Soorten diploma's

De Associatie biedt examens voor zes verschillende vakgebieden. Sommige examens leiden rechtstreeks tot een diploma. Andere examens maken onderdeel uit van een groter geheel. Deze examens leveren op zich een certificaat of cijferlijst op. De certificaten en/of cijferlijsten van alle verschillende examens die onder een specifiek diploma vallen, leveren samen het uiteindelijke Associatiediploma op.

Meer informatie nodig?
We helpen je graag!

Associatiediploma aanvragen

Heb je voor alle certificaten en/of diploma’s minimaal het cijfer 5,5 gehaald? In de meeste gevallen ontvang je, na het behalen van het laatste onderdeel, direct jouw Associatiediploma. Heb je het Associatiediploma niet automatisch ontvangen of heb je een onderdeel van het diploma bij jouw opleider afgelegd, zoals bij het Associatiediploma Vakopleiding Payroll Services (VPS®)? Vraag dan het diploma aan door een e-mail te sturen naar de Klantenservice. In deze e-mail vermeld je het volgende:


Hierbij vraag ik u mij het volgende diploma toe te sturen:

 • Achternaam:
 • Geboortedatum:
 • Straat en huisnummer:
 • Postcode en woonplaats:

Heb je in het verleden een vrijstelling van de Associatie ontvangen? Stuur de vrijstellingsbrief mee als bijlage in de e-mail.

Voor het aanvragen van het diploma
Bij je opleider heb je het VPS®-certificaat Communicatie niveau 5 gehaald. Om het diploma uit te kunnen geven hebben wij het originele certificaat of een gewaarmerkte kopie (kopie van jouw originele certificaat, inclusief een stempel, datum en handtekening van je opleider) nodig. Met deze controlemogelijkheid op de echtheid van het certificaat kunnen wij de waarde van het diploma blijven garanderen. Je hebt hiervoor de volgende mogelijkheden:

 • Je stuurt per post het originele certificaat naar ons (het certificaat wordt dan met het diploma aan je geretourneerd).
 • De opleider stuurt per e-mail een kopie van het certificaat naar ons. Wanneer je je meldt met een diploma-aanvraag, gebruiken wij deze ter verificatie.
 • De opleider levert bij de uitslag standaard een gewaarmerkte kopie van het certificaat Communicatie aan jou en je stuurt dit per post naar ons.

Het Associatiediploma wordt dan binnen 4 weken toegestuurd.

Functiegerichte diploma's

Naast de reguliere diploma’s, die allemaal aansluiten op de vraag uit het bedrijfsleven, biedt de Associatie ook een specialisatie op concreet bestaande functies. Dit zijn de zogenaamde functiegerichte diploma’s. Een functiegericht diploma is een overkoepelend diploma, dat je kunt aanvragen als je verschillende diploma’s en/of certificaten in je bezit hebt. Het toont een verdieping en/of verbreding van kennis aan die bepaalde diplomalijnen/vakgebieden overschrijdt en bereid je gedegen voor op een specifieke functie/beroep.
De Associatie biedt de volgende functiegerichte diploma’s:

Een functiegericht diploma vraag je aan via de webshop. Log in en kies voor de pagina Examenproducten. Hier kun je alle gevraagde documenten uploaden.

Stopzetting examens diplomalijnen Juridisch en Secretarieel & Talen

Per 1 september 2022 zijn we gestopt met het aanbieden van een aantal examens voor de diplomalijnen Juridisch en Secretarieel & Talen. Het is nog wel mogelijk om een functiegericht diploma aan te vragen als alle benodigde examens zijn behaald. Het gaat om de volgende diploma’s:

 • Praktijkdiploma Management Assistent
 • Praktijkdiploma Medewerker Secretariaat
 • Praktijkdiploma Secretaresse
 • Praktijkdiploma Directiesecretaresse
 • Praktijkdiploma Juridisch Adviseur
 • Praktijkdiploma Paralegal

Ook deze functiegericht diploma’s kun je aanvragen via de webshop.

 

Meer informatie over onze dienstverlening of een examen? We helpen je graag!