Afbouw juridische en secretariële diplomalijnen

2 maart 2021

Meer informatie nodig?
We helpen je graag!

De Associatie voor Examinering gaat de diplomalijnen Juridisch en Secretarieel & Talen in de huidige vorm per 1 september 2022 stopzetten. We willen kandidaten die inmiddels gestart zijn met de voorbereiding op juridische of secretariële diploma’s uiteraard voldoende tijd bieden de examens af te leggen. Daarom bouwen we beide diplomalijnen geleidelijk af.

Juridisch

Per 1 september 2022 stoppen we met het aanbieden van de diploma’s Juridisch Adviseur en Paralegal. De volgende examens kunnen vanaf die datum niet meer afgelegd worden:

– Arbeidsrecht niveau 5
– Ondernemingsrecht niveau 5
– Vermogensrecht niveau 5

Het examen Juridische Vaardigheden niveau 4 blijft wel bestaan. Dit examen is heel nuttig voor medewerkers in het juridische vakgebied die geen achtergrond op dit gebied hebben, maar in het dagelijks werk wel te maken hebben met de basisaspecten op juridisch gebied, bijvoorbeeld als lid van een OR of secretarieel medewerker bij een advocatenkantoor.

Secretarieel & Talen

Per 1 september 2022 stoppen we met het aanbieden van de Praktijkdiploma’s Medewerker Secretariaat, Secretaresse, Directiesecretaresse en het functiegerichte diploma Management Assistent. De volgende examens kunnen vanaf die datum niet meer afgelegd worden:

– Basiskennis Secretariaatspraktijk
– Secretariaatspraktijk
– Basiskennis Correspondentie Nederlands
– Correspondentie Nederlands
– Notuleren
– Communicatie & Management

De examens Medische Kennis en Terminologie en Zakelijke Correspondentie Nederlands blijven bestaan. Medische Kennis en Terminologie is heel nuttig voor medewerkers in het medische vakgebied die geen medische achtergrond hebben, maar in hun dagelijks werk wel te maken hebben met de basisaspecten op medisch gebied. Denk bijvoorbeeld aan een secretarieel medewerker bij een ziekenhuis.

Zakelijke Correspondentie Nederlands is tevens onderdeel van het Associatiediploma Personeelsconsulent uit de diplomalijn Personeel & Organisatie.

Laatste nieuws

 • 20 februari 2024

  Nieuwe samenwerking SD Worx en de Associatie voor Examinering

  Onlangs richtte SD Worx, aanbieder van HR- en salarisoplossingen sinds 1945, een academy op om eigen salarisadministrateurs te trainen en werven. Voor examinering schakelde SD Worx de expertise in van de Associatie voor Examinering; onderdeel van eX:plain.

 • 15 februari 2024

  Wijzigingen examenaanbod per 1 september 2024

  De Associatie streeft naar het up-to-date houden van examens die nauw aansluiten bij de huidige beroepspraktijk. Dit doen we in samenspraak met vertegenwoordigers uit het werkveld, opleiders, uitgevers, de Examencommissie en andere belanghebbenden.

 • 14 februari 2024

  Vervanging rekenmachines op alle toetslocaties

  In de loop van februari 2024 zullen op alle toetslocaties de Casio fx-82MS rekenmachines vervangen worden door de nieuwe versie Casio fx-82NL.

Meer informatie over onze dienstverlening of een examen? We helpen je graag!