“Door weer te gaan studeren, bouwde ik steeds meer zelfvertrouwen op”

20 juni 2022

Meer informatie nodig?
We helpen je graag!

Violeta Markova Markova-Maria over PDB® en MBA

Mijn naam is Violeta Markova Markova-Maria en ik ben in Sofia, de hoofdstad van Bulgarije geboren. Door omstandigheden kon ik mijn universitaire opleiding Bulgaarse en Russische Filologie niet afronden.

In 2002 verhuisde ik naar Spanje en daar ontmoette ik mijn man en kregen wij twee kinderen. In 2011 kwamen wij naar Nederland en 2015 gingen we uit elkaar. Ik bleef alleen achter met de kinderen, maar de moeilijkste momenten kun je altijd ten goede keren.

Opeens dacht ik: als ik iets waardevols voor mezelf doe, geef ik ook een goed voorbeeld aan mijn kinderen. Een studie met toekomstperspectief, uitdagend en waarmee mensen geholpen kunnen worden leek me een goed idee.

Het was een beetje puzzelen met opleidingen. Als eerste dacht ik aan een taalopleiding, vervolgens aan een lerarenopleiding totdat ik 2016 écht begon ik met Basiskennis Boekhouden (BKB®). Via LOI thuisstudie heb ik het Praktijkdiploma Boekhouden (PDB®) en Moderne Bedrijfsadministratie (MBA) behaald bij de Associatie van Examinering. Ook via LOI  thuisstudie (met het Register Belastingadviseurs als examinator) behaalde ik vervolgens het diploma Belastingconsulent. In 2021 stroomde ik – met vrijstellingen – door naar de opleiding Fiscaal Recht en Economie.

Gedurende de studie leerde ik mijzelf beter kennen en bouwde ik steeds meer zelfvertrouwen op. Ik begreep dat alles afhankelijk is van de wil van de mens.

De grootste uitdaging was om de opleiding te financieren en om het te combineren met de zorg van mijn nog jonge dochters. Dankzij particuliere fondsen – Max Cohen Fonds, Christine Stichting Fonds en het Betsy Perk Opleidingsfonds (nu Tesselschade Studiefonds red.) – die in mij geloofden, wordt mijn droom langzamerhand werkelijkheid.

Ik ben vooral trots omdat ik een belangrijke keuze in mijn leven heb gemaakt door niet op te geven en de gemiste jaren aan studie alsnog in te halen. Wat ik anderen wil adviseren:  ‘Geloof in jezelf, je intuïtie, in wat je leuk en uitdagend vindt. Iedere mens is een eigen wereld waar niemand beter dan jij de weg in weet te vinden’.

Laatste blogs van kandidaten

 • Kandidaat

  22 mei 2024

  Online studie bij LOI opent deuren

  Romeo Kemper over zijn VBA ®-diploma

 • Kandidaat

  6 mei 2024

  Levenslang leren en duurzaam inzetbaarheid

  Hui Chen Hsu over haar interessante carrièrepad

 • Kandidaat

  22 april 2024

  Elke stap die je zet, brengt je dichter bij je dromen

  Joanna Fraczak over Basiskennis Boekhouden (BKB®)

Meer informatie over onze dienstverlening of een examen? We helpen je graag!