Zakelijke Correspondentie Nederlands

Opleidingsniveau: Vergelijkbaar met mbo 4
Examensoort: Online

Meer informatie nodig?
We helpen je graag!

Omschrijving Examen

Voor veel functies is kennis van de Nederlandse taal onontbeerlijk. Zeker als je directiesecretaresse of personeelsconsulent bent. Wil je verschillende stijlen en briefsoorten kennen én goed kunnen schrijven? Ga dan voor het Associatiediploma Zakelijke Correspondentie Nederlands. Je kunt ook brieven en teksten van anderen redigeren en corrigeren. Daarbij weet je wat een huisstijl is en hoe je de huisstijl van de organisatie toepast. 

Verder groeien?

Samen met de Associatiediploma’s Secretariaatspraktijk, Notuleren, Communicatie & Management en Engels Anglia Intermediate levert dit diploma je het functiegerichte Associatie Praktijkdiploma Directiesecretaresse op. Hiermee toon je aan dat je zelfstandig de functie van directiesecretaresse kunt uitvoeren. Als steun en toeverlaat van een manager, directeur of managementteam ben je communicatief en sociaal zeer sterk. Naast uitvoerende taken heb je ook coördinerende werkzaamheden. Kortom: een zelfstandige functie. 

Het diploma Zakelijke Correspondentie Nederlands biedt nog meer perspectief! Samen met de diploma’s Arbeidsrecht & Sociale Zekerheid niveau 4 en Middle Management & Bedrijfsvoering levert dit diploma je het Associatiediploma Personeelsconsulent op. Je adviseert de manager Personeelszaken en de directie over het personeels- en organisatiebeleid. 

Praktische informatie

  Vooropleiding
  Examendata en locaties
  Tarieven
  Inschrijftermijnen & examenoproep
  Toegestane hulpmiddelen
  Procedures & regels
  Bijzonderheden
  Belangrijke exameninformatie
  Downloads
Vooropleiding

Voor dit examen is geen specifieke vooropleiding vereist.

Examendata en locaties
Datum: Elke werkdag

Locaties: 18 locaties

Online examens worden gedurende het gehele jaar afgenomen. Je kunt elke werkdag online examen doen in een toetscentrum. Tijdens je inschrijving kies je een examendatum, -tijdstip en -locatie.

Tarieven

Bekijk hier informatie over de tarieven van dit examen. Is je opleider vrijgesteld van btw-heffing? Dan betaal je over het examen ook geen btw. Kijk voor meer informatie op de pagina Betalen.

Inschrijftermijnen & examenoproep

Inschrijftermijn
Je kunt elke werkdag online examen doen. Daarom geldt voor online examens geen inschrijftermijn.

Examenoproep
De oproep voor online examens ontvangt je per e-mail, direct na je inschrijving. Bij de toetslocatie kun je je examenoproep op je telefoon of tablet laten zien. Uiteraard is het ook toegestaan om je oproep te printen en op papier te tonen.

Toegestane hulpmiddelen

Wil je weten welke hulpmiddelen je standaard mag gebruiken tijdens een Associatie-examen? Kijk dan op de pagina Procedures & regels.

Procedures & regels

Ga je examen doen? Kijk dan op onze pagina Procedures & regels. Hier vind je alles wat je moet weten voordat je examen gaat doen. Ook lees je hoe je examenproducten kunt aanvragen: van een vrijstelling of inzage tot een vertaling van je diploma.

Bijzonderheden

Let op, per 1 september 2022 stopt de Associatie met het aanbieden van de volgende examens:

 • Secretariaatspraktijk
 • Notuleren
 • Communicatie & Management

Wil je het Praktijkdiploma Directiesecretaresse behalen?
Zorg dan dat je de examens vóór 1 september 2022 hebt behaald.

Na 1 september 2022 kun je nog steeds het examen Zakelijke Correspondentie Nederlands doen voor het Associatiediploma Personeelsconsulent.

Belangrijke exameninformatie

Het examen Zakelijke Correspondentie Nederlands bestaat uit 6 schrijfopdrachten met open vragen en duurt 120 minuten.

Downloads
Het voorbeeldexamen Zakelijke Correspondentie Nederlands kun je gratis downloaden in jouw account.

Veelgestelde vragen

Ik heb extra tijd nodig tijdens mijn examen. Hoe vraag ik dit aan?

Heb je een beperking? Dan kun je examentijdverlenging of een eventuele aanpassing aanvragen. Tijdens je inschrijving in onze webshop wordt gevraagd of je examentijdverlenging of andere hulpmiddelen nodig hebt. Je vinkt dit aan. Als bewijs vragen wij om een dokters- of dyslexieverklaring te uploaden. Ben je van buitenlandse afkomst? Dan kun je een aanvraag doen als je korter dan vijf jaar in Nederland woont. Upload een uittreksel BRP of ander officieel document waarop staat sinds wanneer je in Nederland woont.

Na aanvraag is je inschrijving nog niet definitief. Wanneer je voorkeursdatum niet meer beschikbaar is, neemt onze Klantenservice contact met je op om de definitieve datum, locatie en het tijdstip met je af te stemmen. Wanneer je verklaring niet voldoende is, nemen wij

Is het mogelijk om een examendatum te verzetten?

Je kunt een online examen omboeken tot 7 dagen vóór de examendatum. Aan een omboeking zijn administratiekosten verbonden. Je kunt je examen zelf omboeken via je account op de website.

Kan de factuur naar mijn werkgever worden gestuurd of op naam van mijn werkgever worden gezet?

De factuur wordt altijd naar je verstuurd en op jouw naam uitgegeven. Het is niet mogelijk om de factuur op een andere naam te laten zetten. Als je wilt, kun je je factuur als declaratie indienen bij je werkgever.

Meer informatie over onze dienstverlening of een examen? We helpen je graag!