Basiskennis Loonadministratie (BKL®)

Opleidingsniveau: Vergelijkbaar met mbo 3
Salarisadministratie. Een vak waarin altijd werk is, getuige de vele vacatures voor (assistent)salarisadministrateur. Een boeiend en afwisselend vak, waarin regelmatig wat wijzigt. Niet alleen in het personeelsbestand of in de hoogte en samenstelling van salarissen, maar ook op het terrein van wet- en regelgeving.

Meer informatie nodig?
We helpen je graag!

Als salarisadministrateur word je uitgedaagd bij te blijven in je vakgebied. Het Associatiediploma Basiskennis Loonadministratie is bestemd voor de startende salarisadministrateur of assistent op de afdeling salarisadministratie. Ook als je regelmatig samenwerkt met de salarisadministratie, biedt dit diploma waardevolle achtergrondinformatie.
 

Je kunt het Associatiediploma Basiskennis Loonadministratie aanvragen wanneer je de examens Loonheffingen niveau 3 en Arbeidsrecht & Sociale Zekerheid niveau 3 met succes hebt afgerond. Je bepaalt zelf in welke volgorde je examen doet.

Verder groeien?

Als je daarnaast nog het Associatiecertificaat Personeel, Organisatie en Communicatie niveau 3 haalt, kun je het Associatiediploma Medewerker Personeelszaken (MPZ®) aanvragen. Hiermee toon je aan dat je als zelfstandig medewerker personeelszaken aan de slag kunt.

Het diploma Basiskennis Loonadministratie (BKL®) bestaat uit de volgende examens:

Loonheffingen niveau 3

Vergelijkbaar met opleidingsniveau: mbo 3

Examensoort: Online

Ben je werkzaam als administratief medewerker en wil je verder op het gebied van loonadministratie? Met het certificaat Loonheffingen niveau 3 op zak, heb je kennis van loonadministratie, loonbelastingtabellen en …

Loonheffingen niveau 3

Arbeidsrecht & Sociale Zekerheid niveau 3

Vergelijkbaar met opleidingsniveau: mbo 3

Examensoort: Online

Van cao-regelgeving en sociale zekerheid tot arbeidsongeschiktheid en werkloosheid. Als (toekomstig) personeelsfunctionaris of …

 

Arbeidsrecht & Sociale Zekerheid niveau 3

Praktische informatie

  Vooropleiding
  Examendata en locaties
  Tarieven
  Inschrijftermijnen & examenoproep
  Toegestane hulpmiddelen
  Procedures & regels
  Bijzonderheden
  Belangrijke exameninformatie
Vooropleiding

Voor dit examen is geen specifieke vooropleiding vereist.

Examendata en locaties
 • Loonheffingen niveau 3
  Online examen
  Elke werkdag
  19 locaties
 • Arbeidsrecht & Sociale Zekerheid niveau 3
  Online examen
  Elke werkdag
  19 locaties

Online examens worden gedurende het gehele jaar afgenomen. Je kunt elke werkdag online examen doen in een toetscentrum. Tijdens je inschrijving kies je een examendatum, -tijdstip en -locatie.

Tarieven
 • Bekijk hier informatie over de tarieven van het examen Loonheffingen niveau 3.
 • Bekijk hier informatie over de tarieven van het examen Arbeidsrecht en Sociale Zekerheid niveau 3.

Is jouw opleider vrijgesteld van btw-heffing? Dan betaal je over het examen ook geen btw. Kijk voor meer informatie op de pagina Betalen.

Inschrijftermijnen & examenoproep

Inschrijfdatum
Je kunt elke werkdag online examen doen. Daarom geldt voor online examens geen inschrijfdatum.

Examenoproep
De oproep voor online examens ontvang je per e-mail, direct na je inschrijving. Bij de toetslocatie kun je je examenoproep op je telefoon of tablet laten zien. Uiteraard is het ook toegestaan om je oproep te printen en op papier te tonen.

Toegestane hulpmiddelen

Wil je weten welke hulpmiddelen je standaard mag gebruiken tijdens een Associatie-examen? Kijk dan op de pagina Procedures & regels.

Procedures & regels

Ga je examen doen? Kijk op de pagina Procedures & regels. Zo weet je precies waar je aan toe bent. Op deze pagina vind je een overzicht van de belangrijkste procedures en een uitleg over het aanvragen van examenproducten zoals een vrijstelling of inzage.

Bijzonderheden

De geldigheidstermijn van de certificaten Loonheffingen niveau 3 en Arbeidsrecht & Sociale Zekerheid niveau 3 is 4 jaar. Wil je het Associatiediploma Basiskennis Loonadministratie (BKL®) behalen? Houd dan de geldigheidsduur goed in de gaten.

Belangrijke exameninformatie
 • Wetswijzigingen worden in het examen verwerkt vanaf 6 maanden na invoering. 
 • Wil je oefenen met de examensoftware en de verschillende vraagsoorten die in het examen voor kunnen komen?  Bekijk hier het demo-examen.   

Meer informatie over onze dienstverlening of een examen? We helpen je graag!