Webinar door Carlo Douven - Grensoverschrijdende arbeid en pensioen

Meer informatie nodig?
We helpen je graag!

De Associatie voor Examinering organiseert op 29 november een webinar voor de werknemer die binnen het financieel advieskantoor te maken hebben met werknemers die wonen of werken in het buitenland.

Welke vormen van grensoverschrijdend werken zijn er?
Waar zijn pensioenuitkeringen belast als iemand in het buitenland gaat wonen?

Wat zijn de gevolgen zodra een werknemer emigreert voor zijn pensioengerechtigde leeftijd?
Kan ik een pensioenkapitaal overdragen naar het buitenland?
Waar is een pensionado sociaal verzekerd?

Inhoud

 • Grensoverschrijdend arbeid en pensioen
  Het internationaal werken en wonen komt steeds vaker voor en dat stelt de adviseur, personeelsmedewerker en andere betrokkenen voor nieuwe vraagstukken. Deze ingewikkelde materie gaan we uitleggen. Tijdens het webinar kijken we naar de opbouwfase en de uitkeringsfase van het pensioen. Beide situaties kennen hun eigen internationale aspecten.
 • Opbouwfase van pensioen – internationale aspecten
  Als een werknemer tijdelijk uitgezonden wordt naar het buitenland dan is de vraag waar die persoon in kwestie pensioen blijft opbouwen en waar hij fiscale faciliteiten krijgt. Die vraag speelt ook bij de expat die vanuit het buitenland in Nederland komt werken en vaak ook blijft wonen. Ook bij een grensarbeider spelen soortgelijke vraagstukken.
 • Uitkeringsfase van pensioen – internationale aspecten
  Er gelden speciale regels en verdragen voor de sociale zekerheid als een persoon zijn pensioen opgebouwd heeft in één of meerdere landen en van zijn pensioen gaat genieten in een ander land dan waar hij het pensioen opgebouwd heeft. Tijdens het webinar beantwoord ik complexe vragen zoals: Welk land heeft het heffingsrecht als iemand na zijn pensioen in Italië, Spanje, Portugal gaat wonen? En hoe zit dat met een grensarbeider die in België of Duitsland woont en in Nederland gewerkt heeft? Tijdens het tweede gedeelte van het webinar gaan we deze vraagstukken behandelen.

Spreker

Het webinar wordt verzorgd door Carlo Douven.

Mr. C.L.J.R. Douven (1959) is na zijn studie fiscaal recht aan de Universiteit van Tilburg gaan werken bij de Belastingdienst. De laatste 25 jaar heeft hij praktijkervaring opgebouwd met betrekking tot de belastingheffing van werknemers die grensoverschrijdend werken. Hij is specialist internationaal belastingrecht en sociale zekerheid en heeft ook veel ervaring in het verzorgen van cursussen en workshops. Carlo is verder auteur van vele artikelen en boeken over deze boeiende materie.

Praktische informatie

 • Doelgroep: Pensioen- en belastingadviseurs, financiële planners, werkgevers, HR-medewerkers en medewerkers in de functie van salarisadministrateur.
 • Datum: dinsdag 29 november 2022 van 15.00-17.00 uur
 • Tarief: 125,00 excl. btw per persoon.
 • Betaalmethode: via iDEAL of creditcard

Heeft u interesse in dit webinar of wilt u meer informatie?
Stuur een e-mail naar Saskia Bresser-Stein s.bresser@associatie.nl

💡Tip: wilt u als organisatie een incompany webinar organiseren of meer informatie?
Stuur dan een e-mail naar Saskia Bresser-Stein s.bresser@associatie.nl

Aanmelden voor het webinar
Maak een nieuw account aan of log in via bestaande inloggegevens. Meld je vervolgens aan via ‘Inschrijven webinar’ onder ‘Acties’.

Aanmelden voor het webinar

Laatste nieuws

 • 23 november 2023

  De nieuwe pensioenwet: welke keuzes moet u maken, hoe lost u knelpunten op en wat kunt u vandaag al doen?

  De Associatie voor Examinering organiseert het webinar voor werkgevers en salarisadministrateurs die verantwoordelijk zijn voor de pensioenregeling. Spreker en expert Hans Kennis leidt het gesprek. Hans is onafhankelijk specialist op het gebied van pensioenen en beloning. Hij adviseert werkgevers en ondernemingsraden. Schrijf u nu in voor het webinar op dinsdag 13 februari 2024!

 • 23 november 2023

  Vanaf 4 december een nieuwe examenlocatie in Den haag 

  Heb je een examen geboekt of wil je een examen boeken in Den Haag? Let op: vanaf 4 december 2023 zullen de examens plaatsvinden in het nieuwe Test Center ‘Lamark Den Haag’. Lees snel verder!

 • 14 november 2023

  Inzagemogelijkheden tijdens de komende vakantieperiode

  In verband met de feestdagen is de laatste inzagemogelijkheid van 2023 gepland op dinsdag 19 december 2023. De eerstvolgende mogelijkheid in 2024 voor inzage is 8 januari 2024.

Meer informatie over onze dienstverlening of een examen? We helpen je graag!