Financiering niveau 4

Opleidingsniveau: Vergelijkbaar met mbo 4
Examensoort: Online

Meer informatie nodig?
We helpen je graag!

Omschrijving Examen

Met Financiering niveau 4 heb je de belangrijkste theorie paraat met betrekking tot financiering. Denk bijvoorbeeld aan de termen agio, aandelen en verschillende ondernemingsvormen. Je kunt berekeningen maken ten behoeve van de periodeafsluiting en kengetallen berekenen. Door de focus op theorie kun je in de praktijk altijd op je kennis terugvallen en met vertrouwen solliciteren op je favoriete baan.

Verder groeien?

In combinatie met Bedrijfsadministratie niveau 4 en Kostencalculatie niveau 4 levert dit certificaat je het Praktijkdiploma Boekhouden (PDB®) op. Een van de meest gevraagde diploma’s in het administratieve werkveld.

Praktijkdiploma Boekhouden (PDB®) in het regulier onderwijs

Het Praktijkdiploma Boekhouden (PDB®) is zeer geschikt om aan te bieden in het regulier onderwijs. PDB® biedt leerlingen/studenten van havo, vwo, mbo en (propedeuse) hbo een stevig bewijs van gedegen kennis van boekhouden. En dat heeft verschillende voordelen!

Zo kan het diploma bij vervolgopleidingen een vrijstelling opleveren voor bepaalde vakken. Bovendien is PDB® een van de meest gevraagde diploma’s in het administratief werkveld. Het geeft leerlingen/studenten dus een streepje voor op de arbeidsmarkt én in het vervolgonderwijs.

Leerlingen/studenten die voorsprong bieden? Kijk op deze pagina bij Praktische informatie, onder ‘Dit examen in het regulier onderwijs’. Neem bij vragen gerust contact op met de Associatie. Bel 033 – 461 21 59 of stuur een e-mail naar sales@associatie.nl.

Praktische informatie

    Vooropleiding
    Examendata en locaties
    Tarieven
    Inschrijftermijnen & examenoproep
    Toegestane hulpmiddelen
    Procedures & regels
    Bijzonderheden
    Belangrijke exameninformatie
    Dit examen in het regulier onderwijs
    Downloads
    Slagingspercentages
Vooropleiding

Er is geen specifieke vooropleiding vereist.

Ben je nieuw of nog niet heel ervaren in dit vakgebied? Dan adviseren we je eerst Basiskennis Boekhouden (BKB®) en/of Basiskennis Calculatie (BKC®) te doen.

Examendata en locaties
Datum: Elke werkdag

Locaties: 19 locaties

Online examens worden gedurende het gehele jaar afgenomen. Je kunt elke werkdag online examen doen in een toetscentrum. Tijdens je inschrijving kies je een examendatum, -tijdstip en -locatie.

Tarieven

Bekijk hier informatie over de tarieven van dit examen. Is je opleider vrijgesteld van btw-heffing? Dan betaal je over je examen geen btw. Kijk voor meer informatie op de pagina Betalen.

Inschrijftermijnen & examenoproep

Inschrijftermijn
Je kunt elke werkdag online examen doen. Daarom geldt voor online examens geen inschrijftermijn.

Examenoproep
De oproep voor online examens ontvang je per e-mail, direct na je inschrijving. Bij de toetslocatie kun je je examenoproep op je telefoon of tablet laten zien. Uiteraard is het ook toegestaan om je oproep te printen en op papier te tonen.

Toegestane hulpmiddelen

Wil je weten welke hulpmiddelen je standaard mag gebruiken tijdens een Associatie-examen? Kijk dan op de pagina Procedures & regels.

 

Procedures & regels

Ga je examen doen? Kijk op de pagina Procedures & regels. Zo weet je precies waar je aan toe bent. Op deze pagina vind je een overzicht van de belangrijkste procedures en een uitleg over het aanvragen van examenproducten zoals een vrijstelling of inzage.

Bijzonderheden

Certificaten op basis van een ouder examenprogramma zijn te combineren met certificaten op basis van het nieuwe examenprogramma voor de inwisseling van het Praktijkdiploma Boekhouden (PDB®).

Voor meer informatie over de geldigheidstermijn van de certificaten, klik hier.

Belangrijke exameninformatie
  • Het online examen Financiering niveau 4 bestaat uit 28 open en gesloten vragen en duurt 120 minuten.
  • Bij open vragen waarin berekeningen gemaakt moeten worden, kan je alleen alle punten toegekend krijgen als je ook de berekening noteert. In deze vragen staat de toevoeging: ‘Geef ook de berekening.’
    Een open vraag wordt altijd nagekeken door een corrector. Het is dus van belang dat je jouw antwoord zo noteert, dat dit duidelijk is voor de corrector.
  • Wil je oefenen met de examensoftware en de verschillende vraagsoorten die in het examen voor kunnen komen?  Bekijk hier het demo-examen. 
Dit examen in het regulier onderwijs

Bied nu als school uw leerling de mogelijkheid het Associatie Praktijkdiploma Boekhouden (PDB®) te halen!

Met PDB® heeft uw leerling een bewijs van gedegen kennis van boekhouden in handen. Dit geeft ze gegarandeerd een streepje voor op de arbeidsmarkt en een voorsprong in het vervolgonderwijs.

U leidt de leerling op, de Associatie verzorgt de examinering. Met als resultaat een waardevol en onafhankelijk diploma op het cv/portfolio van uw leerling.

Doelgroep & vooropleiding
Het diploma is geschikt voor:

  • Havo- en vwo-leerlingen met Bedrijfseconomie, ondernemerschap en financiële zelfredzaamheid in het vakkenpakket
  • Mbo-student
  • Hbo-student, propedeuse-fase

Er is geen specifieke vooropleiding vereist. Het is wel noodzakelijk dat de leerling minimaal beschikt over enige bedrijfseconomische kennis, zoals die bij het vak Bedrijfseconomie, ondernemerschap en financiële zelfredzaamheid op de havo en het vwo aan de orde komt.

Tarieven
Voor leerlingen/studenten van het reguliere onderwijs geldt een aangepast tarief. Neem contact op met de Associatie voor meer informatie.

Collectieve aanmelding
U meldt uw leerlingen/studenten collectief aan. Op de website gaat u rechtsboven naar ‘mijn account’. Na eenmalige registratie als opleider kunt u uw leerlingen/studenten aanmelden. Volg hiervoor de instructies in de webshop.
Bij deelname van tenminste 20 leerlingen wordt het examen op de school afgenomen. Hebt u minder dan 20 leerlingen? Neem dan contact op met onze klantenservice om de mogelijkheden te bespreken.

U bepaalt zelf het examenmoment (werkdag en tijdstip). Voorwaarde: de collectieve aanmelding is uiterlijk 6 weken voor de gewenste examendatum bij ons binnen.
De Associatie voert in samenwerking met uw ict-afdeling vooraf een test uit. Lees ook het reglement incompany-examens op deze pagina.

Vrijstelling
Het Associatie Praktijkdiploma Boekhouden (PDB®) levert voor diverse vakken bij vervolgopleidingen een vrijstelling op.

Belangrijke examen informatie

  • Met het demo-examen kunnen uw leerlingen oefenen met een online examen. Dit is een goede voorbereiding op het examen. Bekijk hier het demo-examen
  • Uitgevers kunnen u aan de hand van hun lesprogramma informeren over de studiebelasting voor uw leerlingen.
  • De Associatie stelt geen voorwaarden aan de docent. Een docent die bevoegd is voor bedrijfseconomische vakken heeft wel de voorkeur.
  • De officiële uitslag wordt maximaal zes weken na de examenafname naar de opleiding verstuurd.
Downloads

Op deze pagina vind je downloads voor dit examen.

Slagingspercentages

Bekijk hier informatie over de slagingspercentages.

 

 

Veelgestelde vragen

Ik heb extra tijd nodig tijdens mijn examen. Hoe vraag ik dit aan?

Heb je een beperking? Dan kun je examentijdverlenging of een eventuele aanpassing aanvragen. Tijdens je inschrijving in onze webshop wordt gevraagd of je examentijdverlenging of andere hulpmiddelen nodig hebt. Je vinkt dit aan. Als bewijs vragen wij om een dokters- of dyslexieverklaring te uploaden. Ben je van buitenlandse afkomst? Dan kun je een aanvraag doen als je korter dan vijf jaar in Nederland woont. Upload een uittreksel BRP of ander officieel document waarop staat sinds wanneer je in Nederland woont.

Na aanvraag is je inschrijving nog niet definitief. Wanneer je voorkeursdatum niet meer beschikbaar is, neemt onze Klantenservice contact met je op om de definitieve datum, locatie en het tijdstip met je af te stemmen. Wanneer je verklaring niet voldoende is, nemen wij ook contact met je op.

Het is niet mogelijk om na inschrijving een aanpassing aan te vragen.

Is het mogelijk om een examendatum te verzetten?

Je kunt een online examen omboeken tot 7 dagen vóór de examendatum. Aan een omboeking zijn administratiekosten verbonden. Je kunt je examen zelf omboeken via je account op de website.

Kan de factuur naar mijn werkgever worden gestuurd of op naam van mijn werkgever worden gezet?

De factuur wordt altijd naar je verstuurd en op jouw naam uitgegeven. Het is niet mogelijk om de factuur op een andere naam te laten zetten. Als je wilt, kunt je je factuur als declaratie indienen bij je werkgever.

Meer informatie over onze dienstverlening of een examen? We helpen je graag!