“De extra modules van de Associatie bieden onze leerlingen veel meerwaarde”

25 april 2022

Meer informatie nodig?
We helpen je graag!

Docent Jasper Verhoef van het Kalsbeek College over BKB® en BKC®

Sinds een aantal jaar bieden we op het Kalsbeek College in Woerden het Vecon Business School-programma (VBS) aan. Doel van dit programma is de leerlingen te laten kennismaken met het ondernemerschap en allerlei onderdelen die hierbij komen kijken. Woerden is een gemeente met veel ondernemers. Ouders en leerlingen zijn daarom enthousiast over het programma dat wij aanbieden. Tijdens het project zijn leerlingen bezig met verkopen en uitvoeren van een marketingbeleid, maar de financiële administratie is natuurlijk ook een belangrijk onderdeel. 

Een van de modules uit het programma is Basiskennis Boekhouden (BKB®) dat we afsluiten met een examen bij de Associatie voor Examinering. Leerlingen uit 5 havo worden hier twee lesuren per week gedurende een halfjaar voor klaargestoomd. De leerlingen uit 5 vwo bereiden zich hier tijdens dit halfjaar geheel zelfstandig op voor. 

Deelname aan het VBS-programma en de module BKB® is de afgelopen jaren steeds populairder geworden binnen de school. Het begon met een kleine groep deelnemers, maar inmiddels zijn we zover dat ongeveer de tweederde van de 5-vwo-leerlingen met bedrijfseconomie deelneemt. Van de 5-havo-leerlingen met bedrijfseconomie neemt circa een kwart deel. Het slagingspercentage is zo’n 80 procent. In totaal hebben we dit jaar twintig leerlingen die zijn geslaagd voor Basiskennis Boekhouden. Trots ben ik op alle leerlingen, maar in het bijzonder op de 5-vwo-leerlingen die mooie resultaten behalen zonder dat ze er lessen in krijgen. Hier is een flinke dosis doorzettingsvermogen voor nodig.  

Vanwege het succes met BKB® zijn we dit schooljaar in 6 vwo begonnen met de module Basiskennis Calculatie (BKC®). Zo kunnen leerlingen ook het diploma Financieel Assistent behalen bij de Associatie. De eerste lichting van acht leerlingen heeft dit diploma al behaald.  

Door het aanbieden van deze extra modules zien we dat leerlingen beter kunnen omgaan met de balans, winst-en-verliesrekening. Ook kunnen ze de verschillende balansposten beter begrijpen. Basiskennis Calculatie sluit bovendien aan op de lesstof in 6 vwo. Het biedt daarom echt een meerwaarde: op de korte termijn voor de resultaten van de leerlingen voor het vak bedrijfseconomie en ook voor het toekomstige professionele leven van de leerlingen. 

Laatste onderwijs blogs

 • Opleider

  22 maart 2024

  Het examenafnameproces door de ogen van een ervaren toezichthouder

  Het examenafnameproces door de ogen van ervaren toezichthouder Lineke Hanselaar

 • Opleider

  12 december 2023

  Toekomstgericht leren: het belang van Basiskennis Ondernemerschap op de Johan de Witt Scholengroep

  Lars van Gelder over het examen Basiskennis Ondernemerschap (BKO)

 • Opleider

  28 september 2023

  De integratie van boekhouden in het onderwijs levert een waardevolle bijdrage

  Willy van Stipdonk over het examen Basiskennis Boekhouden (BKB®) van de Associatie voor Examinering

Meer informatie over onze dienstverlening of een examen? We helpen je graag!