Veelgestelde vragen

Staat jouw vraag er niet tussen? Stuur hem dan naar klantenservice@associatie.nl, Wij zullen je vraag zo snel mogelijk in behandeling nemen.

Inschrijven

Hoe schrijf ik me in voor een examen?

Wil je je inschrijven voor een online examen? Dat kan via je account op deze website. Zoek jouw examen in de Examengids en open de examenpagina. Klik vervolgens op de button Inschrijven op deze examenpagina.

Twee betalingsmogelijkheden
Een online examen biedt twee betalingsmogelijkheden.

  • Betaling via iDeal
  • Betaling via creditcard

De factuur staat dezelfde dag in je account.

 

Kan ik een online examen thuis afleggen?

Nee, je legt het examen af op één van onze toetslocaties. Hier vind je een overzicht van onze locaties.

Ik heb extra tijd nodig tijdens mijn examen. Hoe vraag ik dit aan?

Heb je een beperking? Dan kun je examentijdverlenging of een eventuele aanpassing aanvragen. Tijdens je inschrijving in onze webshop wordt gevraagd of je examentijdverlenging of andere hulpmiddelen nodig hebt. Je vinkt dit aan. Als bewijs vragen wij om een dokters- of dyslexieverklaring te uploaden. Ben je van buitenlandse afkomst? Dan kun je een aanvraag doen als je korter dan vijf jaar in Nederland woont. Upload een uittreksel BRP of ander officieel document waarop staat sinds wanneer je in Nederland woont.

Na aanvraag is je inschrijving nog niet definitief. Als de aanvraag wordt goedgekeurd, ontvang je een examenbevestiging in je mail. Wanneer je verklaring niet voldoende is, zullen wij deze afwijzen. Daar ontvang je ook een bevestiging van in je mail.

Het is niet mogelijk om na inschrijving een aanpassing aan te vragen.

Waarom moet ik btw betalen?

Het examen is de afsluiting van je opleiding, of van zelfstudie. Wanneer jouw opleider is vrijgesteld van btw, betaal je ook over het examen geen btw. Wanneer jouw opleider wel btw-plichtig is of wanneer je geen opleider hebt, betaal je 21% btw over het examen.

Waarom zou ik kiezen voor de Associatie?

De Associatie heeft zo’n 80 jaar ervaring met examineren. In die tijd heeft de Associatie een stevige naam opgebouwd in het bedrijfsleven. De diploma’s PDB®, MBA en PDL® zijn begrippen geworden in deze sectoren. De originele diploma’s haal je alleen bij de Associatie!

In nauwe samenwerking met professionals uit het werkveld en onze eigen toetsdeskundigen worden de examenprogramma’s en examenvragen opgesteld. Zo ben je verzekerd van een optimale aansluiting op de praktijk.

In veel van onze examens zijn open vragen opgenomen. Alle examens met open vragen worden gecorrigeerd door inhoudsdeskundigen die door ons ook getraind worden op het corrigeren van examens. Gesloten vragen worden gecorrigeerd door het systeem.

Wat is de sluitingsdatum voor aanmelding voor het examen?

Online examens

Het hele jaar door worden online examens afgenomen. Je kunt je dus ook het hele jaar door inschrijven. Daarom geldt voor online examens geen sluitingsdatum.
De periodes voor de zomervakantie en aan het einde van het jaar zijn geliefde examenmomenten. Wil je zeker zijn van een plek, dan adviseren wij je hier op tijd voor in te schrijven.

Sluitingsdata mondelinge examens

Wil je je inschrijven voor een mondeling examen? Dit kan over het algemeen tot 7 werkdagen voor het eerste examen van het betreffende diploma. Per examen kunnen de inschrijftermijnen verschillen. De actuele informatie vind je op de betreffende examenpagina in de Examengids.
Het is echter verstandig om de inschrijving eerder te regelen. Bij inschrijving tussen de 20 en 7 werkdagen voor het eerste examen van het betreffende diploma in de examenronde betaal je 2 maal het reguliere tarief. Bekijk de examendata op de examenpagina van het examen.

Wanneer kan ik examen doen?

Je kunt het hele jaar door het hele land examen afleggen. Hier vind je een overzicht van onze locaties.

Is het mogelijk om een examendatum te verzetten?

Je kunt een online examen omboeken tot 7 dagen vóór de examendatum. Aan een omboeking zijn administratiekosten verbonden. Je kunt je examen zelf omboeken via jouw account op de website.

Wanneer wordt de examenoproep verzonden?

Online examens
Na inschrijving ontvang je de examenoproep nog dezelfde dag per e-mail. Heb je geen oproep ontvangen? Neem dan contact op met onze klantenservice via klantenservice@associatie.nl of 033 461 21 59.

Mondelinge examens
De oproep voor het examen ontvang je per e-mail, uiterlijk 10 dagen voor het examen. Als je geen oproep hebt ontvangen, neem dan contact op met onze klantenservice via klantenservice@associatie.nl of 033 461 21 59.

Bij de toetslocatie kun je de examenoproep op jouw telefoon of tablet laten zien. Uiteraard mag je ook de oproep printen en op papier tonen.

Wijzigen en annuleren

Kan ik mijn examen annuleren?

Op deze pagina vind je de geldende voorwaarden voor het annuleren van een examen.

Kan ik mijn examen verplaatsen naar een andere datum of locatie?

Op deze pagina vind je de geldende voorwaarden voor het verplaatsen van een examen.

Betaling

Kan de factuur naar mijn werkgever worden gestuurd of op naam van mijn werkgever worden gezet?

De factuur wordt altijd in jouw account gezet en op jouw naam uitgegeven. Het is niet mogelijk om de factuur op een andere naam te laten zetten. Als je wilt, kunt je de factuur als declaratie indienen bij jouw werkgever.

Op welke manieren kan ik betalen?

Je kunt op twee manieren betalen:

  • Betaling via iDEAL.
  • Betaling via creditcard.

Je factuur staat dezelfde dag in je account.

Praktische informatie voor het examen

Vragen over het Test Center reglement en de Test Center procedure.

Hoe ver van tevoren moet ik me melden voor het afleggen van mijn examen?

Wij verzoeken je om uiterlijk 15 minuten voor aanvang van het examen aanwezig te zijn en je te melden bij de balie van het Test Center.

Als ik te laat bij het Test Center aankom, mag ik dan nog examen doen?

Als je te laat bent, kan je niet meer deelnemen aan het examen. Je krijgt dan ook geen restitutie van het examengeld.

Als ik iemand meeneem naar het examen, mag deze persoon op de examenlocatie wachten?

Helaas is het niet mogelijk om iemand anders op de examenlocatie te laten wachten.

Wat is de procedure nadat ik mij heb aangemeld bij de balie van het Test Center?

Nadat je je hebt geïdentificeerd, ontvang je de inloggegevens voor toegang tot het examen. Vervolgens word je naar je plaats begeleid en indien nodig geïnstrueerd.

Wat moet ik doen als ik mijn examen heb afgerond?

Na afloop van het examen meld je je af bij de Toezichthouder. Het verkregen kladpapier lever je in. Wat je hebt geschreven op het kladpapier wordt niet meegenomen in de beoordeling van je examen.

Krijg ik zonder geldig legitimatiebewijs toegang tot mijn examen?

Zonder geldig legitimatiebewijs krijg je geen toegang tot het examen. Jouw legitimatiebewijs wordt op het Test Center mogelijk ter verificatie gescand met een ID-scanner. Tijdens het examen kunnen de gegevens op je legitimatiebewijs steekproefsgewijs worden gecontroleerd om je identiteit vast te stellen.

Wordt er tijdens het examen toezicht gehouden?

Er wordt tijdens het examen toezicht gehouden, onder andere met behulp van camera’s. Deze beelden worden niet opgenomen of bewaard.

Is er nog een extra stap om mijzelf te identificeren behalve mijn geldig legitimatiebewijs?

Dit is niet meer het geval.

Wat is de procedure als er tijdens mijn examen fraude is geconstateerd?

Elke vorm van fraude heeft tot gevolg dat wij een melding ontvangen van het Test Center, er aangifte wordt gedaan en je in de toekomst geen examen meer kunt doen bij de locaties van Lamark.

Wat ontvang ik voor aanvang van mijn examen?

Je ontvangt van de toezichthouder een formulier met inloggegevens. Op het formulier staan ook de toegestane materialen en hulpmiddelen bij het examen. Andere dan daar genoemd, zijn niet toegestaan. Daarnaast ontvang je kladpapier. Dit lever je na het examen weer in bij de toezichthouder. Wat je hebt geschreven op het kladpapier wordt niet meegenomen in de beoordeling van je examen. Indien van toepassing worden rekenmachines en pennen door het Test Center ter beschikking gesteld.

Wat gebeurt er als ik zelf de toegestane materialen en hulpmiddelen meeneem?

Zelf meegenomen hulpmiddelen worden voor en na het examen door de toezichthouder gecontroleerd. Eventuele ongeoorloofde hulpmiddelen worden altijd door de toezichthouder  ingenomen als bewijsmateriaal.

Kan ik mijn persoonlijke bezittingen tijdens mijn examen ergens veilig opbergen?

Alle persoonlijke bezittingen worden tijdens het examen opgeborgen in een beschikbaar kluisje (inclusief horloge en uitgeschakelde elektrische apparaten).

Mag ik tijdens het examen eten en/of drinken?

Eten en/of drinken is tijdens het examen niet toegestaan.

Kan ik tijdens het examen naar het toilet?

Een bezoek aan het toilet is tijdens het examen niet toegestaan.

Wat moet ik doen als er tijdens mijn examen problemen of onregelmatigheden zich voordoen?

Mochten zich tijdens het examen problemen of onregelmatigheden voordoen, meld deze dan direct bij de toezichthouder op het Test Center. De onregelmatigheid wordt genoteerd bij je boekingsgegevens tijdens het afmelden. Wanneer je een opmerking hebt over de inhoud van je examen, kun je hierover contact opnemen met de Klantenservice van de Associatie.

Wanneer krijg ik mijn uitslag van het examen?

Je ontvangt de uitslag uiterlijk binnen 14 dagen na de examendatum. Het kan zijn dat je de uitslag binnen enkele dagen ontvangt, maar dit kan ook 14 dagen duren. Dit zegt niets over de uitslag, maar over de agenda van de aan jou toegewezen corrector. Als je geslaagd bent, zal je je certificaat en/of diploma binnen vier weken na je uitslagmail ontvangen.

Waar kan ik nog meer informatie vinden over online examens?

Meer informatie kun je vinden in het Informatieblad online examens.

Mocht ik toch nog andere vragen hebben, waar kan ik dan terecht?

Heb je vragen over het examen, de voorbereiding of kunnen we je ergens anders mee helpen? Neem gerust contact op met onze Klantenservice via +31 (0)33 461 21 59 of stuur een e-mail naar klantenservice@associatie.nl.

Voorbereiding op het examen

Zijn er meer voorbeeldexamens beschikbaar?

Alle voorbeeldexamens die beschikbaar zijn, vind je op onze website. Het is niet mogelijk om meer voorbeeldexamens bij ons op te vragen.

Hoe moeten de voorbeeldexamens gebruikt worden?

Bekijk hier uitleg over het versiebeheer voorbeeldexamens.

Moet ik mijn examenoproep printen?

Nee, dit is niet nodig. Je mag de oproep ook op jouw smartphone of tablet laten zien.

Wordt ieder online examen nagekeken door het systeem?

Nee, wij maken een onderscheid tussen gesloten vragen en open vragen.

Onder gesloten vragen vallen:

  • Meerkeuzevragen
  • Multiple select vragen
  • Invulvragen
  • Vragen waarbij u een punt moet aanklikken binnen een illustratie/video

Gesloten vragen worden nagekeken door het systeem.

Bij open vragen formuleer je zelf een antwoord. Deze antwoorden worden altijd nagekeken door een corrector

Hoe kan ik oefenen voor mijn examen?

In onze webshop vind je onder het kopje ‘Download voorbeeldexamen’ in ieder geval één voorbeeldexamen. Wij zijn bezig om voor alle examens een tweede voorbeeldexamen te ontwikkelen. Zodra deze gereed is, wordt deze ook in onze webshop geplaatst. Er is geen planning beschikbaar voor de ontwikkeling van de tweede voorbeeldexamens.

Is er een boekenlijst beschikbaar voor de examens?

Onder Studiemateriaal vind je een overzicht van uitgevers die studieboeken uitgeven voor opleidingen die leiden tot een Associatie-examen.

De Associatie werkt onafhankelijk van opleiders en uitgevers. Daarom spreken wij geen voorkeur of afkeur uit over de verschillende studieboeken. De Associatie heeft geen invloed op het lesmateriaal dat opleiders aanbieden.

Wat moet ik meenemen naar het examen?

Kijk op de examenpagina van je examen (via onze examengids) onder het kopje Toegestane hulpmiddelen om te weten welke hulpmiddelen je mag meenemen naar het examen. Op de locatie word het volgende aan je verstrekt:

Alle andere hulpmiddelen moet je zelf meenemen, er zijn bijvoorbeeld geen reserve wettenbundels beschikbaar op de locaties.

Hebben jullie tips om mij goed voor te kunnen bereiden op het examen?
  • In dit informatieblad vind je nuttige informatie over de gang van zaken op de toetslocatie over bijvoorbeeld het toetsenbord op de locatie.
  • In jouw website-account vind je onder Download voorbeeldexamens een voorbeeldexamen terug.
  • Op de examenpagina van het examen (via de Examengids) onder het kopje Downloads staat het examenprogramma. Hier staat precies omschreven welke kennis en vaardigheden je moet beheersen tijdens het examen.
  • Kijk op de examenpagina welke hulpmiddelen je mag gebruiken tijdens jouw examen.
  • Lees de routebeschrijving voor jouw locatie door. Vertrek op tijd van huis.
Ik ben al een tijdje bezig met mijn opleiding voor een Associatie-examen. De examens zijn nu gewijzigd. Is er een overgangsregeling?

Als er voor het examen een overgangsregeling van kracht is, vind je deze op de examenpagina’s in onze examengids.

Examen doen

Moet ik eurotekens invullen in het antwoord?

Nee, dit is niet nodig.

Moet ik bij hele bedragen ,00 of ,-- gebruiken? Of helemaal niets vermelden achter het bedrag?

Het maakt geen verschil of een antwoord geschreven wordt met ,– of ,00 of niets.

Moet ik getallen in mijn antwoord afronden op een geheel getal?

Bedragen worden in decimalen geschreven, indien van toepassing. Hoe getallen (bijvoorbeeld percentages) moeten worden genoteerd, staat vermeld bij de vraag.

Krijg ik punten voor een deel van het antwoord?

Bij een open vraag van meer dan één punt worden in bijna alle gevallen hele punten toegekend voor juiste delen van het gegeven antwoord. Bij open vragen kunnen alleen hele punten gegeven worden voor het (deel)antwoord. Bij een gesloten vraag waarbij meerdere antwoorden goed zijn, worden deelpunten gegeven. Datzelfde geldt voor sleepvragen en rangschikvragen. Hoeveel punten worden gegeven hangt af van het aantal antwoordmogelijkheden én van het aantal juiste antwoorden. Hierdoor is het mogelijk dat je bij een gesloten vraag een punt met één of meer decimalen krijgt voor een vraag.

Hoeveel antwoorden moet ik geven bij een vraag waarop meerdere antwoorden juist zijn?

Als er meerdere antwoorden juist zijn, wordt dit in de vraag aangegeven met de tekst  ‘let op, er zijn meerdere antwoorden juist’.
Per antwoordmogelijkheid beoordeel je of dat antwoord wel of niet juist is. Het is de bedoeling dat je alle juiste antwoorden op de vraag aanklikt.

Moet ik zelf inloggen en afsluiten?

Van de toezichthouder krijgt je een inlogcode en wachtwoord mee. Hiermee log je zelf in in het examen. De tijd begint pas te lopen op het moment dat je bent ingelogd in het examen. Als je zenuwachtig bent, heb je dus de tijd om nog even rustig adem te halen voor je het examen start.

Wanneer je klaar bent of als de beschikbare examentijd verstreken is, kun je het examen afsluiten. Vervolgens meld je je bij de toezichthouder.

Kan het rekeningschema ook geprint worden?

Bij de examens Basiskennis Boekhouden (BKB®), Bedrijfsadministratie niveau 4, 5 en 6 en Externe Verslaggeving niveau 6 wordt gebruikgemaakt van een digitaal rekeningschema dat je kunt openen tijdens het examen. Dit schema wordt ook voor je geprint op de locatie.

Krijg ik punten voor mijn berekening bij de examens?

Dit is afhankelijk van het examen. Bij de meeste examens is het mogelijk om deelpunten te behalen

Is er tijdens het examen kladpapier beschikbaar?

Wanneer je je aanmeldt zal de toezichthouder je kladpapier geven. Wanneer je meer kladpapier wilt, kun je dit aangeven bij de toezichthouder. Je levert het oude kladpapier in, voor je nieuw kladpapier krijgt. De hoeveelheid kladpapier verschilt per examen, dit is afgestemd op hoeveel aantekeningen je moet maken. Het kladpapier lever je na het examen in. Wat je hebt geschreven op het kladpapier wordt niet meegenomen in de beoordeling van je examen.

Hoe noteer ik een berekening in een online examen?

Wij willen niet precies voorschrijven hoe je een berekening moet noteren, je mag hierin doen wat je zelf het prettigst vindt. Het belangrijkste om te weten is dat een open vraag altijd wordt nagekeken door een corrector. Het is dus van belang dat je het antwoord zo noteert, dat dit duidelijk is voor de corrector.

  • Je krijgt geen punten voor de lay-out.
  • Het is niet belangrijk of je een * of x gebruikt of dat de bedragen netjes zijn uitgelijnd. Het moet bovenal begrijpelijk zijn voor de corrector!
  • Wanneer je een schema in moet vullen, wordt een leeg schema gegeven.

Tip: oefen met het noteren van berekeningen in een tekstverwerkingsprogramma als Word.

Uitslag

Wanneer krijg ik de uitslag?

Je ontvangt de uitslag uiterlijk binnen 14 dagen na de examendatum. Het kan zijn dat je de uitslag binnen enkele dagen ontvangt, maar dit kan ook 14 dagen duren. Dit zegt niets over de uitslag, maar over de agenda van de aan jou toegewezen corrector.

Ik wil mijn examen graag inzien. Hoe werkt dat?

Op onze website, op de pagina Procedures & regels, vind je alle informatie over het aanvragen van inzage in het examen.

Ik heb alle certificaten behaald voor mijn diploma. Krijg ik nu automatisch het diploma toegestuurd?

In de meeste gevallen wordt het diploma inderdaad automatisch toegestuurd.
Let op, in enkele gevallen wordt het diploma niet automatisch verstrekt. Je kunt het diploma aanvragen via een e-mail naar klantenservice@associatie.nl

Ik heb één of meerdere examens van mijn diploma behaald bij mijn opleider. Kan ik nu het Associatiediploma aanvragen?

Je kunt een Associatiediploma alleen aanvragen wanneer je alle onderdelen bij de Associatie hebt behaald, of wanneer je door de Associatie vrijstelling is toegekend voor bepaalde onderdelen.

Heb je een klacht over de gang van zaken of omstandigheden voorafgaand, tijdens of na afloop van het examen?

Wij verwijzen je graag naar deze pagina om het klachtenformulier in te vullen en de algemene voorwaarden te lezen.

Ik heb geen klacht, maar ik wil toch graag een opmerking door geven.

Alle opmerkingen zijn van harte welkom! Wij zullen deze meenemen bij de evaluatie van de examens. Je kunt deze doorgeven via klantenservice@associatie.nl of 033-4612159.

Bestaat er een geldigheidsduur voor diploma's of certificaten?

Vanaf 1 januari 2026 is het alleen nog mogelijk om certificaten in te wisselen voor een diploma als alle afzonderlijke certificaten zijn behaald binnen een termijn van 4 jaar. Vanaf deze datum geldt deze termijn voor het inwisselen voor een diploma voor al onze examens. Op dit moment geldt deze geldigheidstermijn al voor de examens waarin wetgeving wordt getoetst.

Afzonderlijke Associatie-certificaten blijven desondanks, net als diploma’s, onbeperkt geldig.

Ontvangt iedereen de uitslag op hetzelfde moment?

Nee, de uitslag wordt klaargezet zodra de corrector de correctie heeft afgerond. Je zult de uitslag de dag erop in de ochtend ontvangen. Dit kan ook in het weekend zijn. Het kan zijn dat iemand waarmee je samen examen hebt gedaan de uitslag eerder of laten ontvangt dan jij. Dit zegt niets over de uitslag.

Wijkt mijn definitieve uitslag af van mijn voorlopige uitslag in mijn uitslagmail?

Wanneer je geslaagd bent, wordt in de uitslag in het dashboard van MijnAssociatie de uitslag voorlopig genoemd. De uitslag wordt automatisch klaargezet. Wanneer er bijvoorbeeld fraude is vastgesteld tijdens het examen, behouden wij ons het recht voor om jouw voorlopige uitslag ongeldig te laten verklaren.

Wanneer het examen zonder onregelmatigheden is verlopen, is de voorlopige uitslag gelijk aan de definitieve uitslag. De uitslag per post ontvang je binnen zes weken na het examen.

Ben je gezakt voor het examen? De uitslag in je dashboard in MijnAssociatie is direct de definitieve uitslag, je ontvangt hier geen uitslag per post meer van.

Wie kijkt mijn examen na?

De open vragen in het examen worden nagekeken door een corrector die vakinhoudelijk deskundig is en door ons is getraind in het corrigeren van examens. Het examen is dus in goede handen.

Wat betekenen de percentages in mijn uitslagmail?

Hier vind je alle informatie over de feedback in de uitslagmail.

Als ik mijn cijfer zelf uitreken ben ik geslaagd, maar toch heb ik een onvoldoende. Hoe kan dat?

Wanneer je de behaalde punten deelt door het totaal aantal te behalen punten bereken je het cijfer voor een examen met een slagingsgrens van 55%. Voor verschillende examens ligt de slagingsgrens echter hoger dan 55%, omdat er gesloten vragen zijn opgenomen in het examen. Er wordt rekening gehouden met een zogenaamde gokkans.

Je vindt de slagingsgrens voor het examen terug in het examenprogramma onder het kopje Downloads op de examenpagina (via de Examengids). Wanneer de slagingsgrens hoger is dan 55% is het niet mogelijk om zelf een cijfer te berekenen. Onze toetssoftware berekent het cijfer aan de hand van een formule waarin rekening wordt gehouden met de slagingsgrens.

Ik heb 21 vragen gehad, maar er staan maar 18 toetstermen in mijn uitslagmail. Gaat dit wel goed?

Ja. In elk examen kunnen meerdere vragen worden gesteld over één toetsterm. Je ziet de toetsterm dan maar één keer in de feedback staan, terwijl over deze toetsterm bijvoorbeeld drie vragen zijn gesteld. De score die je ziet is dan de gemiddelde score over deze drie vragen.

Wat wordt er bedoeld met de cesuur van het examen?

Met de cesuur bedoelen we de zak-/slaaggrens bij de beoordeling van een toets. Daarbij staat de vraag centraal welke score een kandidaat tenminste moet behalen om een voldoende te halen of om te slagen. De cesuur is bij de examens van de Associatie uitgedrukt in een percentage van het totaal aantal te behalen punten. Voor examens bij de Associatie die bestaan uit open vragen, ligt de cesuur op 55%.

Als het examen (gedeeltelijk) uit meerkeuzevragen bestaat, ligt de cesuur hoger omdat er rekening wordt gehouden met de gokkanscorrectie. Hoe dat precies zit, lees je in dit artikel.

Associatie diploma's

Wat is een functiegericht Associatie diploma?

Een functiegericht diploma is een overkoepelend diploma, dat je kunt aanvragen als je verschillende diploma’s en/of certificaten in bezit hebt. Aan een functiegericht diploma zijn administratiekosten verbonden.

Meer informatie?
Ga dan naar de pagina Soorten diploma’s.

Hoe kan ik een Associatiediploma aanvragen?

Heb je voor alle certificaten en/of diploma’s minimaal het cijfer 6 gehaald? In de meeste gevallen ontvang je, na het behalen van het laatste onderdeel, direct het Associatiediploma. Heb je het Associatie diploma niet automatisch ontvangen? Vraag dan het diploma aan. Lees op de pagina Soorten diploma’s hoe je het diploma aan kunt vragen.

Nazorg

Ik heb net een onvoldoende behaald. Kan mijn examen nogmaals worden nagekeken?

Wanneer het cijfer na correctie rond de slagingsgrens ligt, wordt jouw examen altijd door een tweede corrector behandeld. Deze range verschilt per examen, maar ligt rond de slagingsgrens. Wanneer je een examen met open vragen hebt afgelegd en een eindcijfer van bijvoorbeeld 5,4 hebt behaald, is het examen al door twee correctoren behandeld.

Het is niet mogelijk om een algehele hercorrectie aan te vragen. Wel is het mogelijk om via de procedure zoals beschreven in het examenreglement gemotiveerd bezwaar in te dienen.

Ik wil mijn examen graag inzien. Hoe werkt dat?

Op onze website, op de pagina Procedures & regels, vind je alle informatie over het aanvragen van inzage in jouw examen.

Waarom kan ik mijn examen alleen in Amersfoort inzien? Kan dit niet anders?

De vragen die voor de online examens gebruikt worden, komen uit een databank met vragen. De computer selecteert de vragen voor een examen en kan deze voor meerdere examens gebruiken. Deze vragen kunnen daarom niet worden vrijgegeven. Het is daardoor alleen mogelijk om jouw examen onder begeleiding in te zien op ons kantoor, hier zijn geen andere mogelijkheden voor. Tijdens de inzage mag je geen vragen en/of antwoorden overschrijven. Wel kun je aantekeningen maken ten behoeve van een bezwaar.

Ik heb alle certificaten behaald voor mijn diploma. Krijg ik nu automatisch het diploma toegestuurd?

In de meeste gevallen wordt het diploma inderdaad automatisch toegestuurd.
Let op, in enkele gevallen wordt het diploma niet automatisch verstrekt. Je kunt het diploma aanvragen via een e-mail naar klantenservice@associatie.nl

Ik heb één of meerdere examens van mijn diploma behaald bij mijn opleider. Kan ik nu het Associatiediploma aanvragen?

Je kunt een Associatiediploma alleen aanvragen als je alle onderdelen bij de Associatie hebt behaald, of wanneer je van de Associatie vrijstelling hebt gekregen voor bepaalde onderdelen.

Is er een geldigheidsduur verbonden aan mijn examen?

Aan examens waarin wetgeving wordt getoetst, is een geldigheidsduur van 4 jaar verbonden. Dit betekent dat jouw certificaat vanaf het moment van behalen 4 jaar geldig is. Deze geldigheidsduur vind je niet terug op het certificaat. Houd hier rekening mee, als het examen onderdeel uitmaakt van een diploma dat bestaat uit meerdere examens. Vanaf 1 januari 2026 is het alleen nog mogelijk om certificaten in te wisselen voor een diploma als de afzonderlijke certificaten zijn behaald binnen een termijn van 4 jaar.

Hoe vraag ik een duplicaat aan van een diploma, certificaat of cijferlijst?

Het is mogelijk om een duplicaat aan te vragen van een diploma, certificaat of cijferlijst. Dit kun je online aanvragen via onze webshop.

Meer informatie?
Ga dan naar de pagina Procedures & regels.

Hoe kan ik een vrijstelling aanvragen?

Op de pagina Procedures & Regels staat precies hoe je een vrijstelling kunt aanvragen.

Ik heb geen certificaat en/of diploma ontvangen. Wat moet ik doen?

Binnen één jaar na de examendatum kan je het certificaat en/of diploma aanvragen door een e-mail te sturen naar klantenservice@associatie.nl

Na deze periode kan je via je account een duplicaat aanvragen.

Privacy

Waarom hebben jullie mijn persoonlijke gegevens nodig?

Persoonlijke gegevens hebben wij nodig voor registraties, aanmeldingen, facturen en certificeringen. In ons privacystatement staat hoe wij (als verwerkingsverantwoordelijke) omgaan met jouw privacy.

Kan ik mijn gegevens inzien, laten wijzigen of verwijderen?

Je hebt recht op inzage in je gegevens, correctie of verwijdering. Hiervoor kun je via data@explain.nl een verzoek indienen. Om misbruik te voorkomen kunnen wij je daarbij vragen om je te identificeren. Je krijgt binnen 4 weken een reactie.

Voor het melden van een datalek kun je hetzelfde mailadres gebruiken.

Hoe krijg ik contact met de Functionaris Gegevensbescherming?

Je kunt via data@explain.nl contact opnemen met onze Functionaris Gegevensbescherming.

Zijn mijn persoonsgegevens nog beschermd door de AVG nu de Brexit een feit is?

Sinds 30 januari 2020 is het Verenigd Koninkrijk geen onderdeel meer van de Europese Unie. Vanaf 1 januari 2021 bestaat er een Brexit-deal tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie.

Voor de gegevensbescherming is in de Brexit-deal overeengekomen dat de toezending van gegevens van de EU naar het Verenigd Koninkrijk niet als een overdracht naar een derde land wordt beschouwd. Dit betekent dat de huidige wetgeving op het gebied van de overdracht van persoonsgegevens van en naar het Verenigd Koninkrijk, met inbegrip van verwerking, van kracht blijft. Je gegevens zijn dus beschermd.

 

Meer informatie over onze dienstverlening of een examen? We helpen je graag!