Dé baas over je eigen skills met gloednieuw examen Ondernemerschap

30 september 2021

Meer informatie nodig?
We helpen je graag!

De arbeidsmarkt verschuift continu. Steeds meer mensen kiezen om voor zichzelf te beginnen. Waar het eerst leek alsof men door het coronatijdperk terughoudender werd in het starten van een eigen onderneming, constateert de Kamer van Koophandel weer een toename. Die is voornamelijk te vinden in de zakelijke dienstverlening, detailhandel en de bouw.

Daarom heeft de Associatie, naast het bestaande examen Basiskennis ondernemerschap (BKO), het examen Ondernemerschap ontwikkeld. Dit examen richt zich op professionals die een eigen onderneming willen starten en bij groei overwegen om personeel in dienst te nemen.

Aandacht voor specifieke skills
In het examen Basiskennis ondernemerschap (BKO) ligt de nadruk op de basiskneepjes in marketing, commercie & sales en bedrijfsadministratie. In het examen Ondernemerschap wordt hier dieper op ingegaan en ligt de focus ook op specifieke skills en personeel & organisatie. Aan bod komen:

 • Ondernemerschap in het algemeen; Hoe stel je een ondernemersplan op? Hoe vul je een business canvas model en de verschillende onderdelen in?
 • Commercie & Sales; Wat is e-commerce en welk kanaal zet je in bij welke doelgroep? Hoe herken je de verschillende in- en verkoopkanalen in de bedrijfskolom? En hoe stel je een offerte op?
 • Marketing; Waar zit precies je doelgroep en welk communicatie-platvorm past hierbij? Hoe laat je je organisatie groeien? Hoe voer je een marktonderzoek uit?
 • Financieel & Bedrijfsadministratie; Hoe stel je een financierings-, investerings-, liquiditeits-, exploitatiebegroting op? Hoe stel je een balans- en een winst- en verliesrekening op? En wat betekenen die financiële kengetallen voor de onderneming? Hoe kun je de financiële administratie verzorgen zoals het versturen van facturen en een btw-aangifte zelfstandig invullen?
 • Personeel & Organisatie; Hoe kun je de kwaliteiten van het team herkennen via het Belbin teamrolmodel? Hoe herken je verschillende soorten van arbeidsrelaties en hoe kun je hierop anticiperen?

Vanaf 1 november 2021 kunnen kandidaten zich inschrijven voor dit examen en vanaf 1 februari 2022 is het mogelijk het examen te doen.

Meer weten? Het examenprogramma, het voorbeeldexamen en meer informatie over het examen Ondernemerschap is hier te vinden.

Laatste nieuws

 • 20 oktober 2021

  Online kennissessie Ondernemerschap op 29 november

  De Associatie voor Examinering wil opleiders en docenten graag via een online sessie informeren hoe het examen Ondernemerschap is ontstaan en welke toegevoegde waarde het heeft op de huidige examens.

 • 30 september 2021

  Nieuw vanaf 1 februari 2022: het examen Ondernemerschap

  De arbeidsmarkt verschuift continu. Steeds meer mensen kiezen om voor zichzelf te beginnen. Waar het eerst leek alsof men door het coronatijdperk terughoudender werd…

 • 29 september 2021

  Aanpassing annuleringsvoorwaarden examens Associatie

  Per 1 oktober 2021 gelden weer de reguliere annulerings- / wijzigingsvoorwaarden voor het verzetten of annuleren van een examen van de Associatie.

Meer informatie over onze dienstverlening of een examen? We helpen je graag!