uiterlijk 6 weken voor de gewenste examendatum bij ons binnen.
De Associatie voert in samenwerking met uw ict-afdeling vooraf een test uit. Lees ook het reglement incompany-examens op deze pagina.

Vrijstelling
Het Associatie Praktijkdiploma Boekhouden (PDB®) levert voor diverse vakken bij vervolgopleidingen een vrijstelling op.

Belangrijke examen informatie

 • Met het demo-examen kunnen uw leerlingen oefenen met een online examen. Dit is een goede voorbereiding op het examen. Bekijk hier het demo-examen
 • Uitgevers kunnen u aan de hand van hun lesprogramma informeren over de studiebelasting voor uw leerlingen.
 • De Associatie stelt geen voorwaarden aan de docent. Een docent die bevoegd is voor bedrijfseconomische vakken heeft wel de voorkeur.
 • De officiële uitslag wordt maximaal zes weken na de examenafname naar de opleiding verstuurd.
Bijzonderheden

Certificaten op basis van een ouder examenprogramma zijn te combineren met certificaten op basis van het nieuwe examenprogramma voor de inwisseling van het Praktijkdiploma Boekhouden (PDB®).

Voor meer informatie over de geldigheidstermijn van de certificaten, klik hier.

Meer informatie over onze dienstverlening of een examen? We helpen je graag!