Belastingrecht niveau 6

Opleidingsniveau: Vergelijkbaar met hbo
Examensoort: Online

Meer informatie nodig?
We helpen je graag!

Omschrijving Examen

Met Belastingrecht niveau 6 ken je de bepalingen van belangrijke fiscale Nederlandse wetten én kun je deze toepassen. Het gaat dan om de Wet op de Inkomstenbelasting 2001, de Wet op de vennootschapsbelasting 1969, de Wet op de dividendbelasting 1965, de Algemene wet inzake rijksbelastingen en de Algemene wet bestuursrecht.

Verder groeien?

Vakopleiding Bedrijfsadministratie & Accountancy (VBA®) bestaat uit de volgende examens: Bedrijfsadministratie niveau 6, Belastingrecht niveau 6, Externe Verslaggeving niveau 6, Financiering niveau 6 en Management Accounting & Control niveau 6. VBA® is een compact beroepsgericht programma voor de professional in finance.

Praktische informatie

  Vooropleiding
  Examendata en locaties
  Tarieven
  Inschrijftermijnen & examenoproep
  Toegestane hulpmiddelen
  Procedures & regels
  Bijzonderheden
  Belangrijke examen informatie
  Downloads
Vooropleiding

Er is geen specifieke vooropleiding vereist.

Geadviseerd wordt het Associatiediploma Moderne Bedrijfsadministratie (MBA) of vergelijkbaar, zodat je de benodigde voorkennis hebt.

Examendata en locaties
Datum: Elke werkdag

Locaties: 19 locaties

Online examens worden gedurende het gehele jaar afgenomen. Je kunt elke werkdag online examen doen in een toetscentrum. Tijdens je inschrijving kies je een examendatum, -tijdstip en -locatie.
Tarieven

Bekijk hier informatie over de tarieven van dit examen. Is je opleider vrijgesteld van btw-heffing? Dan betaal je over het examen ook geen btw. Kijk voor meer informatie op de pagina Betalen.

Inschrijftermijnen & examenoproep

Inschrijftermijn
Je kunt elke werkdag online examen doen. Daarom geldt voor online examens geen inschrijftermijn.

Examenoproep
De oproep voor online examens ontvang je per e-mail, direct na je inschrijving. Bij de toetslocatie kun je je examenoproep op je telefoon of tablet laten zien. Uiteraard is het ook toegestaan om je oproep te printen en op papier te tonen.

Toegestane hulpmiddelen

Wil je weten welke hulpmiddelen u standaard mag gebruiken tijdens een Associatie-examen? Kijk dan op de pagina Procedures & regels.

Daarnaast mag je bij het examen Belastingrecht niveau 6 gebruikmaken van:

 • Een niet-geannoteerde wettenbundel.
 • Het fiscaal memo. Wij raden het gebruik van alleen het fiscaal memo sterk af.

Een kopie van een wettekst of een gedownloade wettekst is niet toegestaan. In de wettenbundel/wettekst is het toegestaan om de door de uitgeverij aangeleverde tabjes in te voegen. Als door de uitgeverij geen tabjes worden meegeleverd, mag je gebruikmaken van zogenaamde geeltjes. Daarnaast wordt toegestaan deze tabjes of geeltjes te beschrijven met uitsluitend de titel van de navolgende wet. Het is toegestaan om te markeren in de wettenbundel/wettekst. Notities zijn niet toegestaan.

Voor alle hulpmiddelen geldt: je mag een versie van het huidige jaar of voorgaand jaar gebruiken. Let op, in februari actualiseren wij onze examens. Vanaf 1 maart is het mogelijk om de hulpmiddelen van het huidige jaar te gebruiken. Tijdens de correctie wordt er rekening gehouden met de versie die je gebruikt.

 

Procedures & regels

Ga je examen doen? Kijk op de pagina Procedures & regels. Zo weet je precies waar je aan toe bent. Op deze pagina vind je een overzicht van de belangrijkste procedures en een uitleg over het aanvragen van examenproducten zoals een vrijstelling of inzage.

Bijzonderheden

Geen bijzonderheden

Belangrijke examen informatie
 • Het online examen Belastingrecht niveau 6 bestaat uit 20 open en gesloten vragen en duurt 2 uur en 30 minuten.
 • Wetswijzigingen worden in het examen verwerkt vanaf 6 maanden na invoering.
 • Wil je oefenen met de examensoftware en de verschillende vraagsoorten die in het examen voor kunnen komen?  Bekijk hier het demo-examen. 
 • De geldigheidstermijn van het certificaat Belastingrecht niveau 6 is 4 jaar. Wil je het Associatiediploma VBA® behalen? Houd dan de geldigheidsduur goed in de gaten.
 • Voor meer informatie over de geldigheidstermijn van de certificaten vanaf 1 januari 2026, klik hier
Downloads

Op deze pagina vind je downloads voor dit examen.

Het voorbeeldexamen Belastingrecht niveau 6 kun je gratis downloaden in jouw account.

Veelgestelde vragen

Ik heb extra tijd nodig tijdens mijn examen. Hoe vraag ik dit aan?

Heb je een beperking? Dan kun je examentijdverlenging of een eventuele aanpassing aanvragen. Tijdens je inschrijving in onze webshop wordt gevraagd of je examentijdverlenging of andere hulpmiddelen nodig hebt. Je vinkt dit aan. Als bewijs vragen wij om een dokters- of dyslexieverklaring te uploaden. Ben je van buitenlandse afkomst? Dan kun je een aanvraag doen als je korter dan vijf jaar in Nederland woont. Upload een uittreksel BRP of ander officieel document waarop staat sinds wanneer je in Nederland woont.

Na aanvraag is je inschrijving nog niet definitief. Wanneer je voorkeursdatum niet meer beschikbaar is, neemt onze Klantenservice contact met je op om de definitieve datum, locatie en het tijdstip met je af te stemmen. Wanneer je verklaring niet voldoende is, nemen wij ook contact met je op.

Het is niet mogelijk om na inschrijving een aanpassing aan te vragen.

Is het mogelijk om een examendatum te verzetten?

Je kunt een online examen omboeken tot 7 dagen vóór de examendatum. Aan een omboeking zijn administratiekosten verbonden. Je kunt je examen zelf omboeken via je account op de website.

Kan de factuur naar mijn werkgever worden gestuurd of op naam van mijn werkgever worden gezet?

De factuur wordt altijd naar je verstuurd en op jouw naam uitgegeven. Het is niet mogelijk om de factuur op een andere naam te laten zetten. Als je wilt, kunt je je factuur als declaratie indienen bij je werkgever.

Meer informatie over onze dienstverlening of een examen? We helpen je graag!