Grensoverschrijdende arbeid en sociale zekerheid Webinar door Carlo Douven

Meer informatie nodig?
We helpen je graag!

De Associatie voor Examinering organiseert een webinar voor de werknemer die binnen het financieel advieskantoor te maken hebben met werknemers die wonen of werken in het buitenland.

Waar is de grensoverschrijdende werknemer sociaal verzekerd?
In welk land betaalt een werkgever sociale zekerheidspremies voor zijn grensoverschrijdende werknemer?

Wat is de invloed van het Europese recht op de sociale zekerheid?
Moet de werkgever alles regelen of moet de werknemer ook iets doen?

Inhoud

 • Grensoverschrijdend werken en sociale zekerheid
  Bij de inhouding van de loonheffingen is relevant waar een grensoverschrijdende werknemer sociaal verzekerd is. Om dat te bepalen zijn meerdere factoren van belang, zoals de woonplaats van de werknemer, waar de werknemer werkt, zijn beroep, waar de werkgever gevestigd is etc. Hoe brengen we deze relevante feiten en omstandigheden in beeld als werkgever?
 • Europese sociale zekerheidsverordening
  Als een werknemer over de grens werkt, dan is hij in beginsel sociaal verzekerd in het werkland. Deze hoofdregel kent veel uitzonderingen, zeker in deze tijden waarin in- en uitzending van personeel en grensarbeid steeds meer voorkomt. Werknemers werken in veel meer situaties niet meer uitsluitend in één land. Het thuiswerken in een ander land kan bijv. de sociale zekerheid al sterk beïnvloeden. Tijdelijke detachering al dan niet door een uitzendbureau is ook een veel voorkomend verschijnsel. Omdat het Europees recht voorgaat op de nationale wetgeving gaan we aandacht besteden aan de Europese sociale zekerheidsregelgeving.
 • 30%-regeling voor ingekomen werknemers
  Ook gaan we in op de sociale zekerheidsverdragen voor werknemers die van buiten de EU/EER/Zwitserland in Nederland komen werken of uitgezonden worden vanuit Nederland naar die landen. En uiteraard gaan we ook in op de nationale wet- en regelgeving.
 • Administratieve aspecten
  Tijdens het webinar gaan we in op de praktische aspecten. Hoe verwerk je een en ander in de loonaangifte en wanneer heeft een werkgever buitenlandse verplichtingen.

Spreker

Het webinar wordt verzorgd door Carlo Douven.

Mr. C.L.J.R. Douven (1959) is na zijn studie fiscaal recht aan de Universiteit van Tilburg gaan werken bij de Belastingdienst. De laatste 25 jaar heeft hij praktijkervaring opgebouwd met betrekking tot de belastingheffing van werknemers die grensoverschrijdend werken. Hij is specialist internationaal belastingrecht en sociale zekerheid en heeft ook veel ervaring in het verzorgen van cursussen en workshops. Carlo is verder auteur van vele artikelen en boeken over deze boeiende materie.

Praktische informatie

Doelgroep: werkgevers, HR-medewerkers en medewerkers in de functie van salarisadministrateur.

Datum: dinsdag 24 mei 2022 van 15.00 uur tot 17.00 uur.

Tarief € 125,00

Heeft u interesse in dit webinar of wilt u meer informatie?
Stuur een e-mail naar Saskia Bresser-Stein s.bresser@associatie.nl

Direct aanmelden voor het webinar

Laatste nieuws

 • 20 februari 2024

  Nieuwe samenwerking SD Worx en de Associatie voor Examinering

  Onlangs richtte SD Worx, aanbieder van HR- en salarisoplossingen sinds 1945, een academy op om eigen salarisadministrateurs te trainen en werven. Voor examinering schakelde SD Worx de expertise in van de Associatie voor Examinering; onderdeel van eX:plain.

 • 15 februari 2024

  Wijzigingen examenaanbod per 1 september 2024

  De Associatie streeft naar het up-to-date houden van examens die nauw aansluiten bij de huidige beroepspraktijk. Dit doen we in samenspraak met vertegenwoordigers uit het werkveld, opleiders, uitgevers, de Examencommissie en andere belanghebbenden.

 • 14 februari 2024

  Vervanging rekenmachines op alle toetslocaties

  In de loop van februari 2024 zullen op alle toetslocaties de Casio fx-82MS rekenmachines vervangen worden door de nieuwe versie Casio fx-82NL.

Meer informatie over onze dienstverlening of een examen? We helpen je graag!