Loonheffingen niveau 5

Opleidingsniveau: Vergelijkbaar met hbo-ad
Examensoort: Online

Meer informatie nodig?
We helpen je graag!

Omschrijving Examen

Ben je een salaris- of personeelsadministrateur met ambitie? Of heb je een andere functie, maar wil je je professionaliseren binnen dit vakgebied? Ga dan voor het Associatiecertificaat Loonheffingen niveau 5.
Als je gaat werken op de loonadministratie, is het van belang dat je kennis hebt van de loonaangifte, de regelgeving van de dienstbetrekking en de daarbij horende loonheffingen. Ook de werkkostenregeling, loonheffing, premies en inkomstenbelasting zijn onderwerpen die je moet beheersen. Met het certificaat Loonheffingen niveau 5 heb je deze kennis niet alleen in huis, maar kun je deze ook toepassen.

Verder groeien?
Samen met de certificaten Arbeidsrecht & Sociale Zekerheid niveau 5, Personeel & Organisatie niveau 5, Communicatie niveau 5 óf Beroepscommunicatie VPS® niveau 5 levert dit certificaat je het Associatiediploma Vakopleiding Payroll Services (VPS®) op. Hiermee laat je zien dat je een professionele en breed inzetbare salarisadministrateur bent!

Praktische informatie

  Vooropleiding
  Examendata en locaties
  Tarieven
  Inschrijftermijnen & examenoproep
  Toegestane hulpmiddelen
  Procedures & regels
  Bijzonderheden
  Belangrijke exameninformatie
  Downloads
  Slagingspercentages
Vooropleiding

Voor dit examen is geen vooropleiding vereist.

Ben je nieuw of nog niet heel ervaren in dit vakgebied? Dan adviseren we je eerst het diploma Loonheffingen niveau 4 te doen.

Examendata en locaties
Datum: Elke werkdag

Locaties: 19 locaties

Online examens worden gedurende het gehele jaar afgenomen. Je kunt elke werkdag online examen doen in een toetscentrum. Tijdens je inschrijving kies je een examendatum, -tijdstip en -locatie.

Tarieven

Bekijk hier informatie over de tarieven van dit examen. Is je opleider vrijgesteld van btw-heffing? Dan betaal je over je examen ook geen btw. Kijk voor meer informatie op de pagina Betalen.

Inschrijftermijnen & examenoproep

Inschrijftermijn
Je kunt elke werkdag online examen doen. Daarom geldt voor online examens geen inschrijftermijn.

Examenoproep
De oproep voor online examens ontvang je per e-mail, direct na je inschrijving. Bij de toetslocatie kun je je examenoproep op je telefoon of tablet laten zien. Uiteraard is het ook toegestaan om je oproep te printen en op papier te tonen.

Toegestane hulpmiddelen

Wil je weten welke hulpmiddelen je standaard mag gebruiken tijdens een Associatie-examen? Kijk dan op de pagina Procedures & regels.

Daarnaast mag je voor het examen Loonheffingen niveau 5 de volgende hulpmiddelen gebruiken:

 • De Loon Almanak
 • De Sociale Verzekeringen Almanak*
 • Niet-geannoteerde wettenpocket Arbeid en Beloning
 • Niet-geannoteerde wettenpocket waarin de wetteksten Wet IB (Wet Inkomstenbelasting) zijn opgenomen, waaronder Uitvoeringsbesluit en Uitvoeringsregeling
 • Andere niet-geannoteerde wettenpockets zijn ook toegestaan

* De Sociale Verzekeringen Almanak is alleen digitaal (in pdf) beschikbaar. Tijdens het examen kan de almanak via een link geraadpleegd worden. Hoe een bijlage in het examen getoond wordt, is te zien op de vierde pagina van het demo-examen.

Je mag een papieren versie van de Sociale Verzekeringen Almanak van 2023 meenemen naar het examen, mits deze gelijmd of ingebonden is (syllabusvorm). De nieuwste versie van de Sociale Verzekeringen Almanak (2023) is beschikbaar in het examen.
De Sociale Verzekeringen Almanak is hier te bestellen.

Let op:

 • De bovengenoemde toegestane hulpmiddelen mogen geen aantekeningen, commentaar en/of jurisprudentie bevatten. Je mag teksten arceren, onderstrepen en geeltjes invoegen. Daarnaast is het toegestaan deze tabjes of geeltjes te beschrijven met uitsluitend de titel van de navolgende wet, of de titel/ het onderwerp van het navolgende hoofdstuk. Notities zijn uiteraard niet toegestaan.
 • Voor alle hulpmiddelen geldt: je mag een versie van het huidige jaar of voorgaand jaar gebruiken. Let op,  in februari actualiseren wij onze examens. Vanaf 1 maart is het mogelijk om ook de hulpmiddelen van het huidige jaar te gebruiken. Tijdens de correctie wordt rekening gehouden met de versie die je gebruikt.
Procedures & regels

Ga je examen doen? Kijk op de pagina Procedures & regels. Zo weet je precies waar je aan toe bent. Op deze pagina vind je een overzicht van de belangrijkste procedures en een uitleg over het aanvragen van examenproducten zoals een vrijstelling of inzage.

Bijzonderheden

Geen bijzonderheden

Belangrijke exameninformatie
 • Het online examen Loonheffingen niveau 5 bestaat uit 25 open en gesloten vragen en duurt 2 uur en 1 kwartier.
 • Wetswijzigingen worden in het examen verwerkt vanaf 6 maanden na invoering.
 • Wil je oefenen met de examensoftware en de verschillende vraagsoorten die in het examen voor kunnen komen?  Bekijk  hier  het demo-examen.
 • Voor meer informatie over de geldigheidstermijn van de certificaten, klik hier.
Downloads

Het voorbeeldexamen Loonheffingen niveau 5 kun je gratis downloaden in jouw account.

Slagingspercentages

Bekijk hier informatie over de slagingspercentages.

 

 

Veelgestelde vragen

Ik heb extra tijd nodig tijdens mijn examen. Hoe vraag ik dit aan?

Heb je een beperking? Dan kun je examentijdverlenging of een eventuele aanpassing aanvragen. Tijdens je inschrijving in onze webshop wordt gevraagd of je examentijdverlenging of andere hulpmiddelen nodig hebt. Je vinkt dit aan. Als bewijs vragen wij om een dokters- of dyslexieverklaring te uploaden. Ben je van buitenlandse afkomst? Dan kun je een aanvraag doen als je korter dan vijf jaar in Nederland woont. Upload een uittreksel BRP of ander officieel document waarop staat sinds wanneer je in Nederland woont.

Na aanvraag is je inschrijving nog niet definitief. Wanneer je voorkeursdatum niet meer beschikbaar is, neemt onze Klantenservice contact met je op om de definitieve datum, locatie en het tijdstip met je af te stemmen. Wanneer je verklaring niet voldoende is, nemen wij ook contact met je op.

Het is niet mogelijk om na inschrijving een aanpassing aan te vragen.

Is het mogelijk om een examendatum te verzetten?

Je kunt een online examen omboeken tot 7 dagen vóór de examendatum. Aan een omboeking zijn administratiekosten verbonden. Je kunt je examen zelf omboeken via je account op de website.

Kan de factuur naar mijn werkgever worden gestuurd of op naam van mijn werkgever worden gezet?

De factuur wordt altijd naar je verstuurd en op jouw naam uitgegeven. Het is niet mogelijk om de factuur op een andere naam te laten zetten. Als je wilt, kun je je factuur als declaratie indienen bij je werkgever.

Meer informatie over onze dienstverlening of een examen? We helpen je graag!