“Niemand is kansloos. Er zijn altijd mogelijkheden om verder te komen!”

6 juni 2022

Meer informatie nodig?
We helpen je graag!

Michelle Bos over (o.a.) het Praktijkdiploma Loonadministratie (PDL®)

Mijn naam is Michelle Bos en ik ben 28 jaar. Vanwege ziekte moest ik op mijn vijftiende noodgedwongen met school stoppen. Ik heb echter altijd de behoefte gehad om te leren en heb hierin samen met mijn ouders en later met mijn man gezocht naar mogelijkheden.

Helaas stuiten wij op veel weerstand, totdat ik bij UWV een nieuwe arbeidsdeskundige toegewezen kreeg. Hij maakte het voor mij mogelijk om een niveau- en interessetest af te laten nemen. De uitslag hiervan verraste mij positief; iets wat ik door mijn scholingsachterstand niet had verwacht.

Met een van de eerstejaars lesboeken van de hbo-opleiding Accountancy van mijn man, bereidde ik me voor op het Associatie-examen Basiskennis Boekhouden (BKB®). Met dit diploma op zak kon ik gaan meewerken in het bedrijf van mijn man R.J.B. Boekhouding & Consultancy.

Bij UWV kreeg ik inmiddels weer een andere arbeidsdeskundige. Gelukkig is ook deze vrouw iemand van wie ik het gevoel heb dat zij achter mij staat en mij wil helpen mijn maximale capaciteit te vinden. Door het vertrouwen dat ik terugkreeg in mijzelf en de motivatie uit mijn omgeving, begon ik in te zien dat er ondanks mijn ziekte nog veel kansen voor mij liggen. Via de LOI volgde ik de thuisstudie communicatiemedewerker, waarvoor ik de examens Zakelijke Correspondentie Nederlands en Communicatie en Management aflegde bij Associatie. Met de hierin opgedane kennis kon ik bepaalde taken binnen het bedrijf nog beter oppakken.

Omdat er vanuit ons klantenbestand steeds meer vraag kwam naar kennis over loonadministratie vroeg mijn man aan mij of ik mij hier niet in zou willen verdiepen. Via uitgeverij Convoy kochten we alle benodigde studieboeken en maakte ik een leerplanning voor mijzelf. In maart dit jaar heb ik het laatste examen hiervoor afgelegd en nu ben ik in het bezit van het Praktijkdiploma Loonadministratie (PDL®). Hiermee fungeer ik nu als schakel tussen ‘ons’ boekhoudkantoor en het loonadministratiekantoor waarmee wij samenwerken. Ook komt mijn kennis goed van pas bij de bedrijfsconsultancy trajecten die wij aanbieden.

Op het moment van schrijven zijn we op Fuerteventura, een van de Canarische eilanden. We blijven hier (net zoals vorig jaar) de komende drie maanden. Tijdens deze periode kunnen wij gewoon doorwerken, omdat ons bedrijf helemaal locatieonafhankelijk is. Dit is geen nadeel, maar juist een voordeel voor onze bedrijfsvoering. Tijdens de lockdowns hebben wij zonder hinder door kunnen werken en ook kunnen wij binnen onze consultancytrajecten ondernemers helpen hun eigen onderneming locatieonafhankelijk te maken.

Ook ben ik alweer begonnen met het leren voor Belastingwetgeving niveau 5 en Belastingrecht niveau 6. Daarna besluiten we of ik mij nog verder ga verdiepen in belastingen of juist ga voor de Vakopleiding Payroll Services (VPS®). Ik ben in elk geval nog niet uitgeleerd!

Door dit verhaal te delen hoop ik dat mensen die zich in een soortgelijke situatie bevinden, kunnen zien dat er altijd mogelijkheden zijn om verder te komen. Ook hoop ik dat medewerkers van scholen en instanties die dit lezen hierdoor ‘kansloze mensen’ toch een kans willen geven het hoogst haalbare uit zichzelf te halen. Als laatste wil ik nog graag toevoegen dat op de examenlocatie in Zwolle, waar ik alle examens heb afgelegd, alles heel goed voor elkaar is en dat de medewerkers er heel vriendelijk zijn en je echt op je gemak proberen te stellen.

Laatste blogs van kandidaten

 • Kandidaat

  22 mei 2024

  Online studie bij LOI opent deuren

  Romeo Kemper over zijn VBA ®-diploma

 • Kandidaat

  6 mei 2024

  Levenslang leren en duurzaam inzetbaarheid

  Hui Chen Hsu over haar interessante carrièrepad

 • Kandidaat

  22 april 2024

  Elke stap die je zet, brengt je dichter bij je dromen

  Joanna Fraczak over Basiskennis Boekhouden (BKB®)

Meer informatie over onze dienstverlening of een examen? We helpen je graag!