“Kennis, maar vooral ook motivatie van leerlingen neemt in rap tempo toe!”

29 november 2022

Meer informatie nodig?
We helpen je graag!

Economiedocent Patrick Fränzel van het VeenLanden College over de praktijkdiploma’s van de Associatie voor het vo

Mijn naam is Patrick Fränzel en ik zit nu voor een zesde schooljaar in het onderwijs. Mijn achtergrond ligt in het bedrijfsleven: Finance en Business Control. Mijn collega Jeroen Vis, commercieel (bedrijfs-)econoom, is sinds 5 jaar werkzaam in het onderwijs. Beiden zijn we docent (bedrijfs-)economie op het VeenLanden College in Mijdrecht en Vinkeveen. Wij hebben allebei eerst onze sporen verdiend in het bedrijfsleven en dat maakt dat wij een belangrijke meerwaarde zien in het goed voorbereiden van leerlingen op de praktijk. De school biedt aan leerlingen met een bijzondere interesse voor ondernemersvaardigheden en ondernemend onderwijs, veel mogelijkheden om zich te ontwikkelen. De officiële examens van de Associatie spelen hierbij een belangrijke rol.

Praktijkdiploma’s van de Associatie

Kwaliteit is een speerpunt bij een onafhankelijk examenbureau als de Associatie. De diploma’s  voldoen aan de eisen die het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap oplegt. De Associatie neemt landelijk examens af, waardoor de examens niet van elkaar verschillen. De diploma’s zijn gericht op actuele vaardigheden. Precies om die reden worden het praktijkdiploma’s genoemd: de praktijk staat voorop!

Op mavo, havo en atheneum van het VeenLanden College kunnen leerlingen (bedrijfs-)economie facultatief het officiële diploma Basiskennis Ondernemerschap en Basiskennis Boekhouden (BKB®) van de Associatie behalen. Wanneer een atheneumleerling bedrijfseconomie of accountancy gaat studeren, bieden wij hem/haar zelfs het PDB® programma niveau 4 aan, bestaande uit Kostencalculatie, Financiering en Bedrijfsadministratie. Er zijn veel leerlingen die hiervan gebruikmaken en daar zijn we bijzonder trots op.

De voorbereiding op de examens van de Associatie doen wij tijdens de reguliere lessen Bedrijfseconomie en vullen wij waar nodig aan. De literatuur van uitgeverij Van Vlimmeren is hierbij een uitstekend hulpmiddel. Daarnaast zijn er extra naschoolse examentrainingen die doorgaans druk  worden bezocht.

De examendagen, drie momenten per jaar, zijn altijd spannend. De professionele examinatoren van de Associatie werken uitstekend met ons samen om de examens optimaal te laten verlopen. Veel oud-leerlingen geven ons terug hoe waardevol de examens later zijn geworden in hun studie of bij een sollicitatie. Accountantskantoor KPMG heeft al meerdere oud-leerlingen in hun talentprogramma opgenomen. In de laatste examenronde van 4 november slaagden weer 27 van de 30 leerlingen en daar zijn wij trots op!

International Business College

Dit schooljaar zijn we in havo 4 gestart met het International Business College (IBC). Dit onderwijs is gebaseerd op het 20/80-learning concept. Met dit onderwijs kunnen wij de praktijk nog dichter bij de leerlingen brengen. Vanzelfsprekend staan Basiskennis Ondernemerschap en Basiskennis Boekhouden (BKB®) vast op het programma van de IBC-leerlingen.

Als docenten zijn wij heel blij met de mogelijkheden die de examens van de Associatie onze leerlingen bieden. Wij merken dat door de praktijk dichter bij de leerling te plaatsen, niet alleen de kennis maar vooral ook de motivatie in een rap tempo toeneemt. Dat zorgt voor enthousiaste leerlingen en levert veelbelovende ondernemers op.

Laatste onderwijs blogs

 • Opleider

  22 maart 2024

  Het examenafnameproces door de ogen van een ervaren toezichthouder

  Het examenafnameproces door de ogen van ervaren toezichthouder Lineke Hanselaar

 • Opleider

  12 december 2023

  Toekomstgericht leren: het belang van Basiskennis Ondernemerschap op de Johan de Witt Scholengroep

  Lars van Gelder over het examen Basiskennis Ondernemerschap (BKO)

 • Opleider

  28 september 2023

  De integratie van boekhouden in het onderwijs levert een waardevolle bijdrage

  Willy van Stipdonk over het examen Basiskennis Boekhouden (BKB®) van de Associatie voor Examinering

Meer informatie over onze dienstverlening of een examen? We helpen je graag!