Kostencalculatie niveau 4

Opleidingsniveau: Vergelijkbaar met mbo 4
Examensoort: Online

Meer informatie nodig?
We helpen je graag!

Omschrijving Examen

Hoe staat het bedrijfsresultaat ervoor? Wat is de kostprijs en hoe verhoudt zich dit tot de verkoopprijs? Met het Associatiecertificaat Kostprijscalculatie niveau 4 op zak, geef je moeiteloos antwoord op deze vragen. Je weet hoe je kostprijs- en verkoopprijsberekeningen bij een handelsonderneming en dienstverlenende onderneming maakt en hoe je het resultaat van productie en verkoop berekent. Je hebt inzicht in resultaten en presentatiemethoden. Door de focus op het toepassen van de theorie, kun je direct de geleerde materie in de praktijk brengen. Met het diploma Kostencalculatie niveau 4 kun je als (toekomstig) financieel-administrateur zelfstandig deze taken uitvoeren.

Verder groeien?

In combinatie met Bedrijfsadministratie niveau 4 en Financiering niveau 4 levert dit certificaat je het Praktijkdiploma Boekhouden (PDB®) op. Een van de meest gevraagde diploma’s in het administratieve werkveld.

Praktische informatie

  Vooropleiding
  Examendata en locaties
  Tarieven
  Inschrijftermijnen & examenoproep
  Toegestane hulpmiddelen
  Procedures & regels
  Bijzonderheden
  Belangrijke exameninformatie
  Downloads
  Slagingspercentages
Vooropleiding

Er is geen specifieke vooropleiding vereist.

Ben je nieuw of nog niet heel ervaren in dit vakgebied? Dan adviseren we je eerst Basiskennis Calculatie (BKC®) te doen. 

Examendata en locaties
Datum: Elke werkdag

Locaties: 19 locaties

Online examens worden gedurende het gehele jaar afgenomen. Je kunt elke werkdag online examen doen in een toetscentrum. Tijdens je inschrijving kies je een examendatum, -tijdstip en -locatie.

Tarieven

Bekijk hier informatie over de tarieven van dit examen. Is je opleider vrijgesteld van btw-heffing? Dan betaal je over je examen geen btw.

Kijk voor meer informatie op de pagina Betalen.

Inschrijftermijnen & examenoproep

Inschrijftermijn
Je kunt elke werkdag online examen doen. Daarom geldt voor online examens geen inschrijftermijn.

Examenoproep
De oproep voor online examens ontvang je per e-mail, direct na je inschrijving. Bij de toetslocatie kun je je examenoproep op je telefoon of tablet laten zien. Uiteraard is het ook toegestaan om je oproep te printen en op papier te tonen.

Toegestane hulpmiddelen

Wil je weten welke hulpmiddelen je standaard mag gebruiken tijdens een Associatie-examen? Kijk dan op de pagina Procedures & regels.

Procedures & regels

Ga je examen doen? Kijk op de pagina Procedures & regels. Zo weet je precies waar je aan toe bent. Op deze pagina vind je een overzicht van de belangrijkste procedures en een uitleg over het aanvragen van examenproducten zoals een vrijstelling of inzage.

Bijzonderheden

Aanpassing examenprogramma’s PDB®, MBA en BKB®
Per 1 december 2021 zijn er enkele wijzigingen in de examenprogramma’s van Praktijkdiploma Boekhouden (PDB®), Moderne Bedrijfsadministratie (MBA) en Basiskennis Boekhouden (BKB®) doorgevoerd. Het doel van deze wijzigingen is om de niveaus beter op elkaar te laten aansluiten en om beter aan te sluiten op de beroepspraktijk.

De certificaten van de examens met einddatum 28-02-2022 kunnen worden gecombineerd met de huidige examens.

Oud examenprogramma (t/m 28-02-2022)    Huidig examenprogramma (vanaf 01-12-2021)   
Bedrijfsadministratie niveau 4 (t/m 28-02-2022) Bedrijfsadministratie niveau 4
Kostencalculatie niveau 4 (t/m 28-02-2022) Kostencalculatie niveau 4
Financiering niveau 4 Geen wijzigingen
Belangrijke exameninformatie
 • Het online examen Kostencalculatie niveau 4 bestaat uit 16 open en gesloten vragen en duurt 90 minuten.
 • Tijdens het examen maak je berekeningen. Wij willen niet precies voorschrijven hoe je een berekening moet noteren, je mag hierin doen wat je zelf het prettigst vindt. Het belangrijkste om te weten is dat een open vraag altijd wordt nagekeken door een corrector. Het is dus van belang dat je het antwoord zo noteert, dat dit duidelijk is voor de corrector.
  • Je krijgt geen punten voor de lay-out.
  • Het is niet belangrijk of je een * of x gebruikt of dat de bedragen netjes zijn uitgelijnd. Het moet bovenal begrijpelijk zijn voor de corrector.
  • Wanneer je een rekeningschema in moet vullen, wordt een leeg schema gegeven.
 • Wil je oefenen met de examensoftware en de verschillende vraagsoorten die in het examen voor kunnen komen?  Bekijk hier het demo-examen. 

Tip: oefen met het noteren van berekeningen in een tekstverwerkingsprogramma als Word.​

 • Voor meer informatie over de geldigheidstermijn van de certificaten, klik hier.
Downloads

Op deze pagina vind je downloads voor dit examen.

De voorbeeldexamens van Kostencalculatie niveau 4 kun je gratis downloaden in jouw account.

Slagingspercentages

Bekijk hier informatie over de slagingspercentages.

 

 

Veelgestelde vragen

Ik heb extra tijd nodig tijdens mijn examen. Hoe vraag ik dit aan?

Heb je een beperking? Dan kun je examentijdverlenging of een eventuele aanpassing aanvragen. Tijdens je inschrijving in onze webshop wordt gevraagd of je examentijdverlenging of andere hulpmiddelen nodig hebt. Je vinkt dit aan. Als bewijs vragen wij om een dokters- of dyslexieverklaring te uploaden. Ben je van buitenlandse afkomst? Dan kun je een aanvraag doen als je korter dan vijf jaar in Nederland woont. Upload een uittreksel BRP of ander officieel document waarop staat sinds wanneer je in Nederland woont.

Na aanvraag is je inschrijving nog niet definitief. Wanneer je voorkeursdatum niet meer beschikbaar is, neemt onze Klantenservice contact met je op om de definitieve datum, locatie en het tijdstip met je af te stemmen. Wanneer je verklaring niet voldoende is, nemen wij ook contact met je op.

Het is niet mogelijk om na inschrijving een aanpassing aan te vragen.

Is het mogelijk om een examendatum te verzetten?

Je kunt een online examen omboeken tot 7 dagen vóór de examendatum. Aan een omboeking zijn administratiekosten verbonden. Je kunt je examen zelf omboeken via je account op de website.

 

Kan de factuur naar mijn werkgever worden gestuurd of op naam van mijn werkgever worden gezet?

De factuur wordt altijd naar je verstuurd en op jouw naam uitgegeven. Het is niet mogelijk om de factuur op een andere naam te laten zetten. Als je wilt, kunt je je factuur als declaratie indienen bij je werkgever.

Meer informatie over onze dienstverlening of een examen? We helpen je graag!