Items schrijven is een vak. En dat kun je leren!

9 januari 2021

Meer informatie nodig?
We helpen je graag!

Een projectvoorstel helder formuleren, een pakkende productnaam verzinnen, een blog schrijven, een scherpe mission statement neerzetten die de juiste snaar raakt? De magie zit in de juiste woorden samenbrengen tot een boodschap of opdracht. Dat vraagt om inlevingsvermogen, kennis van het onderwerp en kunnen spelen met taal. Zo geldt dat ook voor het schrijven van goede examenvragen. In vaktermen items genaamd.

Volgens Geertje van Opijnen is het schrijven van items een vak dat je kunt leren. Als toetsdeskundige begrijpt ze deze discipline als geen ander. Zij ziet toe op de kwaliteit van items en het samenstellen van examens. Je zou kunnen zeggen een soort van kwaliteitswaakhond waarbij zij nauw samenwerkt met de itemschrijvers (de constructiegroep). Met in achtneming van het curriculum, de toetsmatrijs en taxonomie. Zij gelooft dat oprechte interesse, een kritische blik, een nieuwsgierige houding, maar ook durven schrijven en durven schrappen je iteminzicht verrijken. Want ook bij items gaat het om eenvoud (maak je punt), zodat in de vraag en de alternatieven er geen speld tussen te krijgen is. En terwijl je aan de slag gaat, komt ineens dat geluksgevoel van een briljante ingeving waardoor je het ‘perfecte’ item geschreven hebt. En dat doe je in teamverband en in dialoog met elkaar. Dan vier je een feestje.

Laatste blogs van de Associatie

 • Organisatie

  27 mei 2021

  “Onderzoek naar mogelijkheden online platform oefentoetsen”

  Adviseur Melvin van Puffelen onderzoekt momenteel de mogelijkheid om kandidaten zelf oefenvragen te laten ontwikkelen en te laten delen met medekandidaten.

 • Organisatie

  5 maart 2021

  Achter de schermen bij de Associatie: “It’s a wrap, folks!”

  Toetsdeskundige Eline Kleijer kijkt als ‘co-producer’ mee met de de opnames voor een examenvraag en bewaakt de kwaliteit door erop te letten dat de toets- en eindtermen in de scène leidend zijn.

 • Organisatie

  9 februari 2021

  Examenbureau tijdens corona: Samen uit, Samen thuis

  Leyla Erdogan is coördinator examenbureau bij de Associatie. Zij weet hoe belangrijk haar rol is. Vanaf het eerste contact bij het inplannen tot en met de afname op locatie geeft zij de kandidaten de rust en ruimte die ze nodig hebben.

Meer informatie over onze dienstverlening of een examen? We helpen je graag!