Een van de modules uit het programma is Basiskennis Boekhouden (BKB®) dat we afsluiten met een examen bij de Associatie voor Examinering. Leerlingen uit 5 havo worden hier twee lesuren per week gedurende een halfjaar voor klaargestoomd. De leerlingen uit 5 vwo bereiden zich hier tijdens dit halfjaar geheel zelfstandig op voor.
Deelname aan het VBS-programma en de module BKB® is de afgelopen jaren steeds populairder geworden binnen de school. Het begon met een kleine groep deelnemers, maar inmiddels zijn we zover dat ongeveer de tweederde van de 5-vwo-leerlingen met bedrijfseconomie deelneemt. Van de 5-havo-leerlingen met bedrijfseconomie neemt circa een kwart deel. Het slagingspercentage is zo’n 80 procent. In totaal hebben we dit jaar twintig leerlingen die zijn geslaagd voor Basiskennis Boekhouden. Trots ben ik op alle leerlingen, maar in het bijzonder op de 5-vwo-leerlingen die mooie resultaten behalen zonder dat ze er lessen in krijgen. Hier is een flinke dosis doorzettingsvermogen voor nodig.
Vanwege het succes met BKB® zijn we dit schooljaar in 6 vwo begonnen met de module Basiskennis Calculatie (BKC®). Zo kunnen leerlingen ook het diploma Financieel Assistent behalen bij de Associatie. De eerste lichting van acht leerlingen heeft dit diploma al behaald.
Door het aanbieden van deze extra modules zien we dat leerlingen beter kunnen omgaan met de balans, winst-en-verliesrekening. Ook kunnen ze de verschillende balansposten beter begrijpen. Basiskennis Calculatie sluit bovendien aan op de lesstof in 6 vwo. Het biedt daarom echt een meerwaarde: op de korte termijn voor de resultaten van de leerlingen voor het vak bedrijfseconomie en ook voor het toekomstige professionele leven van de leerlingen.