Basiskennis Boekhouden (BKB®)

Opleidingsniveau: Vergelijkbaar met mbo 3
Examensoort: Online

Meer informatie nodig?
We helpen je graag!

Omschrijving Examen

Wil je de boekhouding voeren van een kleine organisatie? Of ga je voor jezelf beginnen en wil je je eigen boekhouding doen? Mogelijk besteed je de boekhouding uit, maar wil je wel grip op de zaak houden. Met het Associatiediploma Basiskennis Boekhouden (BKB®) heb je kennis op bedrijfsfinancieel vlak en sta je altijd sterker. Je kunt je eigen vermogen berekenen en journaalposten maken van de belangrijkste financiële feiten. Je schrikt niet van een kolommenbalans of een voorraadboek. Je kunt een grootboekrekening openen, bijwerken en afsluiten en je weet hoe een verkoopfactuur eruit ziet.  Het Associatiediploma Basiskennis Boekhouden (BKB®) biedt jou de kennis van en inzicht in boekhouden.

Verder groeien?
In combinatie met het Associatiediploma Basiskennis Calculatie (BKC®) levert het Associatiediploma Basiskennis Boekhouden (BKB®) je het Associatiediploma Financieel Assistent op. Een logische stap als je een glanzende loopbaan in de administratieve sector ambieert!  

Basiskennis Boekhouden (BKB®) in het regulier onderwijs 

Met kennis op bedrijfsfinancieel vlak sta je altijd sterker; zeker leerlingen met het vak Bedrijfseconomie, ondernemerschap en financiële zelfredzaamheid in hun profiel. Het Associatiediploma Basiskennis Boekhouden (BKB®) biedt leerlingen extra kennis om de stof beter te begrijpen. Resultaat: betere resultaten op hun eindexamen, een extra diploma op hun cv en een vrijstelling bij diverse vervolgopleidingen.

Leerlingen/studenten die voorsprong bieden? Kijk op deze pagina bij Praktische informatie, onder ‘Dit examen in het regulier onderwijs’.
Neem bij vragen gerust contact op met de Associatie. Bel 033 – 461 21 59 of stuur een e-mail naar sales@associatie.nl. 

Praktische informatie

  Vooropleiding
  Examendata en locaties
  Tarieven
  Inschrijftermijnen & examenoproep
  Toegestane hulpmiddelen
  Procedures & regels
  Belangrijke exameninformatie
  Dit examen in het regulier onderwijs
  Downloads
  Slagingspercentages
Vooropleiding

Er is geen specifieke vooropleiding vereist.

Enige bedrijfseconomische kennis geeft een voordeel.

Examendata en locaties
Datum: Elke werkdag

Locaties: 19 locaties

Online examens worden gedurende het gehele jaar afgenomen. Je kunt elke werkdag online examen doen in een toetscentrum. Tijdens je inschrijving kies je een examendatum, -tijdstip en -locatie.

Tarieven

Bekijk hier informatie over de tarieven van dit examen. Is je opleider vrijgesteld van btw-heffing? Dan betaal je over je examen geen btw. Kijk voor meer informatie op de pagina Betalen.

Inschrijftermijnen & examenoproep

Inschrijftermijn
Je kunt elke werkdag online examen doen. Daarom geldt voor online examens geen inschrijftermijn.

Examenoproep
De oproep voor online examens ontvang je per e-mail, direct na je inschrijving. Bij de toetslocatie kun je je examenoproep op je telefoon of tablet laten zien. Uiteraard is het ook toegestaan om je oproep te printen en op papier te tonen.

Toegestane hulpmiddelen

Wil je weten welke hulpmiddelen je standaard mag gebruiken tijdens een Associatie-examen? Kijk dan op de pagina Procedures & regels.

Tijdens het examen Basiskennis Boekhouden (BKB®) wordt gebruik gemaakt van een bijlage Rekeningschema. De bijlage krijg je op papier uitgereikt en kun je tijdens het examen ook digitaal openen.

Procedures & regels
Ga je examen doen? Kijk op de pagina Procedures & regels. Zo weet je precies waar je aan toe bent. Op deze pagina vind je een overzicht van de belangrijkste procedures en een uitleg over het aanvragen van examenproducten zoals een vrijstelling of inzage.
Belangrijke exameninformatie
 • Het online examen Basiskennis Boekhouden (BKB®) bestaat uit 24 open vragen en duurt 120 minuten.
 • Via deze link kun je oefenen met het online examen Basiskennis Boekhouden (BKB®)
 • Voor meer informatie over de geldigheidstermijn van de certificaten, klik hier.
Dit examen in het regulier onderwijs

Doelgroep & vooropleiding
Het diploma is geschikt voor:

 • Havo- en vwo-leerlingen met Bedrijfseconomie, ondernemerschap en financiële zelfredzaamheid in het vakkenpakket
 • Mbo-student
 • Hbo-student, propedeuse-fase

Er is geen specifieke vooropleiding vereist. Het is wel noodzakelijk dat de leerling minimaal beschikt over enige bedrijfseconomische kennis, zoals die bij het vak Bedrijfseconomie, ondernemerschap en financiële zelfredzaamheid op de havo en het vwo aan de orde komt.

De Vecon Business School biedt scholen in het voortgezet onderwijs een systeem van certificering aan. Leerlingen halen in dat geval het diploma Basiskennis Boekhouden als onderdeel van een groter geheel. Meer informatie? Ga dan naar Vecon Business School.

Tarieven
Voor leerlingen/studenten van het reguliere onderwijs geldt een aangepast tarief. Neem contact op met de Associatie voor meer informatie.

Collectieve aanmelding
U meldt uw leerlingen/studenten collectief aan. Op de website gaat u rechtsboven naar ‘Mijn Associatie’. Na eenmalige registratie als opleider kunt u uw leerlingen/studenten aanmelden. Volg hiervoor de instructies in de webshop.
Bij deelname van ten minste 20 leerlingen wordt het examen op de school afgenomen. Heeft u minder dan 20 leerlingen? Neem dan contact op met onze klantenservice om de mogelijkheden te bespreken.

U bepaalt zelf het examenmoment (werkdag en tijdstip). Voorwaarde: de collectieve aanmelding is uiterlijk 6 weken voor de gewenste examendatum bij ons binnen.
De Associatie voert in samenwerking met uw ict-afdeling vooraf een test uit. Lees ook het reglement incompany-examens op deze pagina.

Vrijstelling
Hbo-opleidingen geven vrijstellingen als de leerling het Associatiediploma Basiskennis Boekhouden heeft behaald:

 • De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) geeft vrijstelling voor ten minste een examen in het propedeuse jaar bij de opleidingen bedrijfseconomie, accountancy, financial services management en fiscaal recht en economie.
 • Fontys Hogescholen geeft vrijstelling voor de toets Bedrijfsadministratie uit periode 1.1 van de voltijdopleiding.
 • Haagse Hogeschool honoreert een vrijstellingsverzoek voor 1A-BA.
 • Christelijke Hogeschool Ede geeft vrijstelling voor het onderdeel Bedrijfsadministratie (2 EC)
 • Zuyd Hogeschool, Faculteit Commercieel en Financieel Management geeft vrijstelling in het eerste semester van de propedeuse voor het vak Bedrijfsadministratie.
 • Bij de overige hbo’s kan de leerling informeren bij de desbetreffende examencommissie naar een individuele vrijstelling.

Belangrijke exameninformatie

 • Via deze link kunnen uw leerlingen oefenen met een online examen Basiskennis Boekhouden (BKB®).
  Dit is een goede voorbereiding op het examen.
 • De studiebelasting is vastgesteld op 40 contacturen en 40 huiswerkuren.
 • De Associatie stelt geen voorwaarden aan de docent. Een docent die bevoegd is voor bedrijfseconomische vakken heeft wel de voorkeur.
 • De officiële uitslag wordt maximaal zes weken na de examenafname naar de opleiding verstuurd.
Downloads

Op deze pagina vind je downloads voor dit examen.

Het voorbeeldexamen en rekeningschema Basiskennis Boekhouden (BKB®) kun je gratis downloaden in jouw account.

Slagingspercentages

Bekijk hier informatie over de slagingspercentages.

Veelgestelde vragen

Ik heb extra tijd nodig tijdens mijn examen. Hoe vraag ik dit aan?

Heb je een beperking? Dan kun je examentijdverlenging of een eventuele aanpassing aanvragen. Tijdens je inschrijving in onze webshop wordt gevraagd of je examentijdverlenging of andere hulpmiddelen nodig hebt. Je vinkt dit aan. Als bewijs vragen wij om een dokters- of dyslexieverklaring te uploaden. Ben je van buitenlandse afkomst? Dan kun je een aanvraag doen als je korter dan vijf jaar in Nederland woont. Upload een uittreksel BRP of ander officieel document waarop staat sinds wanneer je in Nederland woont.
Na aanvraag is je inschrijving nog niet definitief. Wanneer je voorkeursdatum niet meer beschikbaar is, neemt onze Klantenservice contact met je op om de definitieve datum, locatie en het tijdstip met je af te stemmen. Wanneer je verklaring niet voldoende is, nemen wij ook contact met je op.

Het is niet mogelijk om na inschrijving een aanpassing aan te vragen.

Is het mogelijk om een examendatum te verzetten?

Je kunt een online examen omboeken tot 7 dagen vóór de examendatum. Aan een omboeking zijn administratiekosten verbonden. Je kunt je examen zelf omboeken via je account op de website.

Kan de factuur naar mijn werkgever worden gestuurd of op naam van mijn werkgever worden gezet?

De factuur wordt altijd naar je verstuurd en op jouw naam uitgegeven. Het is niet mogelijk om de factuur op een andere naam te laten zetten. Als je wilt, kun je de factuur als declaratie indienen bij je werkgever.

Meer informatie over onze dienstverlening of een examen? We helpen je graag!