Webinar door Carlo Douven - Grensoverschrijdende arbeid en pensioen

Meer informatie nodig?
We helpen je graag!

De Associatie voor Examinering organiseert op 29 november een webinar voor de werknemer die binnen het financieel advieskantoor te maken hebben met werknemers die wonen of werken in het buitenland.

Welke vormen van grensoverschrijdend werken zijn er?
Waar zijn pensioenuitkeringen belast als iemand in het buitenland gaat wonen?

Wat zijn de gevolgen zodra een werknemer emigreert voor zijn pensioengerechtigde leeftijd?
Kan ik een pensioenkapitaal overdragen naar het buitenland?
Waar is een pensionado sociaal verzekerd?

Inhoud

 • Grensoverschrijdend arbeid en pensioen
  Het internationaal werken en wonen komt steeds vaker voor en dat stelt de adviseur, personeelsmedewerker en andere betrokkenen voor nieuwe vraagstukken. Deze ingewikkelde materie gaan we uitleggen. Tijdens het webinar kijken we naar de opbouwfase en de uitkeringsfase van het pensioen. Beide situaties kennen hun eigen internationale aspecten.
 • Opbouwfase van pensioen – internationale aspecten
  Als een werknemer tijdelijk uitgezonden wordt naar het buitenland dan is de vraag waar die persoon in kwestie pensioen blijft opbouwen en waar hij fiscale faciliteiten krijgt. Die vraag speelt ook bij de expat die vanuit het buitenland in Nederland komt werken en vaak ook blijft wonen. Ook bij een grensarbeider spelen soortgelijke vraagstukken.
 • Uitkeringsfase van pensioen – internationale aspecten
  Er gelden speciale regels en verdragen voor de sociale zekerheid als een persoon zijn pensioen opgebouwd heeft in één of meerdere landen en van zijn pensioen gaat genieten in een ander land dan waar hij het pensioen opgebouwd heeft. Tijdens het webinar beantwoord ik complexe vragen zoals: Welk land heeft het heffingsrecht als iemand na zijn pensioen in Italië, Spanje, Portugal gaat wonen? En hoe zit dat met een grensarbeider die in België of Duitsland woont en in Nederland gewerkt heeft? Tijdens het tweede gedeelte van het webinar gaan we deze vraagstukken behandelen.

Spreker

Het webinar wordt verzorgd door Carlo Douven.

Mr. C.L.J.R. Douven (1959) is na zijn studie fiscaal recht aan de Universiteit van Tilburg gaan werken bij de Belastingdienst. De laatste 25 jaar heeft hij praktijkervaring opgebouwd met betrekking tot de belastingheffing van werknemers die grensoverschrijdend werken. Hij is specialist internationaal belastingrecht en sociale zekerheid en heeft ook veel ervaring in het verzorgen van cursussen en workshops. Carlo is verder auteur van vele artikelen en boeken over deze boeiende materie.

Praktische informatie

 • Doelgroep: Pensioen- en belastingadviseurs, financiële planners, werkgevers, HR-medewerkers en medewerkers in de functie van salarisadministrateur.
 • Datum: dinsdag 29 november 2022 van 15.00-17.00 uur
 • Tarief: 125,00 excl. btw per persoon.

Heeft u interesse in dit webinar of wilt u meer informatie?
Stuur een e-mail naar Saskia Bresser-Stein s.bresser@associatie.nl

💡Tip: wilt u als organisatie een incompany webinar organiseren of meer informatie?
Stuur dan een e-mail naar Saskia Bresser-Stein s.bresser@associatie.nl

Direct aanmelden voor het webinar

Laatste nieuws

 • 29 juni 2022

  Bereikbaarheid Associatie op donderdag 7 juli

  Op donderdag 7 juli is de Associatie vanaf 16:00 uur telefonisch niet bereikbaar. Wij staan je vrijdag 8 juli vanaf 08:30 uur graag weer te woord.

 • 22 juni 2022

  Webinar door Marjol Nikkels: Begeleiding van de langdurig zieke werknemer

  Op dinsdag 6 september organiseert de Associatie voor Examinering een webinar over de rechten en plichten bij ziekte voor werkgever en werknemer. Centraal staat de vraag: wat zijn de wettelijke kaders? Het webinar is bedoeld voor werkgevers en HR-professionals. Spreker is Marjol Nikkels, specialist in sociale zekerheid, arbeidsrecht en inkomensverzekeringen.

 • 22 juni 2022

  Uitnodiging netwerkbijeenkomst Amersfoort

  De Associatie voor Examinering organiseert een fysieke netwerkbijeenkomst voor opleiders, docenten en uitgevers. Deze bijeenkomst vindt plaats in ons gebouw aan de Plotterweg 1 in Amersfoort op woensdag 12 oktober 2022 van 15:00 - 16:30 uur. Aansluitend is, onder het genot van een hapje en een drankje, gelegenheid voor netwerken. Het thema van de bijeenkomst is: Hoe werkt de Associatie aan een hoge kwaliteit van onafhankelijke examinering? Graag nodigen wij jullie uit om hierbij aanwezig te zijn.  

Meer informatie over onze dienstverlening of een examen? We helpen je graag!