Communicatieve en adviesvaardigheden

Opleidingsniveau: Vergelijkbaar met hbo
Examensoort: Mondeling

Meer informatie nodig?
We helpen je graag!

Omschrijving Examen

Het mondelinge examen Communicatieve en adviesvaardigheden is een presentatie en adviesgesprek over de implementatie van de resultaten uit het onderzoeksverslag van het eindwerkstuk CBC®.

Jouw ingeleverde eindwerkstuk CBC® vormt de basis voor het mondeling examen Communicatieve en adviesvaardigheden. In het mondelinge examen presenteer je het implementatievoorstel en ligt de nadruk op de toelichting van het adviesvoorstel vanuit klantperspectief. We raden je aan om het beoordelingsformulier dat te vinden is onder het kopje Downloads op deze pagina goed te bestuderen om zo te zien aan de hand van welke criteria het mondelinge examen beoordeeld wordt.

Bij dit mondelinge examen toon je aan dat je specifieke competenties zoals presentatietechnieken en adviesvaardigheden beheerst en dat je een volwaardig gesprekspartner bent voor het management bij managementvraagstukken op het gebied van beloningsbeleid.

Communicatieve en adviesvaardigheden is geschikt voor:

 • iedereen die verantwoordelijk is voor salarisadministratie in een middelgrote of grote onderneming;
 • iedereen die het management adviseert;
 • salarisfunctionarissen die zich graag verder willen ontwikkelen in professionele zin.
Verder groeien?

Samen met Strategische Arbeidsvoorwaarden & Belonen en het eindwerkstuk CBC® levert dit diploma je het Associatiediploma Compensation & Benefits Consultant (CBC®) op. Hiermee laat je zien dat je dé adviseur bent voor managementvraagstukken op het gebied van arbeid en beloning.

Praktische informatie

  Vooropleiding
  Examendata & locaties
  Tarieven
  Inschrijftermijnen & examenoproep
  Toegestane hulpmiddelen
  Procedures & regels
  Belangrijke exameninformatie
  Downloads
Vooropleiding

Voor dit examen is geen specifieke vooropleiding vereist.

Examendata & locaties

Online afname mondeling examen

De afname van het mondelinge examen Communicatieve en adviesvaardigheden vindt online via Microsoft Teams plaats. Hierbij zijn twee beoordelaars aanwezig en iemand die toezicht houdt of de afname goed verloopt.

Je kunt een examendatum plannen door een e-mail te sturen aan examenuitvoering@associatie.nl.

Let op, je kunt alleen deelnemen aan het mondelinge examen als jouw eindwerkstuk CBC® met een voldoende is beoordeeld.

Tarieven

Bekijk hier informatie over de tarieven van dit examen. Is je opleider vrijgesteld van btw-heffing? Dan betaal je over je examen ook geen btw. Kijk voor meer informatie op de pagina Betalen.

Inschrijftermijnen & examenoproep

Voor dit examen gelden afwijkende inschrijftermijnen ten opzichte van het examenreglement.

Houd er rekening mee dat je jouw eindwerkstuk CBC® tijdig indient; de beoordeling van het eindwerkstuk neemt 15 werkdagen in beslag.

Direct nadat je je hebt aangemeld voor het mondeling examen, stuur je, uiterlijk 15 dagen voor de examendatum, jouw goedgekeurde eindwerkstuk per e-mail aan: examenuitvoering@associatie.nl

 

Toegestane hulpmiddelen

Wil je weten welke hulpmiddelen je standaard mag gebruiken tijdens een Associatie-examen? Kijk dan op de pagina Procedures & regels.

Procedures & regels

Ga je examen doen? Kijk dan op onze algemene pagina Procedures & regels. Hier vind je alles wat je moet weten voordat je examen gaat doen. Ook lees je hoe je examenproducten kunt aanvragen: van een vrijstelling of inzage tot een vertaling van je diploma.

Belangrijke exameninformatie

Bij een beoordeling van minimaal een voldoende voor je eindwerkstuk CBC® kun je je aanmelden voor het mondelinge examen Communicatieve en adviesvaardigheden.

Het examen Communicatieve en adviesvaardigheden is een online mondeling examen en duurt 40 minuten. De presentatie van jouw advies duurt maximaal 10 minuten. De ondervraging door de beoordelaar(s) duurt maximaal 30 minuten.

De beoordeling van jouw presentatie vindt plaats aan de hand van het beoordelingsformulier dat te vinden is onder het kopje Downloads op deze pagina.

Meer informatie over het eindwerkstuk vind je op de examenpagina van het eindwerkstuk CBC®

 • Voor meer informatie over de geldigheidstermijn van de certificaten, klik hier.
Downloads

Op deze pagina vind je downloads voor dit examen.

Veelgestelde vragen

Ik heb extra tijd nodig tijdens mijn examen. Hoe vraag ik dit aan?

Heb je een beperking? Dan kun je examentijdverlenging of een eventuele aanpassing aanvragen. Tijdens je inschrijving in onze webshop wordt gevraagd of je examentijdverlenging of andere hulpmiddelen nodig hebt. Je vinkt dit aan. Als bewijs vragen wij om een dokters- of dyslexieverklaring te uploaden. Ben je van buitenlandse afkomst? Dan kun je een aanvraag doen als je korter dan vijf jaar in Nederland woont. Upload een uittreksel BRP of ander officieel document waarop staat sinds wanneer je in Nederland woont.

Na aanvraag is je inschrijving nog niet definitief. Wanneer je voorkeursdatum niet meer beschikbaar is, neemt onze Klantenservice contact met je op om de definitieve datum, locatie en het tijdstip met je af te stemmen. Wanneer je verklaring niet voldoende is, nemen wij ook contact met je op.

Het is niet mogelijk om na inschrijving een aanpassing aan te vragen.

Is het mogelijk om een examendatum te verzetten?

Je kunt een online examen omboeken tot 7 dagen vóór de examendatum. Aan een omboeking zijn administratiekosten verbonden. Je kunt je examen zelf omboeken via je account op de website.

Kan de factuur naar mijn werkgever worden gestuurd of op naam van mijn werkgever worden gezet?

De factuur wordt altijd naar je verstuurd en op jouw naam uitgegeven. Het is niet mogelijk om de factuur op een andere naam te laten zetten. Als je wilt, kun je je factuur als declaratie indienen bij je werkgever.

Meer informatie over onze dienstverlening of een examen? We helpen je graag!