Webinar door Carlo Douven - Grensoverschrijdende arbeid en pensioen

Meer informatie nodig?
We helpen je graag!

De Associatie voor Examinering organiseert op 29 november een webinar voor de werknemer die binnen het financieel advieskantoor te maken hebben met werknemers die wonen of werken in het buitenland.

Welke vormen van grensoverschrijdend werken zijn er?
Waar zijn pensioenuitkeringen belast als iemand in het buitenland gaat wonen?

Wat zijn de gevolgen zodra een werknemer emigreert voor zijn pensioengerechtigde leeftijd?
Kan ik een pensioenkapitaal overdragen naar het buitenland?
Waar is een pensionado sociaal verzekerd?

Inhoud

 • Grensoverschrijdend arbeid en pensioen
  Het internationaal werken en wonen komt steeds vaker voor en dat stelt de adviseur, personeelsmedewerker en andere betrokkenen voor nieuwe vraagstukken. Deze ingewikkelde materie gaan we uitleggen. Tijdens het webinar kijken we naar de opbouwfase en de uitkeringsfase van het pensioen. Beide situaties kennen hun eigen internationale aspecten.
 • Opbouwfase van pensioen – internationale aspecten
  Als een werknemer tijdelijk uitgezonden wordt naar het buitenland dan is de vraag waar die persoon in kwestie pensioen blijft opbouwen en waar hij fiscale faciliteiten krijgt. Die vraag speelt ook bij de expat die vanuit het buitenland in Nederland komt werken en vaak ook blijft wonen. Ook bij een grensarbeider spelen soortgelijke vraagstukken.
 • Uitkeringsfase van pensioen – internationale aspecten
  Er gelden speciale regels en verdragen voor de sociale zekerheid als een persoon zijn pensioen opgebouwd heeft in één of meerdere landen en van zijn pensioen gaat genieten in een ander land dan waar hij het pensioen opgebouwd heeft. Tijdens het webinar beantwoord ik complexe vragen zoals: Welk land heeft het heffingsrecht als iemand na zijn pensioen in Italië, Spanje, Portugal gaat wonen? En hoe zit dat met een grensarbeider die in België of Duitsland woont en in Nederland gewerkt heeft? Tijdens het tweede gedeelte van het webinar gaan we deze vraagstukken behandelen.

Spreker

Het webinar wordt verzorgd door Carlo Douven.

Mr. C.L.J.R. Douven (1959) is na zijn studie fiscaal recht aan de Universiteit van Tilburg gaan werken bij de Belastingdienst. De laatste 25 jaar heeft hij praktijkervaring opgebouwd met betrekking tot de belastingheffing van werknemers die grensoverschrijdend werken. Hij is specialist internationaal belastingrecht en sociale zekerheid en heeft ook veel ervaring in het verzorgen van cursussen en workshops. Carlo is verder auteur van vele artikelen en boeken over deze boeiende materie.

Praktische informatie

 • Doelgroep: Pensioen- en belastingadviseurs, financiële planners, werkgevers, HR-medewerkers en medewerkers in de functie van salarisadministrateur.
 • Datum: dinsdag 29 november 2022 van 15.00-17.00 uur
 • Tarief: 125,00 excl. btw per persoon.
 • Betaalmethode: via iDEAL of creditcard

Heeft u interesse in dit webinar of wilt u meer informatie?
Stuur een e-mail naar Saskia Bresser-Stein s.bresser@associatie.nl

💡Tip: wilt u als organisatie een incompany webinar organiseren of meer informatie?
Stuur dan een e-mail naar Saskia Bresser-Stein s.bresser@associatie.nl

Aanmelden voor het webinar
Maak een nieuw account aan of log in via bestaande inloggegevens. Meld je vervolgens aan via ‘Inschrijven webinar’ onder ‘Acties’.

Aanmelden voor het webinar

Laatste nieuws

 • 1 december 2022

  Uitnodiging online bijeenkomst Ondernemerschap niveau 4

  De Associatie voor Examinering vindt het belangrijk dat jonge ondernemers goed beslagen ten ijs komen. Daarom organiseren we op dinsdag 8 februari een online bijeenkomst over het examen Ondernemerschap niveau 4. Bedoeld voor opleiders/docenten in het voortgezet onderwijs en het mbo, die hun leerlingen/studenten deze extra kennis willen bieden. Lees snel verder en meld u direct aan!

 • 28 november 2022

  Webinar Basiscursus pensioenen: de inleiding tot het pensioenakkoord

  De Associatie voor Examinering organiseert op dinsdag 7 februari 2023 een webinar waarin het pensioen centraal staat. Bedoeld voor werkgevers en salarisadministrateurs die binnen hun organisatie verantwoordelijk zijn voor de pensioenregeling. Spreker is zelfstandig pensioenspecialist Hans Kennis.

 • 28 november 2022

  Webinar: expats in Nederland – hoe werkt dat?

  Op donderdag 1 februari organiseert de Associatie voor Examinering een webinar voor eenieder die vanuit zijn functie te maken heeft met werknemers die vanuit het buitenland als expat in Nederland komen werken. Dit webinar is bedoeld voor werkgevers, hr-professionals, adviseurs en medewerkers in de functie van salarisadministrateur. Carlo Douven is spreker van dit webinar en hij is specialist internationaal belastingrecht en sociale zekerheid.

Meer informatie over onze dienstverlening of een examen? We helpen je graag!