Dé baas over je eigen skills met gloednieuw examen Ondernemerschap

30 september 2021

Meer informatie nodig?
We helpen je graag!

De arbeidsmarkt verschuift continu. Steeds meer mensen kiezen om voor zichzelf te beginnen. Waar het eerst leek alsof men door het coronatijdperk terughoudender werd in het starten van een eigen onderneming, constateert de Kamer van Koophandel weer een toename. Die is voornamelijk te vinden in de zakelijke dienstverlening, detailhandel en de bouw.

Daarom heeft de Associatie, naast het bestaande examen Basiskennis ondernemerschap (BKO), het examen Ondernemerschap ontwikkeld. Dit examen richt zich op professionals die een eigen onderneming willen starten en bij groei overwegen om personeel in dienst te nemen.

Aandacht voor specifieke skills
In het examen Basiskennis ondernemerschap (BKO) ligt de nadruk op de basiskneepjes in marketing, commercie & sales en bedrijfsadministratie. In het examen Ondernemerschap wordt hier dieper op ingegaan en ligt de focus ook op specifieke skills en personeel & organisatie. Aan bod komen:

 • Ondernemerschap in het algemeen; Hoe stel je een ondernemersplan op? Hoe vul je een business canvas model en de verschillende onderdelen in?
 • Commercie & Sales; Wat is e-commerce en welk kanaal zet je in bij welke doelgroep? Hoe herken je de verschillende in- en verkoopkanalen in de bedrijfskolom? En hoe stel je een offerte op?
 • Marketing; Waar zit precies je doelgroep en welk communicatie-platvorm past hierbij? Hoe laat je je organisatie groeien? Hoe voer je een marktonderzoek uit?
 • Financieel & Bedrijfsadministratie; Hoe stel je een financierings-, investerings-, liquiditeits-, exploitatiebegroting op? Hoe stel je een balans- en een winst- en verliesrekening op? En wat betekenen die financiële kengetallen voor de onderneming? Hoe kun je de financiële administratie verzorgen zoals het versturen van facturen en een btw-aangifte zelfstandig invullen?
 • Personeel & Organisatie; Hoe kun je de kwaliteiten van het team herkennen via het Belbin teamrolmodel? Hoe herken je verschillende soorten van arbeidsrelaties en hoe kun je hierop anticiperen?

Vanaf 1 december 2021 kunnen kandidaten zich inschrijven voor dit examen en vanaf 1 februari 2022 is het mogelijk het examen te doen.

Meer weten? Het examenprogramma, het voorbeeldexamen en meer informatie over het examen Ondernemerschap is hier te vinden.

Laatste nieuws

 • 20 februari 2024

  Nieuwe samenwerking SD Worx en de Associatie voor Examinering

  Onlangs richtte SD Worx, aanbieder van HR- en salarisoplossingen sinds 1945, een academy op om eigen salarisadministrateurs te trainen en werven. Voor examinering schakelde SD Worx de expertise in van de Associatie voor Examinering; onderdeel van eX:plain.

 • 15 februari 2024

  Wijzigingen examenaanbod per 1 september 2024

  De Associatie streeft naar het up-to-date houden van examens die nauw aansluiten bij de huidige beroepspraktijk. Dit doen we in samenspraak met vertegenwoordigers uit het werkveld, opleiders, uitgevers, de Examencommissie en andere belanghebbenden.

 • 14 februari 2024

  Vervanging rekenmachines op alle toetslocaties

  In de loop van februari 2024 zullen op alle toetslocaties de Casio fx-82MS rekenmachines vervangen worden door de nieuwe versie Casio fx-82NL.

Meer informatie over onze dienstverlening of een examen? We helpen je graag!