Bedrijfsadministratie niveau 4

Opleidingsniveau: Vergelijkbaar met mbo 4
Examensoort: Online

Meer informatie nodig?
We helpen je graag!

Omschrijving Examen

Met het certificaat Bedrijfsadministratie niveau 4 ben je in staat journaalposten te maken voor een eenmanszaak, besloten vennootschap (bv) en vennootschap onder firma (vof) aan de hand van boekingsstukken. Je kunt overzichten samenstellen zoals een grootboekrekening en een kolommenbalans. Ook kun je boekingen maken in een geautomatiseerde omgeving. Een flinke stap in de richting van het zelfstandig kunnen voeren van een boekhouding.

Verder groeien?

In combinatie met Kostencalculatie niveau 4 en Financiering niveau 4 levert dit certificaat je het Praktijkdiploma Boekhouden (PDB®) op. Een van de meest gevraagde diploma’s in het administratieve werkveld.

Praktische informatie

  Vooropleiding
  Examendata en locaties
  Tarieven
  Inschrijftermijnen & examenoproep
  Toegestane hulpmiddelen
  Procedures & regels
  Bijzonderheden
  Belangrijke exameninformatie
  Downloads
  Slagingspercentages
Vooropleiding

Er is geen specifieke vooropleiding vereist.

Ben je nieuw of nog niet heel ervaren in dit vakgebied? Dan adviseren we je eerst Basiskennis Boekhouden (BKB®) te doen. 

Examendata en locaties
Datum: Elke werkdag

Locaties: 19 locaties

Online examens worden gedurende het gehele jaar afgenomen. Je kunt elke werkdag online examen doen in een toetscentrum. Tijdens je inschrijving kies je een examendatum, -tijdstip en -locatie.
Tarieven

De kosten voor het examen Bedrijfsadministratie niveau 4 zijn € 187,00 exclusief btw. Is je opleider vrijgesteld van btw-heffing? Dan betaal je over je examen ook geen btw. Kijk voor meer informatie op de pagina Betalen.

Inschrijftermijnen & examenoproep

Je kunt het huidige examen Bedrijfsadministratie niveau 4 afleggen tot 1 maart 2022. Wil je examen doen na 1 december 2021? Dan maak je zelf de keuze welk examen je wilt afleggen. Overleg met jouw opleider voor welk examen je bent opgeleid.

Inschrijftermijn
Je kunt elke werkdag online examen doen. Daarom geldt voor online examens geen inschrijftermijn.

Examenoproep
De oproep voor online examens ontvang je per e-mail, direct na je inschrijving. Bij de toetslocatie kun je je examenoproep op je telefoon of tablet laten zien. Uiteraard is het ook toegestaan om je oproep te printen en op papier te tonen.

Toegestane hulpmiddelen

Wil je weten welke hulpmiddelen je standaard mag gebruiken tijdens een Associatie-examen? Kijk dan op de pagina Procedures & regels.

Tijdens het examen Bedrijfsadministratie niveau 4 wordt gebruik gemaakt van een bijlage Overzicht grootboekrekeningen. De bijlage kun je tijdens het examen digitaal openen.

Procedures & regels
Ga je examen doen? Kijk op de pagina Procedures & regels. Zo weet je precies waar je aan toe bent. Op deze pagina vind je een overzicht van de belangrijkste procedures en een uitleg over het aanvragen van examenproducten zoals een vrijstelling of inzage.
Bijzonderheden

Aanpassing examenprogramma’s PDB®, MBA en BKB®
Per 1 december 2021 worden er enkele wijzigingen in de examenprogramma’s van Praktijkdiploma Boekhouden (PDB®), Moderne Bedrijfsadministratie (MBA) en Basiskennis Boekhouden (BKB®) doorgevoerd. Het doel van deze wijzigingen is om de niveaus beter op elkaar te laten aansluiten en om beter aan te sluiten op de beroepspraktijk.

De oude certificaten en de huidige examens met einddatum 28-02-2022 kunnen worden gecombineerd met de nieuwe examens die vanaf 01-12-2021 worden afgenomen.

Oud (t/m 31-12-2015)  Huidig examenprogramma  Nieuw examenprogramma (vanaf 01-12-2021)
PDB® Financiële Administratie en PDB® Periode Afsluiting Bedrijfsadministratie niveau 4 (t/m 28-02-2022) Bedrijfsadministratie niveau 4
PDB® Kostprijscalculatie Kostencalculatie niveau 4 (t/m 28-02-2022) Kostencalculatie niveau 4
PDB® Bedrijfseconomie Financiering niveau 4 Geen wijzigingen
Belangrijke exameninformatie
 • Wil je oefenen met de examensoftware en de verschillende vraagsoorten die in het examen voor kunnen komen?  Bekijk hier het demo-examen. 
Downloads

Op deze pagina vind je downloads voor dit examen.

Slagingspercentages

Bekijk hier informatie over de slagingspercentages.

 

 

Veelgestelde vragen

Ik heb extra tijd nodig tijdens mijn examen. Hoe vraag ik dit aan?

Heb je een beperking? Dan kun je examentijdverlenging of een eventuele aanpassing aanvragen. Tijdens je inschrijving in onze webshop wordt gevraagd of je examentijdverlenging of andere hulpmiddelen nodig hebt. Je vinkt dit aan. Als bewijs vragen wij om een dokters- of dyslexieverklaring te uploaden. Ben je van buitenlandse afkomst? Dan kun je een aanvraag doen als je korter dan vijf jaar in Nederland woont. Upload een uittreksel BRP of ander officieel document waarop staat sinds wanneer je in Nederland woont.

Na aanvraag is je inschrijving nog niet definitief. Wanneer je voorkeursdatum niet meer beschikbaar is, neemt onze Klantenservice contact met je op om de definitieve datum, locatie en het tijdstip met je af te stemmen. Wanneer je verklaring niet voldoende is, nemen wij ook contact met je op.

Het is niet mogelijk om na inschrijving een aanpassing aan te vragen.

Is het mogelijk om een examendatum te verzetten?

Je kunt een online examen omboeken tot 7 dagen vóór de examendatum. Aan een omboeking zijn administratiekosten verbonden. Je kunt je examen zelf omboeken via je account op de website.

Kan de factuur naar mijn werkgever worden gestuurd of op naam van mijn werkgever worden gezet?

De factuur wordt altijd naar je verstuurd en op jouw naam uitgegeven. Het is niet mogelijk om de factuur op een andere naam te laten zetten. Als je wilt, kunt je je factuur als declaratie indienen bij je werkgever.

Meer informatie over onze dienstverlening of een examen? We helpen je graag!